22 juni 2016 
3 min. leestijd

Stop met klagen en doe er wat aan!

Stop met klagen en doe er wat aan!
Je kan wel overal eindeloos over zeuren, maar dat maakt een situatie niet echt beter. Door steeds maar te klagen wordt je humeur er niet beter op. Wees eens een keer positief en doe iets aan de situatie als je er echt niet meer tegen kan. Ik spreek uit ervaring als ik zeg dat we nergens beter in zijn, dan in zeuren. Soms heb ik periodes dat ik het heerlijk vind om avonden lang lekker te zeuren, lekker negatieve dingen te zeggen en lekker te kwijnen in zelfmedelijden. Ik begrijp mezelf in ieder geval wel... Het beste is het wanneer mensen lekker met je mee zeuren. Je beste vrienden zijn namelijk niet voor niets de mensen die dezelfde dingen en personen haten als jij.

Klagen helpt niet!

Voor veel mensen is het makkelijk iets kleins direct hun hele dag te laten verpesten. Je stapt uit bed, kijkt uit het raam en komt erachter dat het regent en jij staat alweer in de zeurmodus. Mondhoeken omlaag, voorhoofd gefronst en stampvoetend ga je je dag tegemoet. Lekker begin van je dag. Niet voor niets kun je het uren- correctie- dagenlang hebben over hoe vreselijk dat nieuwe dieet is, hoe vervelend je collega's zijn en hoe je vriend die spreekwoordelijke wc-bril steeds vergeet omlaag te doen, maar heeft zeuren ons ooit verder gebracht? Was iemand ooit opgelucht en positief na een flinke zeursessie? Stap je vol goede moed weer het leven in nadat je eerst hebt opgesomd wat er allemaal zo verschrikkelijk is aan je leven? Ik niet in ieder geval. Positief zijn, is niet altijd makkelijk voor ons raspessimisten. Daarom staan hier tips die je gezeur en daarmee je slechte humeur tegengaan.

1. Focus op dat wat jij wil dat gebeurt

Wanneer je alleen maar denkt Ik hoop dat [...] niet zal gebeuren, zit je direct in een negatieve spiraal. Vaak gebeuren dat soort dingen dan juist; het is een self fulfilling prophecy. Verplaats je aandacht daarom naar dingen die je wel wil. Denk meer in de vorm van ik zou graag willen dat [...] gebeurt. Ook met betrekking tot feestjes of afspraken kun je maar beter positief denken. Met tegenzin naar een feest gaat of een afspraak ontvangen, maakt het er allemaal niet leuker op. Als ik ergens geen zin in heb, zeg ik bijvoorbeeld tegen mezelf: Als ik er eenmaal ben, vind ik het toch wel leuk. Ik ga me gewoon vermaken! Meestal valt het dan allemaal mee en blijf ik dan tot het einde aanwezig.

2. Stop met jezelf omlaag te halen

Dat jij volgens anderen niet goed genoeg was voor een baan of opdracht, ligt niet altijd aan jou. Het heeft sowieso geen zin om daar dagenlang over te blijven piekeren. Het is gebeurt, even slikken en weer op een positieve voet door naar de volgende uitdaging. Incasseer en leer. Reflecteer ook op de dingen die juist wel goed gingen, of waarvan je sterker bent geworden gedurende het proces. It's their loss! Wanneer ik mezelf niet goed genoeg voel, probeer ik daar niet te lang in te blijven hangen. Ik ga lekker sporten, trek mijn mooiste outfit aan en rock gewoon weer verder. Er zal altijd wel iets zijn wat je niet leuk of mooi aan jezelf vindt, maar dit zou jou niet tegen moeten houden en al helemaal niet constant je humeur moeten beïnvloeden.

3. Relativeer

Laat die vervelende regen, die bad hairday of die vervelende woorden van de ander je niet tegenhouden. Plak achter iedere negatieve gedachte een grote 'maar'. Bijvoorbeeld: het is ijskoud buiten, maar gelukkig sneeuwt het nog niet, mijn haar is een beetje vet, maar ik kan het wel even wegwerken met een mooie vlecht, die persoon loog tegen me, maar ik heb hier wel weer iets van geleerd. Het hangt allemaal af van je eigen perspectief; het is maar net hoe je bekijkt. Heb je het echt zo erg als dat jij denkt dat je het hebt? Ik heb in ieder geval helemaal niets te klagen. Mijn studie gaat, op enkele mental breakdowns na, voorspoedig, ik verdien centjes in een leuke brasserie, ik mag (nog heel eventjes) schrijven voor Fitgirls.nl en zonder zo'n vervelende partner kan ik lekker gaan en staan waar ik wil!

Positiviteit maakt het leven beter!

Zeuren kan soms heel lekker zijn, maar blijf er niet in hangen. Probeer je er bewust van te worden wanneer je weer in zo'n negatieve spiraal terecht komt, dan kun je er ook direct wat aan doen. Probeer de negatieve gedachten vervolgens om te zetten in positieve gedachten, en probeer in alle tegenslagen in je leven iets positiefs te zien. Reflecteer en kom erachter dat je het eigenlijk helemaal niet zo slecht hebt. A little positivity goes a long way!
Reactie plaatsen