12 augustus 2018 
3 min. leestijd

Slaap jezelf gelukkig en mooi. De gezonde effecten van een goede nachtrust

Dat een gezond voedingspatroon en voldoende beweging goed zijn voor een healthy en happy lichaam en geest wist je natuurlijk al lang. Maar weet je dat een goede nachtrust minstens zo belangrijk is? Tijdens je slaap herstelt je lichaam zich, zowel mentaal als fysiek. Als je lekker slaapt, sta je positiever, productiever en creatiever in het leven en ook je stofwisseling is beter bij voldoende kwalitatieve slaap. Bezuinig dus niet op je nachtrust omdat je het zonde vindt van je tijd, maar investeer in voldoende slaap.

Druk, druk, druk

De huidige maatschappij kan behoorlijk veeleisend zijn. Maar vooral wij zelf als Millennials, verwachten veel van onszelf. We willen op veel, het liefst alle, vlakken excelleren en vinden dat ons leven maakbaar is. Ook worden we, mede dankzij social Media, voortdurend overladen met prikkels. Eigenlijk is ons stresssysteem hier helemaal niet voor gemaakt en overspannenheid of een burn-out liggen dan ook op de loer als je je ontspanning niet serieus neemt. Als je langdurig overprikkeld of gestresst bent en niet genoeg slaapt, kan dit een grote impact hebben op je lichaam. Voldoende (kwalitatieve) slaap is jouw belangrijkste energiebron, zowel lichamelijk als mentaal. Je lichaam heeft het nodig om aan ontspanning en het benodigde herstel te komen.

Slaap jezelf gelukkig

De mentale voordelen van een goede nachtrust zijn enorm; je concentratievermogen verbetert, je bent scherper en alerter, je kunt beter omgaan met problemen en tegenslagen, je bent minder snel ziek en je staat gewoon een stuk positiever, gelukkiger en krachtiger in het leven. Voldoende uren in jouw bed maken je dus gelukkig. Naast slapen, kun je natuurlijk ook andere dingen in bed doen. Uit onderzoek is gebleken dat seks en goede slaap DE factoren zijn die je het meest gelukkig maken. Een goede baan, likes op je Instagramf oto, geld......forget about it! Spendeer gewoon wat meer tijd in bed voor jouw ultieme geluksgevoel.

Slaap jezelf mooi

Dat dikke wallen, een gezicht vol slaap rimpels en een grauw gezicht niet echt aantrekkelijk zijn, is duidelijk. Tijdens je slaap worden beschadigde huidcellen vernieuwd en ontdoet je huid zich van afvalstoffen. Maar wist jij ook dat je van een slechte nachtrust zelfs kunt aankomen. Maar echt! Sporten is dus goed voor je lijf, maar als jouw lichaam niet voldoende slaap krijgt, kan dat alsnog zorgen voor extra kilo’s. Dit heeft alles te maken met hormonen en je stofwisseling. Goed slapen verbetert je stofwisseling en tijdens je slaap produceer je hormonen die hiervoor belangrijk zijn. Eén van de hormonen die een rol spelen is het groeihormoon. Dit hormoon komt vrij tijdens je slaap. Het stimuleert de vetverbranding, remt de aanmaak van het stresshormoon cortisol en zorgt ook voor celvernieuwing. Als je slecht slaapt ben je bovendien ook eerder geneigd om ongezond te eten.

ZZZZZZZZZZZZ

De hoeveelheid slaap die je nodig hebt, verschilt van persoon tot persoon. Dit heeft met verschillende factoren te maken. Voor de ene persoon is dit 7 uur en voor de andere 9 uur. Vaak weet je zelf wel ongeveer bij hoeveel slaapuren jij je lekker voelt. Kijk maar eens na hoeveel uren je uit jezelf wakker wordt zonder wekker of andere effecten van buitenaf. Naast het aantal slaapuren (de kwantiteit), is ook zeker de kwaliteit van slaap essentieel voor een goed werkend lichaam. Je lichaam herstelt onvoldoende als de slaapkwaliteit niet goed is. Een goede nachtrust is dus essentieel voor een goede mentale en fysieke gezondheid en een regelmatig en goed slaappatroon helpt je bij het bereiken van jouw doelen. Kies jij voor minder stress en elke dag volop energie? Wil je mentaal in balans zijn en fysiek in shape? Zorg dan voor een goede nachtrust en onderschat het effect ervan niet. Download nu ons gratis e-book ‘Be Your Own Guru’ en wij gaan je helpen. Welterusten & sweet dreams!
Bianca
Door

Bianca

op 09 Sep 2018

Mooi geschreven.

Wendy
Door

Wendy

op 14 Sep 2018

Goed artikel! Ikzelf sliep ook veel te weinig en sinds ik meer gaan slapen ben, voel ik mij een stuk fitter. Slapen is misschien wel een van de meest onderschatte dingen wanneer het gaat om gezond te blijven. Groetjes Wendy

Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down