07 augustus 2018 
4 min. leestijd

Proudly Imperfect: Ik streefde naar picture perfect, en dat maakte me doodongelukkig (+winactie)

Proudly Imperfect: Ik streefde naar picture perfect, en dat maakte me doodongelukkig (+winactie)
Het perfecte plaatje, willen we dat niet allemaal? Een mooi huis, een perfecte relatie, grote vriendengroep, super carrière, en graag ook nog even die killer body. Elke dag vragen we het uiterste en meer van onszelf om daar te komen. Want als we eenmaal dat perfecte plaatje hebben gerealiseerd, dan zullen we wel gelukkig zijn. Toch?

Picture perfect

Lange tijd was ik dat meisje dat dat inderdaad dacht. Een jonge vrouw die elke dag keihard streefde naar picture perfect. Voor de buitenwereld leek ik gelukkig en misschien zelfs succesvol. Ik had een toffe stage bij MTV, later een goede baan, een leuke vriend en maatje 36. Maar wat ze aan de buitenkant niet zagen, was dat ik krampachtig alle ballen in de lucht probeerde te houden en mezelf daarin zowel fysiek als mentaal flink uitputte.

Nooit goed genoeg

Hoe zelfverzekerd en gelukkig ik ook leek, diep vanbinnen voelde ik me regelmatig ongelukkig, onzeker, en totaal niet succesvol. Want voor dat kritische stemmetje van de Miss Perfect in mij, was wat ik deed en wie ik was nooit goed genoeg en haalde ik nooit mijn ideaalbeeld. Er was altijd wel iets dat beter of anders moest. Hierdoor ging ik nog harder werken, trainen en diëten (vechten). Of stelde ik juist dingen uit en pakte ik kansen niet (vluchten), uit angst dat ik zou falen.
"Ik was doodsbang om niet aan verwachtingen van anderen te voldoen, om niet 'perfect' te zijn en dan geen waardering meer te krijgen van de buitenwereld… "

De crash

De afwisseling van vechten, vluchten en aanpassen ging jaren zo door. Totdat ik ziek werd; ik kon niet meer. Door alle stress van het overtrainen, crashdiëten, negatief denken en continu in mijn 'overleefmodus’ zitten, had ik een schildklierziekte ontwikkeld en was ik hard op weg naar een burn-out. Daar lag ik dan, doodmoe in bed te huilen, mezelf af te vragen waarom ik niet gelukkig kon zijn en picture perfect niet kon behalen, terwijl iedereen om me heen dat wel leek te kunnen.

In therapie

Vanaf dat instort-moment realiseerde ik me dat ik zo echt niet meer verder kon en ging ik therapie. Ook volgde ik diverse voedings- en lifestyle opleidingen. In dit uitdagende proces, leerde ik met vallen en opstaan niet alleen om beter voor mijn lichaam te zorgen, maar ook om weer te voelen, naar mijn verlangen te luisteren en mijn grenzen aan te geven. Door constructiever te leren denken kreeg ik bovendien meer vertrouwen in mezelf en het leven. Gaandeweg leerde ik ook dat het oké en vooral heel normaal is om imperfecties te ervaren, en dat dat niet bepalend is voor mijn waarde als mens.
"Hoe perfect het leven van anderen ook lijkt voor de buitenwereld, we ervaren allemaal imperfecties en struggles. Ook dat hoort bij het leven.

Een 'beschermend’ harnas

Ondanks dat imperfecties zo normaal zijn, zie ik heel veel andere vrouwen (en mannen) zichzelf uitputten in het streven naar picture perfect. Dat streven naar perfectie is overigens niet zo gek. Het is vaak een (onbewust) 'overleef-mechanisme’ dat we als kind al ontwikkeld hebben om erbij te horen; om ons weer veilig en gewaardeerd voelen. De een meer dan de ander, afhankelijk van de gezinsdynamiek. Gaandeweg ons leven hebben we dit perfectionistische gedrag zo vaak herhaald, dat het een onbewust denk- en gedragspatroon wordt dat door deze maatschappij nog eens extra getriggerd wordt. Zie het als een soort harnas waaronder de overtuiging ligt: 'als ik mij aanpas naar de verwachten van anderen en ik mijn kwetsbaarheid, eigen verlangen en imperfecties niet toon, word ik niet afgewezen en ben ik veilig. De keerzijde hiervan is dat deze overtuiging en het daaruit voortkomend gedrag - net als een harnas - loodzwaar is om met je mee te dragen. Het vechten en vluchten zorgt ervoor dat je meer aan het overleven bent dan aan het leven, waardoor je het potentieel van je ware zelf niet benut of zelfs in een burn-out terecht kunt komen. Hoewel het aan de buitenkant wel zo lijkt, word je er dus echt niet gelukkiger van.

Proudly Imperfect

Omdat ik zelf heb ervaren hoe naar en uitputtend het streven naar perfectie is en wil laten zien dat het ook anders kan, besloot ik het boek 'Proudly Imperfectte schrijven. Een motiverend en toegankelijk boek waarin ik niet alleen deel hoe ik worstelde met de Miss Perfect in mij, maar ook handvatten, tips en inspiratie bied hoe je van 'Miss Perfect’ naar ware zelf kunt groeien. Want juist door Proudly Imperfect jezelf te durven zijn, meer van jezelf te leren houden en in jezelf te geloven, kun je veel meer geluk, succes en vervulling ervaren. Je kunt dan echt gaan leven en het leven creëren waar jij werkelijk naar verlangt, in plaats van 'overleven' in het streven naar perfectie.

'Fuck Perfect’ en 'Be your own guru’ en Win het boek "Proudly Imperfect"

Ook Dani en Lizzy hebben ervaren dat het streven naar Picture perfect hen niet gelukkig maakt, maar vooral uitput. Gaandeweg hun bewustwordingsproces ontdekten ook zij dat als je weer leert voelen, en je je hart en intuïtie weer durft te volgen, je zoveel meer vervulling en geluk kunt ervaren. Dani en Lizzy: 'Kracht zit niet in het sterk moeten zijn, kracht zit in kwetsbaar zijn en het toelaten van je gevoel, want dan kun je leven vanuit je hart en dingen doen van binnenuit. Als je dat kunt, leef je echt wie jij bent en vanuit je eigen kracht. Wat er dan gebeurt is gewoon magisch. En deze boodschap delen zij met hun campagnes als 'Be your Own guru’ en 'Fuck perfect’. Hun verhaal en boodschap vond ik zo inspirerend, dat ik het in het boek wilde delen, zodat het meer vrouwen kan bereiken en motiveren. Want zoals Dani zegt in het boek: "Als wij als vrouwen elkaar helpen om te stralen en om onszelf te ontwikkelen, dan staan we samen zo sterk en kunnen we zoveel meer bereiken. Vanuit deze gedachte geeft Fitgirls 5 x het Boek 'Proudly Imperfect’ weg, zodat ook jij kunt leven vanuit wie jij echt bent en kunt gaan stralen. Wil jij kans maken op een exemplaar? Reageer onder de winactie post op Facebook en/of instagram waarom jij dit boek wilt winnen en maandag 13 augustus maken we de winnaars bekend! Meer informatie: www.proudlyimperfect.nl | https://www.instagram.com/proudly.imperfect/ https://www.instagram.com/sabina.van.roest/  
Liza
Door

Liza

op 07 Aug 2018

Hoi! Super tof dat jullie dit boek weggeven. Een boek waarin de handvaten beschreven staan hoe je om durft, te leren, gaan met het accepteren en waarderen van jezelf. Criteria voor de winactie is reageren met waarom je dit boek wilt winnen. Ik denk dat de vrouwen die hieronder durven te reageren dat ze eraan toe zijn, een stap verder zijn dan de vrouwen die hieronder niet durven te reageren, juist omdat zij nu de ballen proberen hoog te houden, deze vrouwen nu ontdekken dat die ballen in de lucht houden, sporten (5 keer per week en paniek als het maar 4 keer is..), gezond eten, de perfecte Instagram foto maken op sociale gelegenheden of in een hangmat met een cocktail die ze toch niet opdrinkt, gezond sociaal netwerk onderhouden, de gangmaker op feestjes zijn, carrière opbouwen, uit eten gaan en ‘toevallig’ het magerste gerecht nemen... en dit niet openbaar willen laten weten.. hoe dan ook, het boek lijkt me geweldig, maar ik hoop dat jullie snappen wat ik hiermee bedoel!

Bianca
Door

Bianca

op 08 Aug 2018

Ik wil graag het boek winnen loop nu al 8 jaar met vermoeidheidsklachten en ze kunnen niet echt iets vinden, word van het kastje naar de muur gestuurd en krijg van niemand hulp, het lijkt wel of in die jaren je leven stil staat, het heeft zoveel impact ook de onzekerheid neemt nog meer toe mijn zelfvertrouwen die ik al niet had neemt nu ook nog meer af, je weet gewoon niet meer wie je bent en wat je nu wil, ik kan gewoon niet meer genieten, en dat is zo vervelend dus hoop dat het boek me een stapje in de goede richting kan helpen.

Gabrielle
Door

Gabrielle

op 14 Aug 2018

Hi Bianca! Ik heb dit probleem ook erg lang gehad, ik raad je aan het boek Medical Medium eens te lezen en je te verdiepen in het Epstein Bar virus en bijnieruitputting.. wellicht haal je daar de antwoorden uit die je zoekt :-)

Monique
Door

Monique

op 08 Aug 2018

Nooit goed genoeg en dingen doen “op karakter” omdat ik mezelf wil bewijzen dat ik het kan. Maar eigenlijk ben ik op zoek naar rust en zelfacceptatie, vooral in mijn hoofd. Zo te lezen kan ik van Dani leren hoe ik daarvoor kan zorgen en wat een mooi cadeau voor mijn 42e verjaardag op 14 augustus zou dat zijn!

Maaike
Door

Maaike

op 08 Aug 2018

Het lijkt wel of dit boek voor mij geschreven is! Ik zou het graag willen lezen en hoop dat ik er iets aan ga hebben.

Laura
Door

Laura

op 09 Aug 2018

Het boek komt al geroepen. Ik zit nu voor de 2e keer thuis met een Burn-out en een depressie en als topje van de taart is mijn contract op werk niet verlengt. Ik ben dus verplicht om weer aan het werk te gaan, waar ik nog niet aan toe ben. Het voelt als falen, de schaamte naar mensen toe is verschrikkelijk. Door de jeugd die ik heb gehad hou ik mij meer bezig met wat andere mensen van mij vinden en denken dan zou moeten. Hierdoor worden ook veel keuzes die ik maakt beïnvloed, ben mijzelf helemaal kwijt geraakt. Het zou zo fijn zijn om weer te kunnen genieten van de kleine dingen en eindelijk iets te gaan doen waar ik gelukkig van wordt en niet omdat men zegt dat dat de goede manier is of de juiste keuze is. Gewoon weer helemaal mijzelf worden

Martine
Door

Martine

op 11 Sep 2018

Haha en dan zo'n foto er bij!

Annet Scheek
Door

Annet Scheek

op 09 Aug 2018

Ik zou heel graag dit boek willen winnen aangezien ik al zo lang zoekende ben naar die balans. :)

Reactie plaatsen