01 februari 2018 
2 min. leestijd

Plant-based versus veganisme: Wat is nou eigenlijk het verschil? 

Plant-based versus veganisme: Wat is nou eigenlijk het verschil? 
Plant-based eters, veganisten, flexitarians, vegetariërs en ga zo maar door. Tegenwoordig zijn de keuzes voor eetgewoontes en leefstijlen echt eindeloos. Je kunt het zo gek niet bedenken of het bestaat. Het zijn er zoveel dat het niet gek is als jij het overzicht bent verloren. Wist je bijvoorbeeld dat er alleen al een wereld van verschil zit tussen plant-based door het leven gaan en veganisten? Iemand die plant-based eet, eet bijvoorbeeld geen snoep. Na het lezen van dit blog ben jij helemaal up to date. Misschien past een van deze levensstijlen wel bij jou? You never know!

Wat is veganisme?

Veganisme is een levenswijze waarin bewust wordt gekozen voor een bepaalde voedings- en kledingwijze. Veganisme komt voort uit een diervriendelijke gedachte en zij kiezen er bewust voor om dierlijke producten te vermijden. Hierbij gaat het ten eerste om het vlees van het dier, ten tweede om producten die geproduceerd zijn door het dier, zoals zuivel en ten derde ook om producten die gemaakt zijn van het dier, zoals leer en wol. Alles wat met een dier te maken heeft, wordt dus vermeden. Veganisten vinden het belangrijk dat dieren niet in gevangenschap worden gehouden. In deze drukke wereld zijn er genoeg dieren die niet op een goede en respectvolle manier worden behandelt. Sommige kippen leven bijvoorbeeld met z’n honderden in een klein hok waarin ze hun eigen kont niet eens kunnen draaien en ze worden op gruwelijke wijze geslacht voor hun vlees. Veganisten kiezen er daarom voor om dieren uit hun leven te verbannen, ze willen niks met dieren te maken hebben: ook hun cosmetica moet dierproefvrij zijn. Veganisten sluiten dus kortom alles wat met een dier te maken heeft uit hun leven en van het menu. Wat voor de veganisten wel op het menu staat, zijn vooral veel groenten en fruit. Daarnaast kiezen ze vaak ook voor allerlei soorten noten, granen, bonen en specerijen en om niet te vergeten, koek, snoep en bijvoorbeeld frisdrank. Ze zorgen op hun eigen manier er voor dat ze voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen. Go vegans.

Wat is plant-based?

Tijdens het volgen van een plant-based dieet, worden er net als bij de veganisten geen dierlijke producten gegeten: geen vlees en geen producten die geproduceerd zijn door een dier. Daarnaast is het tijdens dit dieet wel belangrijk dat de producten dicht bij de natuur staan. Veganisten doen dit niet, en kunnen dus nog kiezen uit ander voedsel. Het eten van bijvoorbeeld snoep, doen veganisten wel, maar plant-based eters niet omdat het niet gebaseerd is op natuurlijke producten. Het is vrij van dierlijke producten, maar het is geen plantaardig voedsel. Iemand die plant-based door het leven gaat, eet vooral veel groenten, fruit, noten, granen, bonen en specerijen. Zij dragen en gebruiken in tegenstelling tot de veganisten, wel leer en wol. Deze mensen letten alleen op hun eetgewoonten.

What the hack is the difference?

Veganisten leven veel strikter als het aankomt op hun leefwijze. Iemand die niks te maken wilt hebben met een dier, is een veganist: van vlees tot melk tot een kledingstuk van leer. Mensen die alleen voedsel eten dat dicht bij de natuur staat, zijn mensen die een plant-based dieet volgen. Deze twee levenswijzen hebben dus een deel overlappen, maar een deel ook weer niet. Het eten van bijvoorbeeld snoep, doen veganisten wel, maar plant-based eters niet omdat het niet gebaseerd is op de natuur. Het is vrij van dierlijke producten, maar het is niet plantaardig voedsel. Do you guys get the differences? Mooi! Het maakt niet uit op welke wijze jij door het leven gaat: dit is jouw keuze en jouw leven, als je het verschil maar weet en er bewust voor kiest ;). Er is voor iedereen wel een dieet te vinden, van flexitarian tot vegatarian tot vegan, you go girls.
Reactie plaatsen