12 augustus 2016 
3 min. leestijd

Powervrouwen in Rio! Who to watch?

Powervrouwen in Rio! Who to watch?
Zoals jullie waarschijnlijk allemaal wel gemerkt hebben (tenzij je onder een steen hebt gelegen hebt) zijn afgelopen zaterdag de Olympische Spelen begonnen! De Olympische Spelen is het Disney sprookje voor de topsporters onder ons, alles gaat om die gedroomde medaille. Naast al het sportieve mannelijk schoon dat nu in Rio aanwezig is, focussen wij op Fitgirls.nl toch ook even extra op de stoere sportvrouwen die nu op medaille jacht zijn. Ik als net afgestudeerde sportmarketeer volg de Spelen met veel interesse, zowel vanwege de sportieve prestaties als wat er allemaal omheen gebeurt op marketing en communicatie gebied. Sport is emotie en die emoties zijn ook tijdens deze Spelen volop terug te vinden. Vreugde en verdriet liggen dicht bij elkaar, wat waren we blij met die eerste medaille van Anna van der Breggen maar tegelijkertijd waren de beelden van de valpartij van Annemiek van Vleuten die bezig was met een topwedstrijd heel moeilijk om te zien. Terwijl ik dit schrijf zijn de enige medailles ook gewonnen door twee vrouwen, in het wielrennen door Anna van der Breggen zowel in de tijdrit als in de wegwedstrijd en in de judo klasse tot 63 kg door Anicka van Emden, topprestaties!

Andere kant van de medaille

Donderdag 10 augustus waren er in het judo drie Nederlandse vrouwen in de klasse tot 70 kilogram op jacht naar goud. Weliswaar allemaal voor een ander land maar van origine zijn het allemaal Nederlandse powervrouwen, want als je voor je sport van nationaliteit verandert om mee te kunnen doen aan het Olympische sprookje, dan heb je een motivatie waar je u tegen zegt! Ik heb vroeger zelf gejudood (mijn judo talenten waren niet noemenswaardig) maar daardoor heb ik nog steeds heel veel interesse in deze mooie sport, al is het voor kijkers wel een lastige sport om te begrijpen. Deze judoka’s kunnen vier jaar lang trainen voor hun droom medaille en dan kan dat binnen vier minuten over zijn als je op je rug belandt. Dan kan je naar huis, over hard gesproken..

Olympische powervrouwen

Gelukkig kunnen we de aankomende twee weken nog genieten van genoeg mooie onderdelen en sporten met hopelijk nog meer medailles en mooie sportmomenten. Ik ben geen waarzegster, en ik kan er met mijn voorspelling van ‘who or what to watch’ net zo naast zitten als sommige weersvoorspellingen. Dus hang mij niet op als dorpsgek mocht ik er volledig naast zitten... Als ik een gokje mag wagen, zou ik de zeker de hockey, volleybal en handbal dames in de gaten houden. We weten natuurlijk allemaal dat we Daphne Schippers moeten volgen. Wat is zij in topvorm! Ook Anouk Vetter die dit jaar nog Europees kampioen op de zevenkamp werd (eerste ooit op dit onderdeel) en Nadine Broersen zou ik de komende dagen in de gaten houden. In het zeilen gaat hopelijk Marit Bouwmeester de Nederlandse eer hooghouden en in het zwemmen durf ik wel een gokje te wagen op Naomi Kromowidjojo. Het leuke aan de Olympische spelen is ook dat je in aanraking komt met andere sporten. In Rio is sinds lange tijd ook het Golf en Rugby (hierover later meer op Fitgirls.nl!) weer terug van weggeweest. Rugby vind ik persoonlijk echt een mooie sport, de mentaliteit en het respect voor elkaar op het veld is mooi om te zien. Sinds Londen 2012 mochten ook vrouwen gaan boksen op het hoogste niveau. Noucka Fontijn komt in de boksring van Rio voor Nederland in actie.

Who to watch?

Hieronder nog even mijn favoriete olympische powervrouwen op een rijtje. Met heel mijn sporthart hoop ik dat er heel veel mooie medailles gewonnen worden door deze dames!
  1. Anouk Vetter: 12 tot en met 14 augustus voor de zevenkamp
  2. Daphne Schippers: 12 augustus op de 100 meter, 15 augustus op de 200 meter en 18 augustus 4 x 100 meter estafette.
  3. Nadine Broersen : 12 tot en met 14 augustus voor de zevenkamp
  4. Marit Bouwmeester: Al begonnen is nog tot en met 13 augustus
  5. Naomi Kromowidjojo: 12 augustus op de 100 en 50 meter vrije slag
  6. Noucka Fontijn: 17 augustus
Ook al zijn de Olympische spelen niet voor iedere sporter haalbaar, geniet van de momenten op tv. Vergeet daarnaast ook niet trots en blij te zijn met de kleine overwinningen die je uit je eigen sportmomenten en overwinningen haalt! Lotte Fitgirls

Lotte is een echt sportfreak en dol op grote (sportieve) uitdagingen. Ze spreekt liever van een fysieke uitdaging dan van een lichamelijke beperking. Lotte zit in haar laatste jaar van de studie sportmarketing, alleen nog een scriptie en dan kan het echte avontuur beginnen. Naast het schrijven van haar scriptie is zij ook Bikkel via de Bart de Graaff foundation en bezig met haar eigen onderneming op te starten. Naast het sporten is reizen en koken een andere echte passie van Lotte.

Arjen
Door

Arjen

op 15 Aug 2016

Wat dacht je van Van Rouwendaal (zwemster 10km) die vandaag goud pakt met overmacht? Of de roeiers? Of Ligtlee bij de keiring en straks de sprint? Echte powervrouwen als je het mij vraagt. Ben benieuwd wat je met rugby gaat doen.. :)

Reactie plaatsen