05 mei 2017 
2 min. leestijd

Snel afvallen de ultieme uitkomst? Think again!

Snel afvallen de ultieme uitkomst? Think again!
Vroegâh dacht ik dat skinny zijn te hot voor woorden was. Weinig eten, dat kan ik wel... Oh boy, was I wrong. Binnen no time vlogen de kilo’s weer terug naar de plaats van herkomst. Het enige voordeel voor mij was dat je snel kon afvallen, maar je lichaam heeft toch bepaalde voedingsstoffen nodig om goed te kunnen functioneren. Elke dag er als een zombie bij lopen is echt geen mooi plaatje. Overigens kan het ook ongezond zijn voor je lichaam. Misschien merk je er nu niets van, maar later kun je hier last van krijgen. Omarm je lichaam met liefde want in the end wil je natuurlijk een lang en gelukkig leven leiden! Veel vrouwen kiezen er vaak toch voor om een crashdieet te proberen. Denk hierbij aan het populaire Cambridge dieet. Dit is een dieet waarbij je 4 tot 8 kilo per maand kan verliezen, maar zijn zulke 'diëten' wel goed voor je? Naar mijn mening is dit zonde van je tijd en lichaam. Een crashdieet kan zorgen voor verstopping, vermoeidheid, duizeligheid en slapeloosheid. Om het maar niet te hebben over die 'breath of death'... Wat kan dat stinken zeg.

Gezondheidsrisico’s bij te snel afvallen

Alles waar 'te' voor staat is nooit goed. Dit geldt ook voor te weinig eten. Als je te weinig eet dan vind ik dat je zeker de risico’s moet weten. De klachten kunnen niet alleen vervelend zijn, maar ook ernstig. Dit zijn de mogelijke klachten als je te snel afvalt:
  • Je hebt geen fut meer en bent super moe;
  • Je metabolisme neemt af met 20-30%;
  • Je kan misselijk worden en hoofdpijn krijgen;
  • De kans op uitdrogen is aanwezig en kan leiden tot nierfalen;
  • De kans op bloedarmoede is aanwezig;
  • Je lichaam kan opblazen door vochtophopingen;
  • Er kunnen darmproblemen ontstaan;
  • Je haar en nagels kunnen afbreken;
  • Je krijgt te weinig vitamine D binnen waardoor je kans hebt op botafbraak;
  • Op een latere leeftijd is de kans groot dat je organen niet goed kunnen functioneren.

Conclusie

Mijn lange weg tot het vinden van balans in voeding was erg moeizaam en het is ongetwijfeld voor niemand makkelijk. Het is the voice from within you die jou moet stimuleren om voor jezelf te zorgen. Je lichaam is immers geen iPhone die je na vier jaar vervangt. Het moet veel langer mee. Ja, snel afvallen is makkelijk, maar is dit het wel waard als je later overal last van krijgt? De vraag is of je dan wel gelukkig bent. Je verliest dan wel gewicht maar na een tijdje komt het er toch weer bij aan. Vraag jezelf eens af wat dit met je mindset gaat doen. Mij heeft het niks goeds gedaan en het heeft me alleen maar ellende opgebracht. Ik weet nu pas hoe ik mijn balans kan vasthouden met voeding en sport. Het heeft voor mij een tijdje geduurd, maar waar een wil is is een weg! Put your mind to it en wie weet zal dit jou motiveren om goed te letten op jezelf en je lichaam.
Lisa
Door

Lisa

op 11 Jan 2018

Ik wil dringend gewicht verliezen

FITGIRLS Redactie
Door

FITGIRLS Redactie

op 12 Jan 2018

Hi Lisa, Bedankt voor je reactie! Het is belangrijk dat je uit gaat zoeken wat voor jou het beste werkt en waar jij je goed bij voelt. Je kunt bijvoorbeeld hulp vragen bij een gewichtsconsulent. Succes! Liefs Roxy

Reactie plaatsen