Over 'echte' mannen: Weg met de prins op het witte paard!
Met ons thema #FCKPERFECT besteden we deze maand aandacht aan alle normen, waarden en 'moetjes' die de maatschappij ons oplegt. Ongeschreven regels en ideaalbeelden bepalen ons doen en laten en beïnvloeden ook de verwachtingen die we van anderen hebben. De mythe van de 'echte man' en de 'prins op het witte paard' creëren onhaalbare verwachtingen en beperken man en vrouw in de omgang met elkaar. Een 'echte man' is stoer, zelfverzekerd, financieel onafhankelijk en succesvol, is gevoelig maar geen mietje. De ideale man neemt de leiding en draagt jou op handen, is slim, handig in huis en moet ook nog kunnen koken. De lat ligt zo hoog. Als ik een man zou zijn, zou ik het bij voorbaat al opgeven. Wij vrouwen hebben zo veel verwachtingen van de ideale man, we vergeten daarbij bijna dat we zelf ook niet eens aan zo'n soort ideaalbeeld kunnen of willen voldoen.
Fuck de 'echte man'
Dit soort vooroordelen, verwachtingen en eisen die vrouwen van mannen hebben, al geldt dit andersom natuurlijk ook, leiden tot ongemakkelijke situaties en ander gedoe. "Gendernormen eisen van mannen dat ze alles onder controle hebben, een onmogelijk ideaal, waarbij iedere zwakte verborgen moet worden met agressie en ontkenning. Het leidt tot krampachtig gezeur, en heel wat verwarde jonge mannen die denken dat het feit dat zij niet aan deze normen kunnen voldoen, aan vrouwen ligt'' In het artikel ''Fuck de 'Echte Man''' omschrijft columnist Sander Philipse mooi welke problemen het onmogelijk ideaal van de ideale man geeft. Vrouwen zijn harteloze wezens als ze niet geïnteresseerd zijn in de baby van de buurvrouw, maar we kijken vreemd op als mannen een traantje laten bij een zielige film. Je bent een slet als je als vrouw regelmatig een one night stand hebt, maar als je als man niet het libido hebt van een dekhengst, ben je 'anders'.Galante prins
Gendernormen creëren onmogelijke eisen en verwachtingen, zowel tijdens het daten als in relaties. Je ziet het in het klein gebeuren op datingapps als Tinder; er wordt van de man verwacht dat hij het eerste contact legt. Waarom? Willen vrouwen echt zo graag het hof gemaakt worden of vinden ze stiekem dat het 'zo hoort'. Mannen horen de leiding te nemen, maar vrouwen kunnen dit toch net zo goed? Net als dat mannen zich niet bedreigd moeten voelen door 'sterke vrouwen', moeten wij afstappen van mannelijke stereotypes. Het is tijd dat vrouwen dit soort vreemde ideeën vergeten. Begrijp me niet verkeerd. Het is leuk als een man galant is, maar een vrouw kan ook best eens het initiatief nemen of haar partner verrassen met een bos bloemen (of een lekkere fles whiskey)."Wij vrouwen hebben zo veel verwachtingen van de ideale man, we vergeten daarbij bijna dat we zelf ook niet eens aan zo'n soort ideaalbeeld kunnen of willen voldoen."
Een bed van rozen
Ik zag laatst op Hart van Nederland een man die een hart van rozen in de tuin had geplant voor zijn vrouw. De presentatrices hielden maar niet op over hoe geweldig romantisch deze daad was... Is dit dan dé definitie van romantiek? Ik denk dat het heel persoonlijk is. Als je vriend niet op die manier romantisch is, ga dan niet verwachten dat hij je bed versiert met rozenblaadjes! Naar mijn mening zit romantiek veel meer in de kleine dingen, bijvoorbeeld; als hij je favoriete nummer afspeelt als je een slechte dag achter de rug hebt of als hij met je meegaat naar een film die hij zelf totaal niets aan vindt. Dames, vergeet die prins op het witte paard. Dit sprookjesbeeld is net zo goed een scheef gender construct, een verwrongen beeld van de realiteit. Ik zie soms films waarin mannen de meest overdreven romantische wartaal uitslaan, waarvan ik denk, dat kunnen 'gewone' jongens niet eens verzinnen. Natuurlijk weet iedereen dat dit fictie is, maar dit soort media-uitingen beïnvloeden wel hoe wij vinden dat mannen zich zouden moeten gedragen, of hoe ze er uit zouden moeten zien."Als je vriend niet 'romantisch' is, ga dan niet verwachten dat hij je bed versiert met rozenblaadjes!"
Een boom van een vent
De druk om een gespierd uiterlijk te hebben, is voor mannen misschien nog wel groter geworden. Ook mannen lijden onder de fitnesshype: ''al die fitte vrouwen, nu moet ik ook wel beginnen met trainen.'' Reclameborden staan vol met afgetrainde en gespierde modellen, vrouwenbladen vertellen hem ''Waarom zij een man met een sixpack wil'' en Filemon Westerlink test een anabolenkuurtje om het mannelijke fitness schoonheidsideaal te kunnen evenaren. Alsof het een must is dat elke man eruit ziet alsof hij is weggelopen van de cover van de Mens Health. Als hij liever ''een sixpack drinkt, dan er één traint'', laat hem dan lekker.Als hij liever ''een sixpack drinkt, dan er één traint'', laat hem dan lekker.