25 juli 2016 
3 min. leestijd

Op vakantie tijdens wedstrijdvoorbereiding

Op vakantie tijdens wedstrijdvoorbereiding
Juli en augustus is vakantietijd. Sportcentra hebben afwijkende openingstijden en lesroosters en er zijn minder sportwedstrijden. Voor mij als topsporter zijn de zomermaanden de rustigste tijd van het jaar. In deze blog vertel ik wat ik met mijn trainingen en voeding doe als ik op vakantie ga. Er staan weer leuke wedstrijden op de planning voor het najaar. Hier zal ik mij dus op moeten voorbereiden, vakantietijd of niet… Tijdens vakanties train ik altijd door. Niet omdat het moet, maar omdat ik heel graag sport. Ik zie het niet als een verplichting. Het is voor mij echt genieten en een stukje ontspanning. Daarnaast is het ook een manier om een land te ontdekken. Mijn partner en ik gaan in de zomer altijd naar Oostenrijk, ons favoriete vakantieland. We gaan graag naar Oostenrijk vanwege de mooie natuur en steden en de gastvrije mensen. Maar we kiezen ook voor Oostenrijk, omdat het voor mij als atlete een perfect land is om voor te bereiden op de wedstrijden in het najaar.

Doortrainen in het buitenland

Mijn topsport heeft in zekere zin dus invloed op de keuze van onze bestemming. Ik wil me in de zomer graag goed voorbereiden op het najaar. Dit doe ik bij voorkeur in een land dat ik ken en waarvan ik weet dat er goede trainingsmogelijkheden zijn. Bijkomend voordeel van Oostenrijk is dat ik kan trainen op hoogte. Dat heeft een positief effect op mijn prestaties. Het speelt zeker mee dat ik me ook wil voorbereiden op mijn wedstrijden. Twee tot drie weken niet trainen vind ik te veel van het goede. Nu werk ik tijdens onze trip niet hetzelfde schema af als in Nederland. Ik train zeker minder en anders. Looptrainingen zijn korter en twee keer per dag trainen doe ik zelden. Ik pak vaker de mountainbike en wissel looptrainingen hiermee af. Verder zoek ik voor mijn krachttrainingen een geschikt sportcentrum op.

‘Go with the flow’

Nog een verschil met trainen in Nederland is mijn houding. Ik heb in de vakantie meer een ‘go with the flow’-manier van trainen. Ik stap met de loopschoenen aan naar buiten en beslis op dat moment wat ik ga doen. Dit is onder andere afhankelijk van hoe ik me voel, hoe onze dag er verder uitziet, hoe laat ik wakker ben (ik zet geen wekker!) en wat voor weer het is. Het komt geregeld voor dat we temperaturen hebben van boven de dertig graden. Dan kun je niet hetzelfde trainen als in Nederland. Ook met mijn voeding ben ik losser. Wel eet ik altijd volgens het FODMAP-dieet, in verband met mijn prikkelbare darm. Ik eet niet opeens hele andere producten, want dat levert klachten op. Ik kan niet zomaar een restaurant binnenstappen en iets bestellen. We koken dus veel zelf, niet vanwege mijn topsport, maar vanwege mijn darmprobleem.

Aankomen tijdens vakantie?

Sporters zijn altijd bang dat ze aankomen tijdens een vakantie. Mijn ervaring is dat dit helemaal niet hoeft te gebeuren. Ik heb gek genoeg, juist elk jaar het probleem dat ik lichter terugkom. Eigenlijk eet ik op vakantie ongeveer hetzelfde als in Nederland: 80 procent gezond en 20 procent minder gezond. Ik let wel op mijn eiwitinname. Zeker na een training, zodat ik goed kan herstellen. Maar mijn voedingspatroon ziet er in de vakantie zeker niet hetzelfde uit. De etenstijden zijn anders en ik maak andere productkeuzes. Tussen de maaltijden door eet ik gemakkelijker iets wat minder gezond is, zoals chocolade of een lekkere koffie met veel slagroom op het terras. Daarnaast probeer ik ook graag producten uit die we in Nederland niet hebben.

Fitter door minder te trainen

Ik ben ervan overtuigd dat je als (top)sporter zeker een aantal weken weg kunt naar het buitenland om vakantie te vieren. Een week of twee weken minder trainen heeft dus niet direct gevolgen voor je fitheid. Met één of twee trainingen per week kun je prima je kracht- en conditie onderhouden. Na een paar weken Oostenrijk kom ik altijd fitter en uitgerust terug. De andere manier van trainen, eten, leven en vooral minder gefocust zijn op prestaties en alles wat hierbij komt kijken, is heerlijk. Het is goed om de touwtjes wat te laten vieren. De boog kan niet altijd gespannen zijn! De wedstrijden na de vakantie, loop ik altijd goed. Dit is voor mij een teken dat ‘go with the flow’ de juiste manier van voorbereiden is. IMG_3481

Ik wil jullie vooral meegeven om tijdens je vakantie te genieten. Of je nu naar het buitenland gaat of lekker in eigen land blijft; geniet lekker van het niet trainen, die lekkere ijsjes of de wijntjes op het terras. Ik wens jullie een mooie zomer toe!

Reactie plaatsen