05 januari 2018 
3 min. leestijd

Stilstaan, terugblikken en waardering: Welke momenten zijn voor jou waardevol?

Stilstaan, terugblikken en waardering: Welke momenten zijn voor jou waardevol?
Korte momenten van waardering van iets wat je hebt bereikt, kunnen essentieel zijn voor dat wat je zoekt of naar op zoek bent geweest. Het stilstaan bij mooie momenten is iets wat we allemaal meer mogen doen. Overal word je herinnerd aan de mogelijkheden voor de toekomst: in de krant, in reclamebladen, op Facebook of Instagram, noem het maar op. We zijn soms al bezig met het plannen van nieuwe ervaringen, terwijl we op dat moment ook nog een hele mooie ervaring hebben. Leven in het nu, of eens stilstaan bij de afgelopen tijd, heeft een hele belangrijke waarde.

De tijd vliegt voorbij

Het voelt vaak alsof er niet genoeg uren in een dag zitten om alle dingen te doen die we graag willen doen, laat staan een moment vinden om even te relaxen. De eisen van werk of het sociale leven in combinatie met de basisbehoeften zoals slaap, eten en sporten, kunnen snel opstapelen en overlopen. We krijgen daardoor het gevoel dat er steeds minder tijd is, en we steeds harder moeten rennen om alles bij te kunnen houden. De tijd die we hebben kan beperkt zijn, maar het hoeft niet altijd zo te voelen. Onderzoek van Psycological Science (2012) toont aan dat onze stemming de manier van waarnemen kan veranderen, en in plaats daarvan ons bewuster en gelukkiger maakt en het ons meer kan laten waarderen.

Momenten koesteren

Bij bepaalde momenten in je leven heb je misschien het gevoel gehad dat de tijd stilstond. Misschien heb je voor het eerst de Grand Canyon gezien, de Ben Nevis beklommen of ben je verliefd geworden. Deze ervaringen zijn vaak momenten die een belangrijke plek in je leven hebben. Er zijn genoeg mooie momenten en ervaringen die misschien belangrijk voor je zijn of zijn geweest, maar doordat je altijd verder kijkt en meer wilt, sta je daar niet altijd bij stil.

Stilstaan

Januari, het begin van een nieuw jaar is een mooi moment om even stil te staan bij de mooie momenten in het afgelopen jaar of de afgelopen jaren. Wat maakte jou blij en wie of wat heeft je verder geholpen? Om te voelen dat we alle tijd van de wereld hebben, zelfs als we dat niet hebben, moeten we bewondering hebben voor de waardevolle momenten. Het is makkelijk om verstrikt te raken in de routines van het dagelijks leven waardoor we mooie ervaringen missen, waarvan sommigen soms dichterbij zijn dan je denkt. Alleen stilstaan bij de kleine momenten op een dag kunnen al genoeg zijn. Het is niet verkeerd om af en toe het gevoel te hebben dat je te weinig tijd hebt, daardoor kun je namelijk ook weer makkelijker aan het werk of onder druk presteren. Remember, balance is the key.

Vision Board

Misschien heb je er wel eens van gehoord: het visualiseren van je ervaringen of doelen door deze om te zetten in beeldmateriaal. Eigenlijk is een Vision Board een grote plaat met verschillende afbeeldingen en teksten die je indeelt op je eigen persoonlijke manier. Een Vision Board is een plezierige manier om je waardevolle momenten in beeld te brengen. Het maken van een Vision Board heeft vele voordelen. Naast het feit dat je bewust wordt van je eigen ervaringen en interesses, is het ook een manier om open te staan voor mogelijkheden en dankbaarheid. Atleten maken al jaren gebruik van visualisatie als mentale training, om hun doelen te bereiken. Een Vision Board moet gericht zijn op hoe jij je wilt voelen, op deze manier zal de ervaring of het doel nog beter tot leven komen. Maak van afgelopen jaar je eigen Vision Board gericht op stilstaan, terugkijken, dankbaarheid en ervaringen. Dit is mijn Vision Board:

Wat heb je nodig?

Een Vision Board kun je online maken, bijvoorbeeld via Polyframe. Het is ook heel leuk om het Vision Board tastbaar te maken, zo zijn we ook weer even iets minder digitaal bezig. Wat je hiervoor nodig hebt:
  • Een ondergrond, een groot stuk stevig karton of een groot canvas
  • Tijdschriften (Bijvoorbeeld: Happinez, Wendy, Linda, Yoga, FLOW, woontijdschriften, reistijdschriften, de gezondnu, etcetra.)
  • Foto’s
  • Een schaar
  • Lijm
  • Markeerstiften, stickers, of andere leuke dingen die je er op wilt hebben
  • Tijd, geef jezelf een uurtje of twee om je Vision Board te maken. Als je het graag met iemand samen doet, is het wellicht leuk om dit op een middag of avond met vrienden te doen.

Creative moment

Start door de televisie uit te zetten en een lekker relaxed muziekje aan te zetten met een kaarsje erbij, dat maakt de sfeer gezellig. Zorg dat je genoeg ruimte hebt om bezig te zijn met je Vision Board, zodat alles ook overzichtelijk is voor jezelf. Wanneer je begint, is het belangrijk dat je eerst nadenkt over wat je er allemaal op wilt hebben, denk bijvoorbeeld aan relaties, ervaringen, je carrière, je huis, reizen, persoonlijke ontwikkelingen en je gezondheid. Sommige ervaringen vergeet je nooit, de quote waardoor ik geïnspireerd ben geraakt is geschreven door Maya Angelou:
‘I've learned that people forget what you said, people will forget what you did, but people will never forget how you made them feel.’
  Heb jij al je Vision Board gemaakt? Wat is jouw ervaring? Ik ben erg benieuwd naar je persoonlijke Vision Board! Sportieve groet, Marijke  
Reactie plaatsen