18 maart 2016 
2 min. leestijd

Plan Nederland: Steun WASH en win Tony's Chocolonelys!

Plan Nederland: Steun WASH en win Tony's Chocolonelys!
Fitgirls.nl wil vrouwen inspireren en ze ondersteunen om de meest krachtige versie van zichzelf te worden. Wij willen dit niet alleen in Nederland doen: vrouwen van over de hele wereld moeten de kans krijgen uit te groeien tot powervrouwen. Daarom zijn wij ambassadeur van Plan Nederland; een organisatie die strijd voor meisjes in ontwikkelingslanden. Wij zullen regelmatig aandacht besteden aan hun projecten en thema’s die belangrijk zijn voor een betere toekomst voor deze meisjes.

WASH

Aankomende dinsdag, 22 maart, is het Wereld Water Dag. Schoon water is ontzettend belangrijk, maar in veel landen niet vanzelfsprekend. In het kader hiervan heeft Plan Nederland het project Dossier 'WASH'. WASH staat voor Water, Sanitation & Hygiene.
  • Water: wereldwijd hebben nog steeds 780 miljoen mensen geen toegang tot veilig drinkwater.
  • Sanitation: in veel landen hebben mensen geen normaal eigen toilet. 2,5 miljard mensen moeten het stellen zonder goede sanitaire voorzieningen.
  • Hygiene: mede doordat er geen schoon water beschikbaar is, is er sprake van slechte hygiëne in ontwikkelingslanden. Wist je bijvoorbeeld dat er elk uur 66 kinderen sterven aan diarree? Deze kinderen zouden gered kunnen worden door hun handen te wassen met schoon water na een toiletbezoek. Ook menstruele hygiëne is rampzalig in deze landen en er heerst een groot taboe op dit onderwerp.

Menstruele hygiëne

Menstruele hygiëne is een probleem met rampzalige gevolgen voor meisjes in deze landen. De maandelijkse menstruatie is voor geen enkele vrouw leuk, maar voor meisjes in landen zoals Uganda is het echt verschrikkelijk. In deze landen hebben ze geen maandverband. Zij gebruiken kranten, bananenbladeren of oude lappen, wat kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals een blaasontsteking. Op school hebben zij geen plek om zich te verschonen, waardoor meisjes bang zijn om door te lekken en uit schaamte thuis blijven in deze maandelijks terugkerende week. Hierdoor bouwen zij een leerachterstand op, die vaak zo groot en ontmoedigend is, dat meisjes helemaal stoppen met school. Er heerst ook nog eens een groot taboe op dit onderwerp, waardoor er maar weinig aan wordt gedaan. 17_Pad_instruction_web

Christine

Christine (16 jaar) is de leider van de school Hygiene Club. Zij leert jongere studenten het belang van hygiëne. Hygiene Club leert vrouwen wat hun menstruatie precies is en hoe ze ermee om moeten gaan. Plan Nederland zorgt voor AfriPads: uitwasbaar maandverband, waarmee meiden ongeveer een jaar lang hygiënisch ongesteld kunnen zijn. Hierdoor kunnen meisjes tijdens hun menstruatie gewoon naar school blijven gaan. Ook jongens krijgen educatie over menstruatie, waardoor er veel meer begrip is en aan de schaamte voorbijgegaan wordt, zodat meisjes gewoon naar school durven te gaan tijdens hun menstruatie.

Win Tony's Chocolonely!

Plan Nederland werkt hard om menstruele hygiëne te verbeteren. Wil jij hier ook je steentje aan bijdragen? Via de webshop van Plan Nederland kun je een setje uitwasbaar maandverband kopen voor een meisje in Uganda. Zo’n setje gaat ongeveer een jaar lang mee! Daarmee maak je hun menstruatie een stuk aangenamer. Daarnaast maak je kans om jouw maandelijkse dip ook heel veel aangenamer te maken. Door een setje maandverband te kopen, maak je namelijk kans op twaalf repen Tony’s Chocolonely! (Meedoen kan tot dinsdag 22 maart, de winnaar ontvangt een persoonlijke e-mail). En tja, het is nu eenmaal wetenschappelijk bewezen dat chocola je gelukkiger maakt en laten we dat nu net nodig hebben tijdens onze menstruatie.
Reactie plaatsen