06 april 2017 
2 min. leestijd

Playing Big: Volg je innerlijke mentor

Playing Big: Volg je innerlijke mentor
Ik heb gisteren het boek ‘Playing Big’ van Tara Mohr uitgelezen. Dit is zeker een aanrader voor alle vrouwen. Hoe vaak worden de volgende stappen wel niet uitgesteld omdat je het perfect wilt doen, of omdat je het nog niet goed genoeg weet/kunt? Tara Mohr noemt die stemmen de innerlijke rechter. Iedereen kent deze innerlijke rechter wel. Deze komt op allerlei vlakken tevoorschijn. Ik bespreek hem in dit blog op het vlak van sport en bewegen en de motieven dat je sport.

Innerlijke rechter

Zelf ben ik die innerlijke rechter ook vaak genoeg tegengekomen in de sportschool. Die rechter was echt niet lief voor mij. Voorbeelden van teksten die hij tegen mij zei, zijn:
 • Die tights kunnen echt niet hoor, met die benen van jou.
 • Waarom heb je nog steeds geen platte buik?
 • Zij ziet er veel beter uit.
 • Het gaat jou niet lukken om … (vul maar in)
Deze dingen hebben bijna allemaal met mijn uiterlijk te maken. Herkenbaar? Wat zijn teksten die jouw innerlijke rechter zegt? Iedereen heeft zo’n rechter in zichzelf. Hij is alleen niet jouw kern. Het kan zijn dat die rechter even dominant is geworden. Je hoeft hem niet kwijt te raken, maar laat die gedachten en zelftwijfel niet bepalen wat je doet. Geef jouw innerlijke rechter een naam, bedank hem voor zijn input en ga dan je eigen weg.

Innerlijke mentor

Tegenover de innerlijke rechter staat de innerlijke mentor. Dit is jouw stem van wijsheid. Dit is een denkbeeldige versie van jouw oudere, wijzere, authentieke ik. En ik kan je vertellen dat deze al in jou bestaat. Als ik luister naar mijn innerlijke mentor wat betreft sporten en bewegen, geeft deze aan dat ik vooral sport om mezelf goed te voelen en niet voor mijn uiterlijk. Mijn innerlijke mentor zegt onder andere het volgende tegen mij over het sporten/bewegen:
 • Bewegen zorgt ervoor dat je je lekkerder voelt;
 • Sporten/bewegen is goed voor je gezondheid;
 • Sporten werkt ontspannend en is een moment voor jezelf;
 • Sporten zorgt ervoor dat je minder last hebt van je rug;
 • Kies voor de beweging waar jij je vandaag lekker bij voelt.
Zoals je ziet, hebben deze punten niks met mijn uiterlijk te maken en des te meer met mijn gevoel en gesteldheid. Wat zegt jouw innerlijke mentor? Als je wilt weten wat zij zegt (over sport/beweging), kun je dat op de volgende manier doen:
 1. Neem de vrouw voor je die je over 20 jaar bent.
 2. Stel dan de volgende vragen aan haar:
  1. Wat doe je graag in je vrije tijd?
  2. Wat zijn jouw rituelen wat betreft lichaamsbeweging?
  3. Hoe is jouw verhouding met sport?
  4. Welke sporten vind je leuk?
  5. Wat is de reden dat jij sport?
  6. Hoe zorg jij voor je lichaam?
  7. Hoe zorg je ervoor dat je gezond blijft?
  8. Hoe ontspan je?
 3. Zet dan alle antwoorden op een rijtje
 4. En als je dan een bepaalde situatie tegenkomt waarin je je niet echt prettig in voelt, kun je je afvragen wat je innerlijke mentor zou doen en dan daarnaar handelen.

En nu…

Voor mij persoonlijk merk ik dat nu mijn innerlijke mentor de overhand heeft. Ik sport/beweeg vooral omdat ik mij lekker wil voelen en dit wil ik ook graag aan anderen overdragen. In het verleden had mijn innerlijke rechter meer de overhand. Soms komt die innerlijke rechter echt nog wel naar voren, maar dan geef ik aan waarom ik het niet met hem eens ben en volg ik mijn innerlijke mentor. Welke van de twee heeft bij jou vooral de overhand? De innerlijke rechter of je innerlijke mentor? In mijn volgende blog wil ik verder gaan op Playing Big. Dan wil ik het hebben over het krijgen van lof en kritiek en hoe hiermee om te gaan.
Mariska
Door

Mariska

op 06 Apr 2017

Bedankt voor je review! Klinkt als een erg interessant boek. De innerlijke rechter heeft bij mij vaak de overhand, helaas. Wellicht dat dit boek daarbij kan helpen! :)

Anoek
Door

Anoek

op 06 Apr 2017

Hoi Mariska, Het is zeker een mooi boek! Het is echt een aanrader. Het helpt je stap voor stap je eigen stem en gevoel te volgen. En er worden ook praktische tips gegeven over hoe dit te doen. Liefs Anoek

Reactie plaatsen