29 september 2017 
2 min. leestijd

Slapend slank worden: zo belangrijk is slapen voor je lijn

Slapend slank worden: zo belangrijk is slapen voor je lijn
Bij het openen van mijn Instagram in de ochtend zie ik alle fitgirls al in hun sportkleding voorbij komen. Tegenwoordig hoor je er niet meer bij als je niet voor 7.30 uur de eerste sportfoto hebt geüpload. Je moet natuurlijk wel als eerste in de sportschool zijn zodat je een gymselfie kan maken (zonder de gêne dat iemand je ziet). En ook al vind ik vroeg sporten ook heerlijk (en maak ik ook gymselfies), als ik gewerkt heb tot 23.00 uur, sta ik liever niet om 6.00 uur op. Noem me lui, maar ik slaap me liever slank. Slapen heeft namelijk veel voordelen. Naast het feit dat het gewoon heel lekker is, is het ook belangrijk voor het herstellen van je lichaam. Wat precies de functie van slapen is, heeft onderzoek nog niet uitgewezen. Wel lijkt slaap een rol te spelen bij het geheugen. Door slaap kun je bijvoorbeeld beter onthouden wat je geleerd hebt. Daarnaast kan het ook veel betekenen voor een slanke lijn. Goed en genoeg slapen heeft zeker zijn voordelen, maar de realiteit blijft: meer kilocalorieën eten dan dat je lichaam nodig heeft, zorgt er voor dat je aan zult komen. Het blijft altijd een combinatie van sport, voeding en ontspanning/slaap. Maar hoe draagt slapen dan bij aan een slanke lijn?

Meer calorieën verbranden door meer slapen

Te weinig slaap of slapen op het verkeerde moment van de dag, zorgt ervoor dat de stofwisseling wordt verstoord. Het lichaam is ingesteld op het dag- en nachtritme. Wanneer jij op andere momenten slaapt, raakt het biologische ritme in de war.

Cellen repareren

Het groeihormoon heeft een belangrijke functie en dat is cellen en weefsels repareren en laten groeien. Om dit tot stand te laten komen haalt het lichaam energie uit vetreserves. Dit gebeurt 's nachts wanneer je slaapt. Als je minder of korter slaapt, zal dit minder voorkomen.

Meer verzadigd zijn bij een goede nachtrust

Dit komt door het hormoon dat verantwoordelijk is voor het verzadigingsgevoel na het eten. Bij een goede nachtrust is dit hormoon meer aanwezig, waardoor jij je sneller verzadigd gaat voelen en uiteindelijk minder gaat eten. Bij een slechte nachtrust werkt het uiteraard tegenovergesteld. Je hebt het gevoel dat je niet goed verzadigd bent, waardoor je geneigd bent meer te eten. Hierbij komt ook het hongerhormoon ghreline kijken. Dit hormoon zorgt ervoor dat je eetlust toeneemt. Dit veroorzaakt een gevoel waar de meeste mensen op zullen reageren door meer te gaan eten.

Vermoeidheid zorgt voor minder activiteit

Door een goede nachtrust voel je je overdag lekkerder en heb je meer energie. Wanneer je bezig bent met afvallen door meer te bewegen, heb je deze energie nodig om te sporten. Ben je vermoeider, dan is de kans groter dat je het sporten overslaat.

Cortisol stijgt

Cortisol is het bekende stresshormoon. Niet alleen tijdens stressvolle momenten, maar ook als je een korte nacht hebt gehad, stijgt het gehalte van dit hormoon. Het hormoon zorgt voor een stijging van het glucosegehalte in het bloed, wat het lichaam niet allemaal kan gebruiken. Dat wordt vervolgens opgeslagen in de vetcellen. Voldoende slaap is dus wel degelijk net zo belangrijk als jouw trainingen en een gezond voedingspatroon.
Reactie plaatsen