08 november 2015 
3 min. leestijd

#1 Gabi’s Fitjourney: opstart problemen

#1 Gabi’s Fitjourney: opstart problemen
Als iemand mij vier jaar terug had verteld dat ik nu in het land van apfelstrudel en lederhosen zou wonen en berggids zou zijn, dan had ik hartelijk gelachen! Vooral vrouwen zijn gevoelig voor het voldoen aan het ‘maatschappelijk correcte’ plaatje. Vaak veranderen we ons te eenvoudig omwille van anderen en ten koste van onszelf. Meestal moeten we eerst wakker geschud worden om hieruit te komen, ik dus ook… Door het delen van mijn ervaringen, tips en nieuwtjes hoop ik jullie te kunnen inspireren om optimaal van het leven te genieten en je dromen na te jagen. Aan het begin van mijn #fitjourney leek het erop dat mijn leventje richting het ‘huisje-boompje-beestje’ plaatje ging. Anderen zouden hier wellicht een moord voor plegen, maar voor mij voelde het juist beknellend. Het paste niet bij mij, dat standaard format. Toen bleek dat mijn ‘huisje’ toch niet zo huiselijk was zonder goede relatie en mijn boompje niet meer dan een cliché geranium, werd het unhappy gevoel met de dag groter. Toen het ook nog eens op mijn werk niet ging zoals ik graag wilde, knapte er iets in mij.

Life change

Waarom moest ik voldoen aan het ‘maatschappelijk correcte’ plaatje, voornamelijk omwille van anderen? Een groot huis, etentjes, tripjes, de juiste kleding? Een drukke baan om het allemaal te betalen? Waar was ik als persoon in dit alles? Het was toch eigenlijk MIJN leven? Waarom mocht ik niet gewoon doen wat IK echt leuk vond? Vragen die iedereen zichzelf wel eens stelt, maar ik besloot dat ik vanaf dat moment niet meer vast wilde blijven zitten in het leven wat ik had. Er moest wat veranderen! En waar kan je dan beter beginnen dan bij jezelf! En wat zag ik als ik naar mezelf keek? Van buiten een eind-twintiger met een gemiddelde conditie en dito eetgewoontes. Van binnen een sport-, outdoor- en bergliefhebber. Die binnenkant, zo besloot ik rigoureus, moest nu eindelijk eens de buitenkant worden! Ik begon alle aspecten die me beknelden uit mijn leven te verwijderen. De oude relatie, het te grote huis en mijn middelmatige eetpatroon. Het was nu of nooit, ik ging er compleet voor! Ik sloot me aan bij de lokale sportschool en begon fanatiek te sporten. Per week deed ik vier a vijf keer krachttraining en daarnaast nog één of twee keer een cardio workout. Ik dook er vol in! Ook mijn voedingspatroon gooide ik compleet om en ging over op super gezond en licht verteerbaar eten. Door de enorme overstap reageerde mijn lichaam razend snel; in amper een half jaar verloor ik ruim acht kilo. Het voelde als een overwinning! Ik had iets gerealiseerd wat ik altijd al in mijn hoofd had, maar nooit had kunnen uitvoeren. Het gaf me het gevoel weer controle over mijn eigen leven te krijgen, eindelijk weer mezelf te kunnen zijn. Een super gevoel! Hoe vervelend de situatie die er toe heeft geleid ook was, het heeft mij geleerd dat ik mijzelf nooit meer ga veranderen omwille van anderen. En dat zou niemand moeten doen!

#les1 “Hou van jezelf en verander jezelf niet voor iemand anders.”

Uit balans

Maar met hoge pieken, komen ook diepe dalen. Een langdurige relatie beëindigen, weer alleen wonen en alleen met problemen dealen, het waren heftige veranderingen. Ik kreeg een diepe dip. Het leek alsof ik de controle weer tussen mijn vingers voelde wegglippen. Om dit te compenseren, begon ik minder te eten. Maar het sporten hield ik wel vol. Eindresultaat: een amper 51 kilo wegend, 'chaggie' en down persoontje. Ik was boos! Boos op de wereld, de mensen, mannen, mezelf, eigenlijk op alles! Zoveel tijd besteed aan een carrière, een huis, een relatie, en nu was ik weer ‘terug bij af’. Maar, zoals ik me al die tijd in die oude situatie gevoeld had, daar wilde ik ook absoluut niet naar terug! Gelukkig had ik mijn familie, die er altijd voor me zijn. Met hun liefde en steun kwam ik weer een heel stuk op de goede weg. Mijn vader en broertje wilden mij meenemen op wintersportvakantie. Een echte familietraditie! Ik had er wel zin in, hoewel ik vond dat een week (apres-)skiën niet echt in mijn sport- en eetschema paste. Tegenwoordig weet ik overigens dat dit prima te combineren is, zolang je de juiste balans weet te houden. Maar daarover meer een andere keer. Alles was geboekt, dus gaan met die banaan! Vlak voor ons vertrek ging ik nog bij mijn moeder langs. Ik vroeg haar wat ik nou moest doen als ik terug was van vakantie. Ander werk zoeken? Een andere woonplek? Ik wist het gewoon niet meer. ''Komt tijd, komt raad'', zei mijn lieve moeder geruststellend. Als ze toen had geweten wat voor gevolgen een weekje wintersport zou hebben… Word vervolgd in mijn volgende blog! Liefs, Gabi  
Reactie plaatsen