08 december 2017 
3 min. leestijd

Practice what you preach. 4 manieren om te blijven doen waarin je gelooft

Practice what you preach. 4 manieren om te blijven doen waarin je gelooft
Ik vind het belangrijk dat jij je fit en energiek voelt om te kunnen doen wat je wilt binnen jouw mogelijkheden. Sporten en gezond eten hoort hier zeker bij, maar ook ontspanning en mindset. Een aantal jaar geleden legde ik met de gezegden of spreekwoorden (ik weet het verschil nooit) “Walk the talk” en “Practice what you preach”, veel druk op mezelf om strak in mijn vel te komen en veel te trainen. Nu zie ik dat het ook anders kan. In mijn vorige blogs heb ik het gehad over processen die ik hiervoor doorlopen heb, deze waren vooral mentaal. Nu pas ik de gezegden “Walk the Talk” en “Practice what you Preach” anders toe. Ik heb een switch kunnen maken door de volgende vier punten. 1. Wees dankbaar Ik weet van mezelf dat als ik heel sarcastisch en bot word, dat ik niet lekker in mijn vel zit. Ik ben dan ook negatiever dan ik eigenlijk wil. Als ik dan aan het einde van de dag even bewust word van waar ik dankbaar voor moet zijn, dan weet ik die negatieve gevoelens om te zetten in positieve gevoelens. Ik kijk dan naar wat ik allemaal heb, wat ik allemaal al bereikt heb en wat en wie ik allemaal om me heen heb. Maar ik ben dan ook dankbaar voor de kleine dingen, zoals: dat de zon schijnt, waar ik om moest glimlachen vandaag, dat mijn eten lekker was of dat er op mijn werk iets goed ging. 2. Vergelijk alleen met jezelf Het is goed om jezelf te willen verbeteren. Maar kijk daarbij naar waar je vandaan komt en naar wat jouw mogelijkheden zijn. Je weet niet wat een ander er voor heeft moeten doen om te komen waar hij of zij nu is. Ik kijk nu bijvoorbeeld naar andere onderneemsters voor inspiratie en motivatie. Vroeger ging ik ook bepaalde dingen zoals zij doen maar nu echt niet meer, omdat dat niet bij mij past. Een voorbeeld hiervan is het hele vroege opstaan. Ik heb dat een poosje gedaan, maar na een paar weken kon ik dan niks meer doen vanwege oververmoeidheid. Ik sta nu iets later op en kan veel efficiënter en productiever mijn dingen doen. En nog belangrijker: ik voel me ook veel beter. Kijk dus naar wat helpt voor jou, want wat helpt voor de een, hoeft niet te helpen voor de ander. Iedereen legt een andere weg af en dat is helemaal goed. Kijk naar wat jij al bereikt hebt en hoe jij gaat komen waar je komen wilt. Stop met vergelijken met anderen maar vergelijk alleen met jezelf. Dus: kijken naar anderen voor motivatie en inspiratie is prima, maar jezelf vergelijken met anderen is dat niet. 3. Leer van eerdere ervaringen Jouw progressie (en de mijne) gaat niet in één rechte lijn omhoog. Je maakt fouten, zet een keer een paar stappen achteruit en valt een keer. Good for you! Want dit betekent dat je ervan kunt leren. Ik gaf al een voorbeeld van mezelf dat ik er achter kwam dat vroeg opstaan voor mij niet werkte. In het verleden ben ik ook (te vaak) eigenwijs doorgegaan met trainen terwijl ik pijntjes had. Deze werden dan weer zo erg dat ik naar de fysio moest. Nu pas ik mijn trainingen aan en/of neem ik rust als ik die pijntjes weer voel opkomen. Hierdoor kan ik in het dagelijks leven gewoon de dingen doen die ik wil en het werk gaat dan ook gewoon goed. 4. Geniet van het moment Yesterday is history, tomorrow is a mystery, today is a gift. That’s why it’s called the present. Vandaag is een kadootje. Je weet niet wat er morgen gaat gebeuren en het verleden kun je niet meer veranderen. Je kijkt naar het verleden om er van te leren en naar de toekomst om je doelen te bepalen. Maar je leeft nu. Als ik nu lekker uiteten kan met dierbaren dan geniet ik daarvan met lekker eten. Door vooral te genieten van het eten en de mensen om je heen, eet je gewoon wat je lichaam nodig heeft. In de ochtend tijdens mijn ontbijt bepaal ik wat ik die dag ga doen wat betreft sport. Ik heb geleerd van het verleden om niet te pushen. Ik kijk naar de toekomst omdat ik een fit en energiek lijf wil blijven houden. Ik train elke dag op een intensiteit wat op die dag bij mij past. Hierdoor voel ik me na de training ook goed. Mijn motto is niet voor niks move & feel good. Op deze manieren pas ik nu de “Walk the talk” en “Practice what you preach” toe en dit breng ik ook over naar mijn klanten en volgers op social media en nu ook aan jullie.
Reactie plaatsen