19 april 2017 
2 min. leestijd

Spiegologie, welk advies zou je een ander geven?

Spiegologie, welk advies zou je een ander geven?
Bij mijn vrienden ben ik vaak degene die om advies wordt gevraagd. Het is een tweede natuur om mijn dierbaren te helpen, ik hang makkelijk de coach of psycholoog uit. Uiteraard is het veel makkelijker om de situatie van een ander te beoordelen dan die van mezelf. Ik heb wat afstand tot het probleem en hoef de oplossing vaak niet zelf uit te voeren. Maar als ik mijn eigen vraagstuk eens bekijk alsof het de vraag van een vriendin is, welk advies zou ik mezelf dan geven?

Bekijk de opties

Als een vriendin met een probleem zit, wil ik natuurlijk eerst weten wat het probleem is en wat de mogelijke oplossingen zijn. Wanneer ik zelf met iets zit, dan zit ik er vaak al met kop en schouders in. Dan is het soms lastig om het hele plaatje scherp te krijgen. Dus de eerste stap is: wat is er precies aan de hand en wat zijn de mogelijkheden om het op te lossen? Dat klinkt makkelijk, maar als je nú met iets zit en niemand in de buurt hebt om even mee te sparren kan het best lastig zijn. Neem een moment om het even helder te krijgen, dat scheelt soms al de helft van de stress. Zeker als je je bedenkt dat je opties hebt en niet vast zit in de situatie die je stress bezorgt.

Wat zijn de risico's?

Meestal lig ik wakker van situaties waarin de oplossingen risico's met zich meebrengen. Het is makkelijk om de risico's op te blazen tot Olympische proporties als je middenin een moeilijke situatie zit, maar dat levert natuurlijk niet minder stress op. Zet op een rijtje wat de risico's zijn en vraag jezelf af of het zo erg is als je dat risico loopt. Zo heb ik mij laatst heel erg druk gemaakt over het vinden van een nieuwe baan, want ik moet wel geld in het laatje brengen. Totdat ik de vraag kreeg of dat wel echt zo is. Wat heb ik écht nodig? Als ik kan rondkomen van een klein bedrag, is de druk om een goede baan te vinden (met bijpassend salaris) ook veel minder groot. Is het echt zo erg als het mis gaat?

Waar word ik gelukkig van?

Hoe vaak ik met verplichtingen, confrontaties en keuzes in mijn maag heb gezeten die simpelweg hadden kunnen worden opgelost door bij mezelf te blijven, ik kan het niet meer tellen. Er is altijd wel iets of iemand belangrijker dan mijn behoeften en geluk. Maar ik heb de plicht om voor mezelf te zorgen, anders kan ik ook niet voor een ander zorgen. Vrienden zal ik altijd aanraden om te streven naar wat voor henzelf goed is en waar zij gelukkig van worden, dan moet ik dat zelf ook doen! Ruzie met een vriendin is nooit leuk, maar het geeft wel de ruimte om te heroverwegen of de vriendschap mij nog gelukkig maakt. Een baan verliezen is moeilijk, maar het geeft ruimte om te vinden wat je wel wil doen. Hoe moeilijk het soms ook is, je eigen geluk ligt voor een groot deel in eigen handen.

Wees niet zo streng

Als ik naar mijn dierbaren kijk zie ik prachtige mannen en vrouwen die elk op hun eigen manier het beste van het leven proberen te maken. Wanneer het tegen zit of er een probleem is, zijn ze voor mij nog steeds dezelfde prachtige mensen. Wanneer ik het even moeilijk vind of een uitdaging moet tackelen kan ik enorm streng zijn voor mezelf en vinden dat ik van alles moet of had moeten doen om de situatie tot een goed einde te brengen. Maar voor een ander ben ik nooit zo streng en ga ik er vanuit dat hij of zij met de beste intenties aan de slag gaat. Waarom kan ik dat mezelf niet gunnen? Wees niet zo streng! Ik doe mijn best en dat is meer dan genoeg.
Reactie plaatsen