06 oktober 2017 
3 min. leestijd

Samira El Idrissi meervoudig wereldkampioen Taekwondo én model

Samira El Idrissi meervoudig wereldkampioen Taekwondo én model
Toen ik te horen kreeg dat ik de wereldkampioen Taekwondo mocht interviewen, had ik al een bepaald beeld in mijn hoofd. Namelijk van een mannelijke en nogal potige chick met een snor. Heel erg bevooroordeeld, I know. Ik had de plank dan ook niet erger kunnen misslaan. Ik zag namelijk een oogverblindend mooie meid op de bank zitten toen ik binnenkwam. Prachtig lang haar, een perzikzacht huidje en perfecte, witte tanden. Ik was zelfs zo dom om aan haar te vragen of zij echt dé Samira El Idrissi was. Ze keek me enigszins vragend aan en toen realiseerde ik me dat ik maar beter geen domme vragen meer moest stellen. Die prachtige vechtmachine kon me zo in een houtgreep gooien… Gelukkig ben ik niet de enige die zo bevooroordeeld reageert. Samira vertelt: ‘‘Veel mensen denken vaak dat ik een meisjes-meisje ben en dat ik niks kan. Ik denk dat het komt omdat ik veel lach. Ook tijdens wedstrijden hebben ze vaak zo’n indruk omdat ik heel vrolijk het veld oploop. Mijn tegenstanders hebben me dan ook weleens uitgelachen.’’ Tja... Wie het laatst lacht, lacht het best. Deze prachtige vechtmachine is namelijk eind september voor de tweede keer wereldkampioen Taekwondo geworden. Klinkt mega cool natuurlijk, maar wat is Taekwondo nou eigenlijk? Samira legt uit dat er 2 vormen zijn: de WTF-vorm en de ITF-vorm. Bij de eerste vorm wordt er een pantser om het lichaam gedragen en mag er niet naar het hoofd worden gestoten. Bij de ITF-vorm, die Samira doet, wordt er geen bescherming gedragen en mag er wel naar het lichaam gestoten worden. Ik slik en ik vraag me af hoe Samira in godsnaam in deze gevaarlijke sport beland is.

Nooit meer gestopt

‘‘Ik was vroeger al erg sportief en ik heb volgens mij bijna alle sporten wel gedaan: voetbal, volleybal en zelfs majorette! Toen mijn buurjongetje een keer naar Taekwondo ging, wilde ik natuurlijk mee. Na een paar weken mocht ik al meedoen aan het clubtoernooi en met slechts een witte band, won ik van alle meiden die een veel hogere band hadden. Zo won ik tijdens mijn eerste wedstrijd al de tweede plaats. Niemand had natuurlijk verwacht dat ik toen al met een beker thuis zou komen. Sindsdien ben ik eigenlijk nooit meer met Taekwondo gestopt.’’ Aan topsport doen, lijkt me keihard trainen. Dat beaamt Samira maar toch blijft ze heel gemotiveerd om steeds beter te worden. Ik vraag aan haar hoe ze zo gemotiveerd blijft om telkens keihard te trainen. ‘‘Mijn ouders zijn altijd met mij meegegaan naar wedstrijden. Dit klinkt misschien gek maar ik woonde in Friesland, dus het was altijd erg ver rijden naar de wedstrijden. Dit verre reizen en mijn lieve ouders die me altijd hebben gesteund, hebben ervoor gezorgd dat ik nooit met lege handen wilde thuiskomen. De eerste plek winnen was dus de enige optie voor mij.’’ Dat deze beauty óók brains heeft, blijkt als ik vraag naar haar toekomstplannen. Samira heeft naast haar topsport ook European Studies gedaan en Business & Communication. Ze wil hier graag iets mee doen in combinatie met haar sport. ‘‘Door mijn politieke studie is mijn interesse in de samenleving vergroot. Ik ben me gaan verdiepen in de problemen die spelen bij jonge vrouwen in grote steden. Vanuit de gemeente ben ik weleens gevraagd om sportlessen te geven aan de meiden uit de Kolenkit buurt. Meiden die werden beschreven als ‘lastig’ terwijl ik er een goede band mee opbouwde. Ze kwamen zelfs met persoonlijke vragen naar mij toe. Dit heeft ervoor gezorgd dat ik LaForsa heb opgezet.’’

LaForsa

Met open mond luister ik naar het verhaal van Samira. Wereldkampioen Taekwondo, model en ook nog eens een wereldverbeteraar. What am I doing wrong?! Ik probeer mijn twijfels over mijn leven naar de achtergrond te duwen en vraag haar meer te vertellen over LaForsa. ‘‘LaForsa is een organisatie die zich richt op het bereiken en begeleiden van jongeren. Dit zijn vooral jongeren die niet meer naar school willen, problemen hebben thuis of niet weten wat ze willen in het leven. LaForsa heeft als doel om jongeren meer te laten bewegen en het bewustzijn van een gezonde levensstijl te vergroten. Hieronder valt onder andere voeding en sport, maar ook het functioneren op school, het contact met de omgeving en de positie in de maatschappij. LaForsa coacht deze jongeren, gaat met hen sporten en begeleiden de jongeren in het dagelijks leven.’’

Een groot succes

Dat LaForsa een succes is, blijkt uit de resultaten. Vanaf oktober 2016 is de organisatie actief in Bos en Lommer met twee groepen bestaande uit dertien meiden. In december zijn er twee nieuwe groepen gestart in de Baarsjes. Afgelopen september is er ook één groep gestart in Tilburg en er komt zelfs een groep bij in Drachten, vertelt Samira trots. Ik ben erg onder de indruk en vraag naar haar ambities met LaForsa. ‘‘Ik zou natuurlijk graag willen dat mijn projecten landelijk worden toegepast. Ook wil ik samenwerken met bedrijven zodat ik daar workshops kan aanbieden aan mensen van het bedrijfsleven. In ruil daarvoor kan ik dan rondleidingen of voorlichtingen organiseren van ondernemers aan de jongeren van LaForsa.’’ Het mag duidelijk zijn dat Samira een echte girlboss is, iemand waar we in de toekomst zeker meer van gaan horen! Wil je Samira blijven volgen? Check haar dan op Instagram: @samiraelim.
Reactie plaatsen