22 september 2017 
1 min. leestijd

Shocking: ongezonde voeding veroorzaakt 20% van de sterfgevallen wereldwijd

Shocking: ongezonde voeding veroorzaakt 20% van de sterfgevallen wereldwijd
Bijna iedereen houdt wel van een lekkere burger of een Tony's Chocolonely reep. Daar is niets mis mee, zolang je het maar met mate eet, wat eigenlijk altijd geldt. Uit onderzoek van Global Burden of Disease, een instituut dat onderzoek doet naar de gezondheid op onze wereldbol, is schokkend nieuws gekomen: éénvijfde van de doodsoorzaken staat in verband met ongezonde voeding. Met ongezonde voeding bedoelen we een levensstijl waarin te weinig groente, fruit en volkoren granen worden gegeven, en teveel zout en verzadigd vet. Helaas: dat ene blaadje sla op je burger is echt niet voldoende. Het is natuurlijk al langer bekend dat ongezonde voeding kan zorgen voor diabetes, overgewicht en een hoge bloeddruk. Een levensstijl met voornamelijk ongezonde voeding blijkt dan ook de oorzaak te zijn van 20 procent van de sterfgevallen wereldwijd. Naast roken is ongezonde voeding het grootste risicofactor op overlijden. Bizar toch?

Levensverwachting

Door een ongezond voedingspatroon kun je onder andere diabetes en een hoge bloeddruk krijgen. Ook overgewicht kan een gevolg zijn van uitgebalanceerde voeding. Dit behoort daarmee ook direct tot een van de grootste risicofactoren. Het valt onder de groep niet-overdraagbare ziektes, waaronder 72 procent van de sterfgevallen valt. Gelukkig is er ook nog goed nieuws, want we worden gemiddeld wel ouder. We leven een paar jaar langer dan vroeger: zo bleek in 2016 dat vrouwen gemiddeld 75,3 jaar oud worden en mannen 69,8 jaar. Natuurlijk zijn er ook uitzonderingen, zoals in Japan waar men gemiddeld 84 jaar oud wordt.

Wat betekent dit voor ons?

Het is echt niet nodig om jezelf nu direct al het ongezonde eten te verbieden. Af en toe snoepen of een patatje met lekker veel mayonaise eten is helemaal niet erg, zolang er maar wel balans is. Zorg voor een veelzijdig voedingspatroon waarbij je afwisselt met zowel gezonde als ongezonde producten. Dit onderzoek drukt ons wel weer even met de neus op de feiten en laat zien hoe belangrijk een gevarieerd en gezond eetpatroon is. Bron: Nu.nl & The Lancet
Reactie plaatsen