02 juni 2016 
2 min. leestijd

Powervrouwen werken bij defensie!

Powervrouwen werken bij defensie!
Over ‘vrouwen bij defensie’ bestaan veel vooroordelen. Vrouwen zouden te teerhartig zijn en eerder getraumatiseerd raken. Waarom zouden vrouwen niet bij Defensie kunnen werken? Vrouwen zijn vaak goed in samenwerken, voelen onveilige situaties goed aan en doen op fysiek gebied echt niet onder voor mannen. In dit blog lees je de ervaring van een jonge vrouw die het avontuur aan ging als beveiliger bij de Koninklijke Marechaussee. Bertina is wachtmeester der eerste klasse bij de Koninklijke Marechaussee op Schiphol: Ik heb eerst de algemene militaire opleiding gevolgd, die is voor elke militair hetzelfde. Vervolgens heb ik een vakopleiding tot wachtmeester gevolgd in Apeldoorn. Hierna ben ik aan het werk gegaan bij de Koninklijke Marechaussee op Schiphol waar ik verantwoordelijk ben voor de paspoortcontrole. We zorgen ervoor dat iedereen die op reis gaat, voldoet aan de voorwaarden van binnenkomst. Daarnaast controleren we de paspoorten op echtheid en authenticiteit.

Waarom wilde je bij Defensie werken?

Ik heb altijd al een groot rechtvaardigheidsgevoel gehad. Dit in combinatie met mijn liefde voor sport en beweging maakte Defensie een perfecte keus voor mij! Ik ben erg competitief en het blijft leuk wanneer je een snellere tijd neerzet dan een ander.

Welke ervaringen heb jij met vooroordelen over vrouwen bij Defensie?

Sommige mensen waren verbaasd toen ze hoorden dat ik bij Defensie wilde gaan werken. Zo ben ik wel eens 'gewaarschuwd' dat het te pittig kon zijn voor mij als vrouw. Diegene zei dat ik voordat ik de opleiding in zou gaan, wel heel goed moest trainen, anders zou ik het niet aankunnen. Uiteraard heb ik die persoon uitgelachen en tegelijkertijd uitgenodigd voor een wedstrijdje 'push ups'. Helaas wilde hij niet meedoen... Eén van de vooroordelen die ik vaak tegenkom, is dat vrouwen per definitie zwakker zijn dan mannen. Natuurlijk weet ik dat we fysiek anders zijn, maar wij doen zeker niet onder voor de mannen.

Is er een verschil tussen wat mannen en vrouwen doen bij Defensie?

Nee, binnen mijn functie bij de Koninklijke Marechaussee vervullen zowel mannen als vrouwen dezelfde rol. Maar er zijn functies binnen Defensie waar we veel minder vrouwen tegenkomen, zoals Infanterie en Techniek. Maar dat kan ook met interesse te maken hebben.

Wat vind je van de volgende uitspraak: ''Een leger is meer dan mannetjes met pistolen. Er moet ook worden gekookt, en gewassen...''

Haha, ach. Eigenlijk kan ik het niet meer dan met deze uitspraak eens zijn! Iemand moet het die mannetjes met pistolen leren...

Heb je het idee dat vrouwen juist beter zijn in bepaalde taken dan mannen?

Ik krijg veel paspoorten in handen op mijn werk. Het is algemeen bekend dat vrouwen beter in gezichtsvergelijkingen zijn waardoor ze 'look-a-likes' (mensen die andermans paspoort gebruiken en doen alsof zij de persoon in het paspoort zijn) bijvoorbeeld beter kunnen herkennen. Die eigenschap wordt dan ook vaak goed benut binnen mijn groep. Verder zie ik dat veel vrouwen beter zijn tijdens de schietlessen. Of dat komt omdat de meeste dames wat geduldiger en minder gehaast zijn, of omdat wij vrouwen daar gewoon beter in zijn, durf ik niet met zekerheid te zeggen. Wil je meer weten ga over werken bij Defensie? Ga dan naar de website voor meer informatie.

Referenties:

Asha ten Broeke. 2010. ''Minister heeft gelijk: vrouw doet in het leger niet onder voor man.'' via Trouw.nl
Reactie plaatsen