Wil jij socialer overkomen? Met deze 6 tips doe je dat

We hebben wel eens moeite om iets op de juiste manier te brengen. De ene keer floepen we alles eruit wat in ons opkomt, en de andere keer zijn we een awkward one die even uit zijn schulp moet komen. We bedoelen het wel eens anders dan het eruit komt, sociaal meedoen blijft lastig. Anderen kunnen het daardoor verkeerd opvatten en dat willen we voorkomen. Of je nou een goede eerste indruk wilt maken tijdens een sollicitatie of juist een avondje op je praatstoel wilt zitten, wij hebben zes tips voor jullie die je helpen om socialer over te komen.

1. Gebruik namen

Ken je dat moment dat jij jezelf voorstelt aan iemand en een seconde later ben je alweer de ander zijn naam vergeten? Wij wel! Het is ontzettend vervelend als je in een nieuwe omgeving bent waar je niemand kent en je iemand zijn naam niet weet. De gouden tip om iemand zijn naam beter te onthouden is: HERHAAL. Luister eerst eens naar de ander voordat je aan je eigen verhaal begint. “Hi ik ben Dani.” “Hi Dani, ik ben Lizzy”, zo doe je dat. Nadat jij andermans naam hebt onthouden, kun je het vaker gaan gebruiken. Je komt socialer en vooral ook meer geïnteresseerd over als jij iemand zijn naam gebruikt. Je hebt gelijk iemand zijn aandacht, en dat is wat we willen, toch?

2. Open houding

Een open houding is zeer belangrijk als jij sociaal wilt overkomen. Het voelt namelijk heel intimiderend als jij met je armen over elkaar zit of heel ongeïnteresseerd met je hand onder je hoofd zit tijdens een gesprek. Het lijkt daardoor namelijk alsof het je niet heel veel boeit en weinig interesse hebt in iemand zijn verhaal. Ga niet onderuit zitten en houd je armen op of onder tafel. Ook als jij aan het woord bent, kun je beter een open houding tonen. Handgebaren zijn daarbij de key, je verhaal komt daardoor beter over. Do your magic!

3. Stel vragen

Ook door het stellen van vragen toon jij interesse. Alleen leuk lachen en ‘ja’ knikken is niet voldoende tijdens een gesprek, toon echt interesse in iemand zijn verhaal. Stel vragen, ga er dieper op in en probeer het verhaal helemaal uit te pluizen. Als jij vragen stelt, kun je vragen terug verwachten tijdens het vertellen van jouw verhaal. Hoe leuk is het om al je avonturen met iemand te delen?

4. Begin en eindig positief

Kritiek geven is nooit makkelijk. Je wilt iemand zijn gevoelens niet kwetsen, maar je wilt er wel over praten en eerlijk zijn. Kritiek en feedback is alleen maar om van te leren en moet je vooral niet persoonlijk opvatten. Als jij jouw feedback-sessie positief begint en eindigt, komt dit al veel minder hard aan bij iemand. Naast de dingen die nog wat vooruitgang nodig hebben, kun je ook iemand zijn kwaliteiten aan het woord brengen. Dit is dé manier om niet gelijk met de deur in huis te vallen.

5. Geen negativiteit

Negativiteit is nooit gezellig, dus laat die een keertje thuis. Een goede eerste indruk maken gaat niet zodra jij begint te zeuren over allerlei dingen. Sluit je mond zodra er iets negatiefs in je hoofd spookt. Probeer deze negatieve gedachtes eens te vergeten en probeer eens aan iets positiefs te denken. Er is altijd wel iets positiefs te zeggen en dat maakt het gesprek een stuk leuker. Misschien kom je er hierdoor achter of je dezelfde interesses hebt met iemand, twee vliegen in één klap dus.

6. Geef complimentjes

Dit is geen makkelijke stap, dat weten we. Als jij een complimentje geeft aan de ander, maak je zeker een goede indruk en heb je gelijk iedereen aan je lippen. Je hoeft niet gelijk te gaan slijmen, maar je kunt wel je waardering voor de ander tonen. We zijn allemaal opzoek naar waardering, dus toon dat. Ook als je een compliment krijgt, hoef je er niet om heen te draaien. Accepteren en doorgaan. Zorg dat je complimenten diep uit je hart komen en dat je het echt meent, we hebben het namelijk allemaal door als er wordt gelogen. Laat jezelf horen door ook naar anderen te luisteren. Wil jij je belangrijk voelen? Laat anderen dan eerst belangrijk voelen. Zo, met deze tips rock jij al je volgende sollicitaties en gesprekken.