17 juni 2016 
4 min. leestijd

Review: Freezlab, reset je lichaam in drie minuten!

Review: Freezlab, reset je lichaam in drie minuten!

Cryotherapie, gebaseerd op een oeroude methode: het lichaam blootstellen aan extreme kou. De kouprikkel activeert fysiologische processen in het lichaam. Virussen worden bestreden, de bloedcirculatie wordt gestimuleerd en het immuunsysteem en de stofwisseling krijgen een boost. Het gehele lichaam scant zichzelf op slecht functionerende onderdelen en herstelt in razend tempo. A gift from heaven! Of niet? Ik ging op onderzoek uit en vertel je mijn bevindingen.

Whole body Cryo

Cryotherapie: ik weet nog goed dat mijn zusje geopereerd werd aan een op de huid groeiend litteken en dat de artsen na de operatie het litteken door middel van cryotherapie verder wilden behandelen. Zo had het de meeste kans op goed herstel. Geen idee wat cryotherapie inhield, maar na wat vragen kwamen we erachter dat ze na de operatie een ijskoude vloeistof in de wond spuiten.

Inderdaad het hielp: het wild groeiend litteken kwam niet meer terug! Een jaar later krijgt fitgirls.nl een uitnodiging voor een whole body cryo. In de uitnodiging stond dat je maar drie minuten hoeft door te brengen in een cabine van -110 graden Celsius en je hele lichaam wordt compleet gereset. Je voelt je als herboren! Aangezien ik de grootste koukleum van Nederland ben, was ik vrij achterdochtig en vond ik de aanprijzing erg optimistisch. Hoe kunnen -110 graden Celsius en je als herboren voelen in één zin staan?

freezlab fitgirls

Positive thinking.

Licht gespannen liep ik over het olympisch stadion terrein op zoek naar FREEZLAB. Bij aankomst werd ik hartelijk ontvangen en liep ik verder het lab in. Het geheel heeft een frisse uitstraling waar de kleuren wit, bruin, grijs en turquoise zich geregeld afwisselen.

Voor ik het weet heb ik een smoothie in mijn hand en zit ik aan de bar: nice! De bedrijfsleider begint vol lof te spreken en nu wordt ik wel erg nieuwsgierig. Heel even bereik ik het punt waarbij ik als een klein kind verveeld om me heen ga kijken omdat deze bedrijfsleider naar mijn gevoel iets te lovend is en daardoor misschien een klein beetje overdrijft in de aantallen. Maar wie ben ik? Laten we verder gaan..

Als ook topsporter Melvin Manhoef en Lucia Rijker zich erg positief uitlaten over deze vrieskist, begint mijn enthousiasme weer op te komen. Zal het dan toch? Nu ben ik wel erg benieuwd en kan ik niet wachten om dit zelf te ervaren. Vanalles flitst er door mijn hoofd: waarom hadden we dit niet in mijn tijd van topsport? wat als we hier heen hadden kunnen gaan? Dan was ik misschien wel vier keer Nederlands kampioen geweest in plaats van twee keer… Oké Daph, even terug naar de realiteit! :)

Freezlab fitgirls

Effecten Cryotherapie

De extreem droge en koude lucht in de cryo cabine zet een reeks fysiologische processen in het lichaam in gang. Het gehele lichaam scant zichzelf op slecht functionerende onderdelen en herstelt in razendsnel tempo. De positieve effecten van whole body cryo zijn talrijk. Cryotherapie versterkt het immuunsysteem, verhoogt de weerstand, stimuleert de doorbloeding, vermindert (chronische) pijn en jeuk, remt ontstekingen, geeft de stofwisseling een boost en herstelt beschadigd weefsel sneller.

Niet voor niets is cryotherapie in de topsport steeds vaker een vast onderdeel van het trainingsprogramma. Bovendien ziet de medische wereld steeds meer de positieve effecten van koudetherapie bij klachten als gewrichts- en huidaandoeningen. Zo wordt het vaak ingezet om reuma pijnen te verminderen.

Naast deze positieve effecten zien veel ervaringsdeskundigen de therapie ook als een vorm van meditatie. In een tijd waarbij we enorm gehaast zijn, in ons hoofd leven en vooral bezig zijn met anderen heb je de tijd -ja ook al is het maar drie minuten- om even helemaal tot jezelf te komen. Je let op je ademhaling en probeert je helemaal te ontspannen. Dit geeft je verlichting bij oververmoeidheid, stress en zorgt voor een lading aan energie!

freezlab fitgirls

Daar ga ik dan..

Voordat we naar de kleedkamer gingen, kregen we een overlevingspakket. Door alle spanning in mijn lichaam was dit pakket mijn enige houdvast. Ik houd totaal niet van koud en nu ging ik vrijwillig in een cabine staan waar het -110 graden Celcius zou zijn? Ik lijk wel gek! Ik kreeg een paar sokken, een badjas en schapenwollen pantoffels. Zelf deed ik mijn badpak aan en twijfelde heel even of ik niet mijn meegebrachte sportoutfit aan moest trekken.

Ik zag de anderen in bikini de kleedkamer uit huppelen en dacht nog: Daph, stel je niet aan! Toch kreeg ik, toen ik in de wachtruimte zat, zelfs een beetje buikpijn en dat is het teken dat ik iets wel erg spannend vind. Voordat we toe konden geven aan de kou, kregen we voor extra bescherming een hoofdband, handschoenen en een mondkapje. Yes, we mochten de eerste cabine in. Deze was -60 graden en daar bleven we 30 seconden staan zodat ons lichaam kon wennen aan de kou.

Al gauw hoorden we door de intercom dat we de deur naar de andere cabine mochten openen en daar gingen we…

De eerste twee minuten leken zo voorbij te gaan en toen had ik nog de gedachte dat het wel mee viel. Opeens had ik het idee dat mijn spieren in mijn kuiten en rond mijn schouders helemaal stijf stonden. Dit kwam natuurlijk door de kou. Ik kon me de laatste minuut moeilijk ontspannen waardoor ik verkrampte. Ik vergat mijn ademhaling totaal en was alleen maar aan het wachten op het seintje dat we eruit mochten

Mijn ervaring

Het is moeilijk te zeggen of deze ene sessie ook daadwerkelijk een uitwerking op mijn lichaam heeft gehad. Wel heb ik me na de sessie vooral erg wakker gevoeld: energieker. Alsof ik fris aan een nieuwe dag begon terwijl het half zes 's avonds was. Ik heb mijn freezlab missie als erg prettig ervaren: ik ben vooral benieuwd naar de werking op langere termijn en zou ook dolgraag een sessie van twee weken, tweemaal daags willen doen.

Uit onderzoek blijkt dat de beste resultaten worden geboekt bij een regelmatig gebruik, waarbij je ongeveer twee weken achtereenvolgend dagelijks (mogelijk tweemaal daags) de freezlab zou moeten bezoeken. Ben je ook nieuwsgierig naar de werking van freezlab op jouw lichaam en wil je een keer de cabine in? Kijk dan op www.freezlab.com

Reactie plaatsen