20 mei 2016 
5 min. leestijd

Sporten in New York: Vooral uiterlijk vertoon?

Sporten in New York: Vooral uiterlijk vertoon?
Waar Parijse vrouwen ‘nee’ zeggen tegen het dragen van een sportoutfit op straat, kun je de New Yorkse vrouw hier in uittekenen. De gemiddelde kledingstijl is; sportlegging, (de nieuwste) sportsneakers gecombineerd met een trui, ook make-up en haar zitten perfect in model. Daarbij heeft bijna iedereen een smoothie of groene juice in de hand. Met deze look lijken ze vooral te willen zeggen: ‘kijk mij eens fanatiek gesport te hebben of gezond bezig te zijn’. Sporten lijkt in New York voornamelijk een hippe bezigheid; uiterlijk vertoon. Als je even zoekt, zijn er gelukkig genoeg leuke sportieve plaatsen te vinden. Ik vraag het mij vaak af, zijn deze vrouwen wel echt naar de sportschool geweest? Of is het meer uiterlijk vertoon? Als ik net een heftige sportles heb gevolgd, ben ik vooral op en top bezweet, mijn mascara zit bijna op mijn kin en ik heb een knalrood hoofd. Daarnaast heb ik eigenlijk vooral behoefte om een paar uurtjes op de bank bij te komen, in plaats van koffie te drinken of te gaan brunchen met mimosa’s, maar je weet nooit, misschien kunnen zij er wel tiptop uitzien na een heftige bootcamp class.

De New Yorkse sportfreak

Sporten is in New York erg groot en belangrijk voor heel veel mensen. De nieuwste trends in sporten worden hier geïntroduceerd en elke dag is voor en na kantoortijd Central Park gevuld met hardlopers. Ook kun je hier bijna 24 uur per dag sporten en kijkt niemand gek op als je een les neemt om half vijf in de ochtend voordat je gaat werken. Als ik om kwart voor zes weg ga om te werken, kom ik onderweg voornamelijk New Yorkers tegen die op weg zijn naar de gym. Duidelijk herkenbaar aan sportlegging, yogamatje en koffie in de hand. Helaas is een lidmaatschap bij een goede gym of crossfit naar New Yorkse prijzen geprijsd. Zo betaal je voor de bekendere en luxere sportscholen ruim vijfhonderd dollar per maand en voor de wat onbekendere en kleinere crossfit of sportscholen rond de tweehonderd dollar per maand. Ik was ontzettend blij toen ik ‘classpass’ ontdekte en heb daar gelijk een abonnement op genomen. Classpass is een zeer bekend systeem in New York waarbij je ongelimiteerd lessen kan volgen bij meer dan duizend verschillende sportscholen die bij het systeem zijn aangesloten. Het enige nadeel is dat je niet meer dan drie lessen per sportschool per maand kan volgen, maar na anderhalf jaar heb ik een stuk of tien super goede sportscholen gevonden waarbij ik lessen volg zoals ballet barre training, crossfit, kickboksen, bootcamp en high intensity trainingen. IMG_0190 (1)

Barry’s bootcamp

In het begin toen ik classpass ging doen, kwam ik veel in de bekende sportscholen in New York. Een van de beruchte sportlessen hier zijn de lessen van Barry’s Bootcamp. Het bleek ontzettend indrukwekkend, maar ook intimiderend om met deze lessen mee te doen. De sportruimte is neon rood verlicht, gevuld met dertig hardloopbanden op een rijtje en de workout muziek knalt uit de speakers. De lessen zijn altijd opgedeeld in 25 minuten op de hardloopband en 25 minuten krachttraining. De 25 minuten op de hardloopband bleken niet rustig in jogtempo te zijn, maar bestonden juist uit voluit sprinten met soms heuvelstand op niveau acht of negen. Als we moesten sprinten viel ik bij tien mile per uur bijna van de hardloopband terwijl mijn buurvrouw vervolgens soepeltjes mee sprintte met dertien mile per uur. Ik voelde mij af en toe dan ook best wel langzaam, ondanks dat ik toch zo hard mogelijk ging.

Trainen in enkel een sport-bh

De meeste New Yorkse girls in de les zijn gekleed in de nieuwste sportlegging en sneakers en droegen geen top maar alleen een sportbeha. Waarschijnlijk om het goed aanwezige sixpack te tonen. Ik was dan ook een van de weinige die gewoon een top droeg over mijn sport bh. Ik heb een aantal maal de lessen gevolgd, maar voelde mijzelf toch niet honderd procent op mijn gemak en ik denk dat dit heel belangrijk is bij het sporten. Ook had ik meer behoefte aan feedback bij het doen van de krachtoefeningen, maar was daar vaak geen ruimte voor omdat de groep daar te groot voor was.

Epic Hybrid Training

Ik ging op een gegeven moment op zoek naar de wat kleinere, minder bekende sportscholen waarbij nog steeds hard en vernieuwend getraind wordt, maar waar ook tijd is voor het geven van persoonlijke feedback en waar niet getraind wordt met dertig anderen in een zaal. Een van mijn favoriete sportscholen op dit moment is Epic Hybrid Training. De eerste keer dat ik bij deze sportschool ging trainen, was de weg ernaartoe al een behoorlijke workout. Het zat namelijk op de vijfde verdieping van het gebouw. Er was geen lift dus ik was al goed opgewarmd voordat ik aan de les begon. IMG_0182

Slingeren als een aap

Als je de gym binnenloopt, krijg je het gevoel dat je gaat gymmen op de middelbare school. Overal hangen ringen, touwen en optrekstangen in verschillende hoogtes. Elke dag hebben ze een ander thema zoals ‘Dynamic core, The Blast en Tone & Power’. De lessen zijn verdeeld over acht oefeningen of circuitstations. De stations zijn elke week hetzelfde totdat de maand voorbij is, daarna worden er nieuwe oefeningen geïntroduceerd. Het grote voordeel hiervan is dat je na elke les het idee hebt dat je sneller of sterker wordt. De eerste keer dat ik aan de rek moest slingeren hield ik dit niet zo lang vol, maar de lessen daarna voelde ik mij steeds sterker worden en kon ik steeds beter een grotere slingerbeweging maken en langer aan de rekstok hangen. De vorderingen zorgen er voor dat ik ontzettend gemotiveerd de lessen volg en mijzelf steeds wil verbeteren. FullSizeRender (2)

en waggelen als een eend

Daarnaast hebben ze ook oefeningen die je niet zo snel standaard bij een andere gym zal tegen komen zoals; Duck walks, Turkish get up en Single leg wall walks of de Meathook. Sommige oefeningen zijn behoorlijk sprekend; zoals in squat-stand waggelen als een eend (Duck Walks). Of uit stilstand je tenen omhoog zwaaien tegen de ijzeren rekstang en vervolgens je benen zijwaarts laten hangen en een arm loslaten (The Meathook). Ik vind het overigens nog lastig genoeg om uit stilstand mijn tenen bij de rekstok te krijgen. Maar wie weet over een tijdje... IMG_0181

Persoonlijke aandacht

Het superleuke aan deze gym is dat het trainen erg persoonlijk is, het groepsaantal is niet meer dan vijftien mensen. De trainers merken het ook op als je oefening goed door hebt of ze geven je concrete aanwijzingen of doen de oefening samen met je. Je traint altijd samen met een partner, waardoor je je aan elkaar kan optrekken. Het standaard New Yorkse "kijk mij eens heel hard op de hardloopband rennen als een ‘super fitgirl’" is hier gelukkig veel minder aanwezig en dat is, vind ik, uiteindelijk toch prettiger sporten. Wie is er onlangs op bezoek geweest in New York, herkennen jullie dit ook? Laat het mij weten, ik ben erg benieuwd! XOXO Dominique DSC01508

Dominique is voor het grote avontuur naar New York verhuisd. Als echte New York girl gaat ze alle hippe, healthy food tentjes ontdekken en nieuwe sporten uitproberen. In haar blog neemt ze jullie mee op avontuur!

Reactie plaatsen