Positief omgaan met negatieve mensen: 6 praktische tips!

Positief omgaan met negatieve mensen: 6 praktische tips!
Iedereen heeft in zijn leven wel eens te maken gehad met negatieve mensen en negatieve reacties. In real life, maar ook op social media. Tijdens ons televisieprogramma Body, Mind & Guilty pleasures werd het onderwerp bodyshaming besproken, waar het vooral ging over elkaar afkraken op hoe we eruit zien. Veel mensen, waaronder ik zelf, hebben hier wel eens mee te maken gehad. Hier probeer je je natuurlijk niets van aan te trekken, maar dit is niet altijd even makkelijk. Zeker niet wanneer het gebeurt door iemand die dichtbij je staat of veel voor je betekent. Hoe ga je daar nou het beste mee om?

Instagram oproep

Op Instagram heb ik een oproep geplaatst waarbij ik vroeg of mensen wilde delen of zij negatieve mensen hebben in hun omgeving, wie dit zijn en wat ze dan zoal deden of zeiden. Ik heb hier veel openhartige reacties op gekregen. Van sommige berichtjes ben ik echt geschrokken. De negatieve reacties komen vaak van mensen die dicht bij je staan of waar je tegenop kijkt, zoals je moeder of je werkgever, waardoor het nog moeilijker én pijnlijker is. Ook heb ik berichtjes ontvangen van mensen die eerlijk toegaven dat zijzelf die negatieve mensen zijn, omdat ze gehoord willen worden of bevestiging zoeken. Ik kreeg ook heel veel berichtjes over negatieve collega's, dus misschien moeten we in elk geval afspreken dat we allemaal wat minder klagen op het werk ;-)

Energiezuigers

Over die negatieve mensen wil ik het graag hebben in dit artikel. Ik ben een tijdje geleden begonnen met de #21dagennietklagen challenge en wat mij opviel is dat het vaak dezelfde mensen zijn die kritiek leveren en negatief zijn. Je kent ze zelf vast ook wel; iemand die altijd wat te klagen heeft, negatief is als er nieuwe ideeën worden besproken of de hele dag door loopt te zuchten omdat het allemaal zo zwaar is. Omgaan met dit soort mensen vergt enorm veel energie, je kan er zelfs uitgeput en zelf ook negatief van raken. Je vrienden kan je gelukkig zelf kiezen, maar je familie en collega's helaas niet. Je hebt geen controle over het gedrag van andere mensen en je kan ze dus vaak niet veranderen. Wat je wel kan je veranderen is hoe jijzelf met dit soort mensen omgaat:

Blijf positief

Het belangrijkste is dat jij te allen tijde positief blijft. Laat je niet beïnvloeden door zijn/haar negativiteit en ga er niet in mee. Het is daarbij ook belangrijk dat je niet oordeelt, ook al ben je het niet met diegene eens. Iedereen deelt zijn eigen waarheid. Belicht de positieve kanten van het verhaal of situatie om het gesprek zo de andere kant op te sturen.

Stel je kwetsbaar op

Wanneer iemand je kwetst, dan is het het beste om dit aan te geven. Misschien bedoelt iemand het wel helemaal niet zo of hebben ze zelf niet door dat ze je kwetsen. Open kaart spelen is belangrijk om dit in de toekomst te voorkomen. Probeer te begrijpen waarom iemand deze dingen zegt. Voelt hij/zij zich onzeker? Maken zij zich zorgen om je? Vaak zit er meer achter dan 'zomaar' een opmerking.

Acceptatie

Je hoeft het niet te accepteren als iemand je kwetst, maar als je een negatief persoon hebt in bijvoorbeeld je familie, probeer dan te accepteren dat ze zo zijn. Deze persoon kan je (helaas) niet veranderen, probeer zelf positief te blijven en beperk de tijd die je met deze persoon doorbrengt. Deze negatieve houding is niet jouw probleem. Je kan er begrip voor opbrengen, maar je hoeft het niet over te nemen. Sterker nog, probeer diegene liever aan te steken met jouw positiviteit ;-)

Geef je grenzen aan

Sommige mensen zitten in een (zelf gecreëerde) slachtofferrol en willen niets liever dan dat jij continue bevestigt dat zij het slachtoffer zijn. Probeer hier niet in mee te gaan! Ook is het belangrijk dat je nadat je met zo iemand tijd hebt doorgebracht, je even tijd neemt om tot jezelf te komen. Doe een korte meditatie of schrijf eens op waar je allemaal dankbaar voor bent.

Laat het los

Vaak willen mensen die negatief zijn helemaal niet geholpen worden en is het alleen maar een schreeuw om aandacht. Wanneer je niet oordeelt en je eigen grenzen bewaakt is het daarna tijd om het los te laten. Focus je op jezelf. Zo lang jij positief bent heb je het vermogen om andere mensen ook beter te laten voelen. Zonde om dat te laten verpesten, right?!

Je bent zoals de vijf mensen waar je het meeste mee omgaat

Deze regel probeer ik zelf altijd toe te passen: Probeer jezelf zoveel mogelijk te omringen met positieve mensen.. Ik vind het motiverend en zelfs inspirerend werken. Laat niemand door zijn/haar negativiteit jouw ''licht'' dimmen. Wees dus zuinig met je tijd en je energie!
Annette
Door

Annette

op 04 Feb 2018

Mooi geschreven, Lizzy!

Reactie plaatsen