18 juli 2016 
3 min. leestijd

Op skate-date met Mark Tuitert

Op skate-date met Mark Tuitert
Toen ik op een feestje aan de praat raakte met schaatsgod Mark Tuitert, kon ik het niet laten om hem te vertellen dat ik óók ‘goed’ kan schaatsen. Dat ik slechts een winter schaatsles heb gehad omdat ik gedwongen werd door mijn hyper sportieve vader, heb ik er maar niet bij gezegd. Verder in het gesprek vertelde Mark over nieuwe skates die hij naar Nederland heeft gehaald. Omdat skaten enigszins lijkt op schaatsen, stelde ik voor om samen met hem zijn nieuwe skates uit te proberen voor Fitgirls. Note: ik had een paar biertjes op. De volgende dag kreeg ik een datumvoorstel van mister Tuitert himself, en ik moest wel even slikken. Mijn coördinatie in het normale leven is al om te huilen, laat staan als ik met wieltjes om gesnoerd de wijde wereld in rol. Ik wilde me natuurlijk niet laten kennen en stuurde terug dat ik niet kon wachten om zijn rolmonsters te proberen.

Skaten op je schoenen

Met zweet op mijn bovenlip fietste ik op de afgesproken dag naar de Sloterplas waar ik Mark zou ontmoeten. Gelukkig gaf hij me even een moment om te relaxen. Tijdens de koffie legde hij meer uit over de skates, die hij afgelopen maart naar Nederland haalde. ‘’Waarom deze skates?’’ vroeg ik hem. Mark legde uit dat de skates van Cardiff Skate Co. iets heel speciaals hebben. Je kan namelijk met je eigen schoenen in de skates. Super handig als je onderweg even een rustpauze op het terras wilt inlassen. Geen gehannes met aan en uit doen, met maar één klik ben je verwijderd van je wielen en kan je zonder problemen op het terras flaneren. mark tuitert fitgirls.nl

Rollen met Mark

Zelfs voor mij was het een makkie om deze skates aan te trekken. Eerst plaats je je voorvoet in de skate en als je je hak erin zet, schuift de skate vanzelf in de juiste maat. Dan moet je alleen nog even de twee gespen vastmaken en klaar is Eva! Ik durfde niet zo goed op te staan, ik zag mezelf al achterwaarts de Sloterplas in rollen maar Markie gaf me eerst een demonstratie. Hij legde uit hoe ik moest afzetten en het aller belangrijkste; hoe ik kon stoppen. Met het ene been iets naar voren kon je door die voet naar achter te doen, remmen. Dat klinkt misschien een beetje raar en eng maar je moet even bedenken dat je nog twee zijwieltjes aan je skate hebt, waardoor je mega stabiel staat. De twee wielen aan de zijkant van de skate worden ook wel een ‘’truck’’ genoemd. Deze zorgen niet alleen voor meer stabiliteit maar ook voor de mogelijkheid om heerlijk te cruisen zoals je met een longboard kunt doen. Na Marks demonstratie was ik zo enthousiast dat ik meteen weg wilde rollen. Helaas zag ik er in het begin een beetje uit als een tapdanser met iets te veel koffie op maar na tien minuten rolde ik smooth achter meneer Tuitert aan. [playlist type="video" ids="20500"] Mark was alleen nog niet heel tevreden over mijn skate-skills en kwam dan ook met het beste advies aller tijden. ‘’Eef, doe het vanuit de billen!’’ riep hij naar mij. Daardoor ging ik automatisch in de squat-stand staan, waardoor ik makkelijker kon afzetten vanuit (jawel) de billen. Zo kreeg ik al snel veel meer rust in mijn skate-beweging en ging ik ook een stukje sneller. Bovendien trainde ik zo op een leuke manier mijn kadetjes.

Mark Tuitert gaat presenteren!

Al skatend vroeg ik Mark het hemd van het lijf, waaronder de vraag wat hij in de toekomst wil gaan doen. Hij wil graag zijn charmes inzetten op tv. Dat deed hij natuurlijk al tijdens het schaatsen maar nu wil hij gaan presenteren. Dat het niet alleen bij dromen blijft, blijkt wel uit het feit dat we hem al heel snel kunnen bewonderen op het scherm. Tijdens de Olympische Spelen gaat hij namelijk Clubhuis 16 presenteren, een nieuwe sportshow op KPN Presenteert. Hij neemt tijdelijk het stokje over van Filemon Wesseling. Op de vraag of hij daarvoor zenuwachtig is, antwoordt hij dat hij dat niet is. Als hij iets doet, gaat hij er de volle honderd procent voor. Nu ook met presenteren. Hij bekijkt veel Youtube filmpjes en is druk bezig om zijn presenteer-skills te perfectioneren. Het is mooi om te zien dat iemand zo gemotiveerd is. Hij is dan ook niet voor niets topsporter geworden! Het skaten had van mij wel wat langer mogen duren maar de Sloterplas is helaas niet zo groot. Ook al heb ik misschien maar dertig minuten geskate, ik heb er wel een nieuwe hobby bij!
Reactie plaatsen