Squat voor mooie ronde billen?

Squat voor mooie ronde billen?
Als je al een beetje met sport bezig bent dan heb je vast al eens gezien en gehoord dat de squat de ideale workout is om je billen mooi rond en strak te krijgen. Op social media zien we dit maar al te vaak. Dat de squat een positief effect heeft op onze bottom spieren is wel duidelijk, maar is de squat eigenlijk wel de meest effectieve oefening voor een strakke, ronde bilpartij? Hoe kun je deze spieren het beste trainen en welke oefeningen zijn het meest effectief om aan mooie billen te komen? We zochten het voor je uit en vonden het antwoord!

Hyperextensie

Op verschillende sites staat dat de drie bilspieren en met name de spier Gluteus Maximus verantwoordelijk is voor de vorming van onze billen. Door deze spier te trainen dien je je heupen op een bepaalde wijze in te zetten zodat er een hyperextensie ontstaat. De hyperextensie is de hoeveel spierspanning, dus je activiteit, tijdens een oefening. De mate van activiteit in de spier is dus belangrijk.

Squat

Deze spanning ontstaat niet als je gaat squatten. De squat is namelijk een kniedominante oefening en dit is vooral effectief voor de bovenbenen. Kniedominant betekend dat het kniegewricht als scharnier functioneert. Terwijl je dus beter de heupdominantie oefeningen dient te doen als je hyperextensie wilt ontwikkelen. Het zijn vooral de oefeningen waarbij het ene been achter het lichaam komt die het hoogst blijken te scoren voor een activiteit aan de bilspieren.

Dus welke oefeningen moeten we dan doen?

Om het simpel te maken, want dat willen we natuurlijk weten: welke oefeningen moet we doen? De cijfers laten zien dat de hip trust en de pull-troughs het meest effectief zijn. Maar ook de deadlift en de walking lunges doen het heel erg goed en uit eigen ervaring kunnen we dit ook beamen.

Conclusie

De squat is een goede oefening om te doen in een gevarieerde workout! Zeker om je benen meer gevormd te krijgen is dit een prima oefening maar voor een optimale ontwikkeling van de billen blijken de hiptrust, pull trough en bent leg reverse hyper, toch de beste keuze te zijn! Now, Do your hip-trusts! ;)
(bronnen: fitzonderfabels, workthates)
Mirjam van Sambeek
Door

Mirjam van Sambeek

op 29 Aug 2014

Bent leg reverse hyper, say what?? Dankjewel Youtube haha. Deze ga ik er zeker ingooien, thanks!Ik ben zelf enorm fan van bulgarian split squats en cable kick backs. Bij die 2e eerst gewicht opbouwen en afsluiten met een dropsetje. Lekker branden!

Reactie plaatsen