20 april 2017 
2 min. leestijd

Sexting maakt meer kapot dan je lief is

Sexting maakt meer kapot dan je lief is
Het maken van naaktfoto's of -video's en deze naar je geliefde of goofy friends te sturen lijkt steeds normaler te worden. Misschien lijkt het onschuldig en je vertrouwt de ontvanger met je leven. Helaas komt het te vaak voor dat de foto's of video's alsnog op het internet terechtkomen. Dit gebeurt niet alleen door the love of your life, maar ook door vrienden of hackers. Zulke momenten kunnen je kapot maken. Op 20 februari 2017 vond er helaas nog een dergelijk incident plaats. De 15-jarige Onur sprong van een flat nadat hij ontdekte dat er via Instagram naaktfoto's van hem waren verspreid. Het zijn niet alleen jongeren die aan sexting doen, maar ook genoeg ouderen. Naar mijn mening gaat het er bij jongeren anders aan toe dan bij ouderen. Tieners voelen zich misschien gedwongen en zijn op jonge leeftijd erg beïnvloedbaar. De meeste jongeren weten vaak niet eens waarom ze het doen. Sommigen vinden het simpelweg stoer of spannend. Ouderen daarentegen zijn volwassen en weten wat de consequenties zijn van het sturen van pikante beelden. Hoe je het ook wendt of keert, het verspreiden van naaktfoto's of -video's is verschrikkelijk. Je kwetst niet alleen de persoon in kwestie, maar ook de familie. In de ergste gevallen kan het voorkomen dat de persoon het leven niet meer ziet zitten. Gewoon niet doen, dus.

Wat is de term 'sexting' precies?

De definitie van sexting is het versturen van pikante berichten, foto's en video's. Het is een samenvoeging van de Engelse woorden 'sex' en 'texting'. De reden voor sexting kan per leeftijdsfasen verschillen. Het kan op verschillende manieren worden uitgevoerd. Denk hierbij aan het gebruik maken van een webcam, je mobiel of een camera. Na het uitlekken van zulke beelden maakt het je meer kapot dan je lief is en ben je voor het leven getekend. Bij jongeren is het ontstaan van een depressie niet uitgesloten, met soms zelfs zelfmoord als gevolg. De foto's en video's kunnen altijd tevoorschijn komen en duiken in sommige gevallen zelfs op in kinderpornonetwerken. Overigens kan dit ook veel problemen opleveren tijdens het vinden van werk. Dit geldt voor zowel jongeren als ouderen. Ik besef mij steeds meer dat sommige mensen echt messed up zijn. Kicken op macht en mensen belachelijk maken worden ze blij van. In plaats van dit soort gênante momenten te voorkomen kiezen sommige mensen ervoor om het erger te maken. Ga eens bij jezelf na: zou jij helpen of de beelden ook doorsturen?

Risico's bij sexting

Sexting mag dan wel iets spannends hebben, zeker als je het naar je lover stuurt, maar er zitten wel een paar risico's vast aan het versturen van kinky foto's of video's. Stel je voor dat je een naaktfoto naar je vriendje stuurt en hij het de volgende dag uitmaakt. Wat doe je dan? Misschien is je ex wel een of andere psycho en deelt hij alle beelden op het internet. Of beeld je eens in dat je het naar de verkeerde persoon stuurt. Dat kan iedereen overkomen. Je bent voor het leven getekend en het zal je je hele leven blijven achtervolgen. Oké, we weten nu dat het gevaarlijk is. Wil je toch nog een naaktfoto sturen, denk dan in ieder geval goed na. Zorg er altijd voor dat je gezicht er niet opstaat en dat de achtergrond niet bekend voorkomt bij anderen. Die leuke collage van jou en je vriendinnen die aan je muur hangt? Juist, dat is een no-go voor op de achtergrond.
Reactie plaatsen