27 juli 2016 
3 min. leestijd

Overwin jouw eetbuien in 4 stappen!

Overwin jouw eetbuien in 4 stappen!

“Oké, een stukje chocola kan best! Ik neem gewoon een stukje en dan stop ik. En voordat ik het weet heb ik de hele reep van 200 gram opgegeten, twee zakjes zure matjes en een hele zak chips. Ziek, misselijk en balend van mijzelf dat ik het weer zo ver heb laten komen lig ik op de bank. Morgen drink ik alleen sap neem ik me voor, geen vast voedsel gewoon een dagje afzien.”

Zo belandde ik in een grote vicieuze cirkel van dagen met eetbuien en dagen waarop ik niets at. Normaal eten bestond niet meer, al het eten had een negatieve lading. Ik werd er helemaal gek van! Gelukkig is dit nu ruim tien jaar terug en kan ik volmondig zeggen dat dit achter mij ligt. Goed nieuws dus! Als ik dit kan doorbreken, kun jij het ook. In dit blog vertel ik jou hoe jij in vier stappen jouw eetbuien kunt overwinnen.

Wat is een eetbui?

Voordat ik verder in ga op hoe je het patroon van eetbuien kunt doorbreken, zal ik eerst kort vertellen wat eetbuien precies zijn. Want heb je nu meteen een eetbui als je een keer een zak chips en een reep chocola eet? Nee, zeker niet. Het belangrijkste kenmerk van een eetbui is namelijk controle verlies. Dus of je nu extreem veel eet denk aan: een heel brood met een half pak kaas, twee pakken ijs, twee borden pasta, twee repen chocola, vier pakjes snoep en dat allemaal achter elkaar, of weinig eet zoals bijvoorbeeld drie rijst wafels met chocopasta, in beide situaties kun je een eetbui hebben. Zodra er sprake is van controle verlies, spreek je van een eetbui. Controle verlies betekent in dit geval, het gevoel niet te kunnen stoppen, tegen je wil in eten, niet kunnen genieten van dat wat je eet en dwangmatig eten.

Overwin jouw eetbuien in 4 stappen

Stap 1: Bouw een stevige dijk.

Ken je dat gevoel dat je je voorneemt “goed” te gaan eten de dag na jouw eetbui, maar dat het niet lukt? Veelal heeft dit te maken met extreme schommelingen in je suikerspiegel. Op het moment dat je suikerspiegel onstabiel is, ben je minder goed bestand tegen prikkels zoals emoties en eetdrang. Wil je je eetbuien gaan overwinnen dan is het belangrijk een stevige dijk te bouwen die jou beschermd tegen de eetbuien. Zorg ervoor dat je suikerspiegel stabiel is door elke 3-4 uur iets te eten en eet het liefst iets met een lage GI waarde, producten waar weinig geraffineerde suikers in zitten, zoals bijvoorbeeld groente en granen. Je zult zien dat je cravings veel minder zullen worden, en stemming veel stabieler zal zijn.

Stap 2: Stop met compenseren.

Morgen ga ik weer streng doen”, “morgen eet ik wel niet”,ik sport het er wel weer af”, “ik braak het wel weer uit”. Deze compensatie gedachten zijn belangrijke in standhoudende factoren voor eetbuien. Je denkt immers “Ik compenseer het straks of morgen toch wel weer”. Je zult zien dat als je de uitweg van het compenseren niet meer hebt, je minder snel zult toegeven aan je eetbui.

Stap 3: Pak je weegschaal gebruik aan.

Toen ik nog in mijn eetstoornis periode zat, woog ik dagelijks wel 2-3 keer. Op die manier creëerde ik een (schijn) gevoel van controle. Door zo vaak te wegen dacht ik namelijk exact te kunnen bijhouden hoeveel ik was aangekomen. Maar in feite deed ik niets anders dan mijzelf helemaal gek maken. Gaf het getal een “goed” cijfer aan, dan at ik wel, gaf de weegschaal een “slecht” cijfer aan, dan at ik niet met vaak een eetbui als gevolg. In feite had ik dus helemaal geen controle maar had de weegschaal alle controle. En op die manier hield ik mijn eetbuien in stand. Weeg maximaal één keer per twee weken om je gewicht in de gaten te houden. Vaker wegen geeft totaal geen realistisch beeld van je daadwerkelijke gewicht omdat je gewicht dagelijks schommelt door je vochthuishouding. Door maximaal een keer per twee weken te wegen, krijg je een realistisch beeld van je gewicht en kun je de focus houden op het veranderen van je algehele leefstijl en op het doorbreken van het patroon van eetbuien i.p.v. op het afvallen alleen.

Stap 4: Ga op zoek naar uitzonderingen.

In welke situaties heb je geen last van eetdrang of minder last van eetdrang? Wat is er dan anders?
  • Situatie: in welke situaties heb ik het minst last van eetdrang
  • Gevoel: bij welke emoties heb ik het minst last van eetdrang
  • Gedrag: bij welk gedragingen heb ik het minst last van eetdrang
Als je eenmaal eetdrang hebt, is het je dan weleens gelukt er weerstand tegen te bieden? Zo ja, wat heb je toen ingezet om de eetbui te voorkomen? Wat voor gevoel gaf het je toen je je eetbui wist te voorkomen? Door deze vragen voor jezelf te beantwoorden zal je een duidelijk overzicht krijgen van welke situaties/gedachten en emoties helpend zijn bij het overwinnen van je eetbuien. Het idee is, dat je vooral meer energie steekt in de dingen die je helpen en de dingen die je in de weg staan, zoveel mogelijk probeert te vermijden. Heel veel succes Liefs Sophie Voor meer info over hoe jij jouw eetbuien kunt doorbreken kun je altijd vrijblijvend contact met mij opnemen via info@sovschoice.com
Reactie plaatsen