08 augustus 2017 
4 min. leestijd

Op zoek naar mijn Inner Strength

Op zoek naar mijn Inner Strength
Huilend ren ik een duinpan uit, op zoek naar wat meer beschutting waar niemand me kan zien. Ik heb net deelgenomen aan een ademsessie op Vlieland en het was nogal heftig. Niels Mooij, Consciousness Coach, zei al dat er deurtjes open konden gaan waarvan je niet wist dat ze er waren. Toen ik met de ademsessie begon en me liet zakken in de duinpan, was ik nog een beetje lacherig. Alsof er 'iets' naar boven zou kunnen komen door domweg te ademen. Nou, daar kan ik wel op terug komen…

Inner Strength met Surfana

Een weekend lang heb ik deelgenomen aan het Inner Strength weekend op Vlieland, georganiseerd door Surfana en Niels Mooij. Tijdens dit weekend zou je weer helemaal opladen en dieper contact maken met jezelf en vanuit daar met anderen. Dit gecombineerd met mijn favo hobby: golfsurfen. Klinkt goed, non? Ik werd echter een beetje bang toen ik een week voor vertrek een e-mail ontving met daarin informatie over de sessies. Ik kan namelijk leukere dingen bedenken dan aankijk- en ademsessies. Het werd me toen al duidelijk dat ik vreselijk uit mijn comfortzone moest gaan dat weekend.

Aanstaren van een vreemde

Vrijdagavond werden we enthousiast ontvangen door de mensen van Surfana. Tussen de deelnemers heerste een nogal onwennige sfeer. Ik voelde me als een schaap die naar de slacht gebracht werd. Ik had geen idee wat er ging gebeuren maar ik wist wel dat het niet een en al fun zou zijn. Het kennismakingsrondje was al anders dan anders. Geen ‘handje geschud’, maar we werden al lekker op de proef gesteld met een korte ‘aankijk sessie’. Samen met een totaal vreemde moest ik de handen op elkaar leggen en elkaar in de ogen kijken. Ik was bang dat ze zou zien dat ik een blonde snor heb en pukkels op mijn voorhoofd. Ik werd zenuwachtig en bleef een beetje om me heen kijken. Op een gegeven moment kon ik me ertoe zetten om haar wat langer aan te kijken en ik voelde onze handen heet worden. Waren dat onze zweethandjes of kwam het door de (positieve) energie die er vloeide?

Surfen met gevoel

De volgende dag gingen we surfen. Ik hees me dan ook super vlug in een wetsuit en rende de zee in met m’n plankie. Twan de zeewierman (surfleraar) vloot me terug het water uit, want ze zouden gaan surfen met gevoel. Daar hoorden oefeningen bij waarmee je kunt ervaren hoe enorm krachtig de zee is. Ik ben een paar keer flink onderuit gegaan en ervaarde inderdaad waar de golf op zijn krachtigst is. Handig tijdens het surfen! Als een verzopen katje mocht ik uiteindelijk met mijn plank de zee op. Het was fijn om bewuster te surfen waardoor het ook makkelijker werd om een golf te pakken. Het surfen in Vlieland is geweldig. Er staan bijna altijd golven, dus voor de surfliefhebbers onder ons Fitgirls, is dit zeker een aanrader!

Janken door te ademen

Na de lunch stond er een ademsessie op het programma. We liepen met zijn allen richting een rustige duinpan en daar mochten we in een kring op onze rug liggen. Met zo’n ademsessie kunnen fysieke spanning, emotionele blokkades, stress, trauma’s en hoge bloeddruk behandeld worden. Doordat we soms onbewust verkeerd ademen, kan het niet optimaal zijn voor onze lichaamsfuncties. Door een ademsessie krijgt het lichaam weer de ruimte om terug te keren naar de juiste ademhaling en kunnen blokkades worden doorbroken. Niels legde uit hoe we moesten ademen: hard in en uit vanuit onze mond richting onze buik. Ik deed mijn ogen dicht en probeerde ook deze buikademhaling. Na een tijdje voelde ik me een beetje high worden. Niels raakte bij iedereen een paar drukpunten aan. Bij mij porde hij een vinger in mijn buik en van schrik greep ik zijn handen om hem te stoppen. Het deed pijn en het was duidelijk dat ik al mijn stress opsla in mijn buik. Ik vond de ademsessie meteen niet fijn meer en ik vond het dan ook lastig om naar de pijn te ademen. Andere mensen om me heen begonnen te shaken, dierlijke geluiden te maken of te huilen. Het was duidelijk dat de ademsessie dingen losmaakte bij mensen. Toen we na een uurtje weer bij zinnen kwamen, zei Niels dat we het beste even alleen over het strand konden lopen om te voelen wat deze sessie met ons had gedaan. Ik sprong op en huilend rende ik de duinpan uit, op zoek naar een duinpan voor mezelf. Ik heb nog steeds geen idee waarom ik zo hard moest huilen, maar het was wel een heftige sessie.

High van het ademen

Gelukkig is de ene ademsessie de andere niet. De volgende dag had ik namelijk een hele andere ervaring. Eerlijk gezegd keek ik er niet echt naar uit, helemaal niet toen ik op nat gras in het bos moest gaan liggen. Ik had het koud en ik had last van hoofdpijn. Ik wilde de sessie niet verstoren voor de anderen dus ik bleef maar mee ademen. Ik voelde dat ik een beetje high begon te worden en ik kreeg het lekker warm. Het werd helemaal wit voor mijn ogen en ik zag een soort van zonnestralen. Niels porde dit keer wat rustiger in mijn buik en daarna ging hij met zijn handen naar mijn hoofd. Plotseling was mijn hoofdpijn verdwenen. Was dat toeval? Na deze ademsessie had ik geen huilbui maar zat ik juist vol positieve energie. Tijdens dit weekend zijn er nog andere bijzondere dingen gebeurd die je eigenlijk zelf moet ervaren. Ik vond het in ieder geval heel bizar dat ik in zo’n korte tijd een mega hechte band heb gekregen met mensen die ik twee dagen daarvoor nog niet kende. Iedereen steunde elkaar enorm tijdens een lastige sessie en er was heel veel respect naar elkaar. Het Inner Strength weekend heeft mij enorm veel positieve energie gegeven en het heeft me geleerd om mijn hart te volgen. Toen ik terugkwam van dit weekend heb ik dan ook meteen een enkeltje naar Brazilië geboekt, waar mijn hart ligt. Super eng, maar dit weekend heeft me zoveel power gegeven dat ik weet dat het allemaal wel goed komt. Surfana organiseert deze zomer nog een paar andere speciale weekenden zoals het Food Weekend en een Yoga Weekend. Er zijn ook retreats met Niels Mooij te boeken op Lanzarote, Portugal en Spanje. Als je op zoek bent naar wat meer verdieping en het ‘connecten’ met jezelf, dan is dit zeker een aanrader!
Reactie plaatsen