WAT IS CROSSFIT?
De sport Crossfit bestaat sinds 2000, toen Greg Glassman het in de wereld bracht in de Verenigde Staten. Hij had het idee om een allround physical exercise filosofie te combineren met competitieve en complexe fitnesselementen (Glassman, 2002). In het kort kan Crossfit omschreven worden aan de hand van de volgende elementen:- Constante variatie: Crossfit is een allround sport en isoleert dus geen specifieke spiergroepen met krachttraining, zoals bijvoorbeeld bij fitness. In tegenstelling: een training combineert verschillende elementen, waaronder conditie, gewichtheffen, gymnastiek, mobiliteit en strongman-onderdelen. Deze grote variatie draagt er aan bij dat een training nooit hetzelfde is en je nooit echt uitgeleerd raakt.
- Hoge intensiteit: De WODs (workouts of the day) die atleten uitvoeren zijn geprogrammeerd op basis van bepaalde tijdslimieten. Het idee is dat je een aantal sets van oefeningen zo snel mogelijk uitvoert of zoveel mogelijk herhalingen behaald binnen een bepaalde tijd, wat kenmerkend is voor een high intensity power training. (Smith et al., 2013)
- Functionele bewegingen: Met als kerngedachte het creëren van allround fitheid, focust Crossfit zich op het voortbouwen op bewegingen die in het dagelijks leven terug kunnen komen. Op die manier kun je, als dat ooit nodig zal zijn, jerrycans tillen, maar zelfs een squat kan in de keuken al goed van pas komen!
- Ontwikkeld voor persoonlijke aanpassingen: Crossfit is voor iedereen en een WOD dient dan ook aangepast te worden in intensiteit en niveau (in de vorm van gewicht en complexiteit) voor de individuele atleet. Deze tegemoetkoming maakt de sport enerzijds heel toegankelijk. Anderzijds schuilt hier dus het risico van een hoge blessurekans als dit niet goed wordt aangepakt.
NAAR DE BOX
Ik kan me nog herinneren dat ik vorig jaar zelfverzekerd op de fiets stapte. Ik was in de veronderstelling dat ik behoorlijk fit was met mijn hardloop- en obstacle run achtergrond, maar hoe dichter ik bij De Box kwam en hoe harder ik de muziek hoorde dreunen, des te onzekerder ik werd. Eenmaal binnen in De Box zonk de moed me in de schoenen, toen ik al die ‘fitte’ mannen intimiderend gewichten zag heffen alsof het niets was. Gelukkig was die indruk vijf minuten later, toen ik de hoge variatie aan atleten goed had waargenomen (van studenten tot huisvrouw, van kids tot wedstrijdatleten), verschillende gesprekken met andere deelnemers van de proefles had gevoerd en verscheidene bemoedigende high fives van Crossfitters in ontvangst had genomen, compleet omgedraaid en was ik op mijn gemak en enthousiast om ervoor te gaan! Dus dat is wat ik deed…De proefles
In mijn geval begon de proefles met een korte theoretische uitleg over de sport zelf en De Box waar ik was, daarna gingen we zelf aan de slag met een WOD. Deze bestond uit verschillende elementen, die technisch niet te ingewikkeld waren. Extra leuk vond ik dat het een buddy WOD was en we elkaar dus in tweetallen konden motiveren. Op deze manier kon ik de Crossfit vibe die de sport zo tekent, ervaren, maar ook de uitdaging aan gaan om mezelf net dat stapje verder te duwen in de strijd tegen de klok. Nadat de trainers nog een demonstratie hadden gegeven van complexere technieken die veel terug komen in de WODs, strompelde ik dan ook met de gedachte ‘Hakuna Masquata’ (niet nog meer squats) naar mijn fiets, maar met een voldane glimlach op mijn gezicht.Technieklessen
Bijgekomen van de proefles besloot ik de knop om te zetten en schreef ik mezelf in voor de verplichte ‘on-ramp’ technieklessen. Boyan benadrukt de essentie van deze lessen om veilig en verantwoord deel te kunnen nemen aan de WODs. ‘Er wordt veel met vrije gewichten gewerkt en indien deze goed worden uitgevoerd, gebeurt dit ook nog eens onder zware belasting of hoge intensiteit. Dit maakt een goede basiskennis van de bewegingen een must.’ Niets bleek minder waar; gedurende de technieklessen kwamen de verschillende presses, squats, maar ook cleans, pull ups en kettlebell swings aan bod. In korte tijd kwam er dus behoorlijk wat op me af. Dit bracht, naast de complexe technieken, ook mentale struggles en spierpijntjes met zich mee. Gelukkig waren we met een klein groepje waardoor er genoeg begeleiding en persoonlijke aandacht aan ons werd besteed. Na deze lessen voelde ik me dan ook zeker van de basistechnieken en dus klaargestoomd om aan het echte werk te beginnen: mijn eerste WOD…. ‘Weight’ for it! REFERENTIES Glassman, G. (2002). What is fitness. CrossFit Journal, 1(3), 1-11. Smith, M. M., Sommer, A. J., Starkoff, B. E., &Devor, S. T. (2013). Crossfit-based high-intensity power training improvesmaximal aerobic fitness and body composition. The Journal of Strength&Conditioning Research, 27(11), 3159-3172.Kay is een enthousiaste Brabander. Ze is bezig met haar MSc in Finance & Investments en Strategic Management te halen in het bruisende Rotterdam. Haar favoriete dagdeel is het ontbijt en ze kan niet stilzitten. Hierdoor kun je haar standaard in de keuken vinden voor gluten- en lactosevrije baksels of in de Crossfit box. Onlangs liep ze een heftige enkelblessure op waardoor ze nog gemotiveerder is om haar inzichten te delen over de ups en mogelijke downs van haar Crossfit-passie.