14 december 2017 
3 min. leestijd

De realiteit achter zogenaamd volmaakte lichamen op social media

De realiteit achter zogenaamd volmaakte lichamen op social media
We besteden dagelijks uren aan social media. Kiekjes van de meest knappe vrouwen en mannen komen voorbij. Van acteurs tot bloggers en van modellen tot artiesten. We zien voornamelijk hun geweldige en drukke leventjes voorbij komen en bovenal: strakke en slanke lichamen. Maar hoe zit dat nou werkelijk?! #LETSGETREAL

De beste foto

In werkelijkheid weten we allemaal dat deze perfecte plaatjes de best gekozen foto’s zijn uit een reeks van meerdere beelden en dat deze persoon er heus niet altijd zo perfect uitziet. Oh, vergeet de bewerking niet. Bovendien is die platte buik foto vast niet gefotografeerd na het kerstdiner. Toch raken we door al die volmaakte lichamen op social media de realiteit een beetje kwijt. Het is daarom tijd voor een persoonlijk verhaal van mij, Suzanne Brummel. Ik ben een sportieve blogger/Instagrammer en voormalig Nederlands Kampioen Open Water zwemmen.

Instagram foto’s schieten

Ongeveer een jaar geleden ging ik als sporty Instagrammer op pad voor een paar leuke hardloopfoto’s. Ik was nog niet super lang actief op Instagram en het leek me wel leuk om eens wat beelden van de achterkant te schieten in plaats van de voorkant of zijkant. Tof om te delen op mijn kanalen dacht ik… Zodoende trommelde ik één van mijn vrienden op om de kiekjes te schieten en een klein half uurtje later checkte ik de beelden op mijn laptop. Nog geen vijf minuten later zat ik volledig in paniek achter de laptop. De beelden waren VRE-SE-LIJK! Wat ik toen zag vond ik verschrikkelijk. Waren dat echt mijn benen? Zag ik er daadwerkelijk zó uit van de achterkant? Ik spotte cellulitis all over the place. Niet een beetje cellulittis… Nee, het leek wel een cellulitis plaag op mijn hamstrings. Uiteraard niet op alle foto’s, maar precies die enkele foto’s waarop het wel te zien is, maken me onzeker. Ik ging gelijk het internet op om alles op te zoeken over het fenomeen cellulitis. Waarom heb ik dit? Ik sport vanaf mijn jeugd zeven dagen per week, en ik eet verantwoord en gevarieerd. Hoe kan een super actieve en beweeglijke jonge vrouw als ik zulke benen hebben?

Cellulitis en onzekerheid

Ik merkte dat ik er niets van begreep en in paniek mijn moeder en vriend appte. “Hebben jullie dit wel eens gezien bij mij?", vroeg ik. “Zien mijn benen er echt zo uit?”. Inmiddels weet ik dat deze appjes voortkwamen uit pure onzekerheid. Ik was geschrokken van iets dat eigenlijk de normaalste zaak van de wereld is. Eke vrouw heeft of krijgt namelijk cellulitis. De ene vrouw is er meer gevoelig voor dan de ander. Bij de één zal het ook veel heftiger aanwezig zijn dan bij de ander. Het is een onderdeel van het vrouw zijn, waarvan ik voorheen niet wist dat dit zo was. Ik had het nog nooit gezien op Instagram, op televisie of in de bladen. Ik zag het wel eens bij iets vollere dames in de zomer op het strand. Ik dacht oprecht dat dit dan kwam omdat zij wat voller waren of omdat ze ouder waren. Inmiddels weet ik beter en heb ik zelfs paparazzi beelden gespot van internationale jonge topmodellen waaronder Doutzen Kroes met cellulitis. Het heeft dus niet 100% te maken met je levensstijl en dat stelde me enorm gerust. Toch schaamde ik mij destijds nog wel voor de foto’s en heb ik ze gauw verwijderd. No freakin’ way dat iemand die foto’s ooit te zien zou krijgen. Maar nu, een jaar later heb ik de foto’s teruggevraagd. Gelukkig bewaren dierbaren dit soort plaatjes wel.

Trots op je lichaam

Nu vind ik het mijn taak om iedereen te laten zien dat er meer is dan de perfecte plaatjes op Instagram. Uiteraard plaats ik ook graag de mooiste versies van mezelf, en dat is ook niet gelijk verkeerd. Ik wil met deze post zeker niet vertellen dat we voortaan altijd maar de lelijkste selfie moeten plaatsen in plaats van de mooiste. Die perfecte selfie is immers ook een beeld van jou, maar ik vind het als Instagrammer/blogger mijn taak om te laten zien dat mijn lichaam er soms ook anders uit kan zien en dat ik ondanks dat, heel trots ben op mijn lichaam. Iedereen zou trots op zijn/haar eigen lichaam moeten zijn en zichzelf niet te veel moeten vergelijken met foto’s van andere vrouwen op Instagram of in magazines. Stel dat ik alleen een foto op social media zou hebben geplaatst waarop de cellulitis niet te zien was. Dan waren er ongetwijfeld vrouwen geweest die zichzelf hadden vergeleken met dit beeld en het wellicht zagen als een perfect voorbeeld. Voor al die dames geldt dat ze het andere plaatje er gratis bij hadden gekregen maar dit niet hadden verwacht, want op mijn foto was immers geen cellulitis te zien. Ook dat zijn mijn benen, alleen dan een minuut later. Het grappige is dat de cellulitis momenteel verdwenen lijkt terwijl ik niets anders doe in mijn levensstijl. Daardoor weet ik ook dat er een moment gaat komen waarop het weer tevoorschijn komt. Ik heb geaccepteerd dat dit onderdeel is van het vrouwelijk lichaam met al haar hormonale fases. Ik hoop heel erg dat elke vrouw zowel haar eigen lichaam als dat van anderen kan omarmen. Be real and be proud of it! Liefs, Suzanne Brummel www.suzannebrummel.com https://www.instagram.com/suzannebrummel/  
Reactie plaatsen