18 oktober 2016 
3 min. leestijd

Onzeker? Wees je eigen expert!

Onzeker? Wees je eigen expert!
‘Be your own guru’: een heel mooi thema voor het komende kwartaal! Dit zeg ik vanuit eigen ervaring als topsporter én als voedingsexpert. Momenteel word je naar mijn mening doodgegooid met tips over wat je nu wel en niet moet doen om een fit en gezond leven te leiden. Maar zijn deze allemaal wel zo gegrond? Suiker is vergif, de eiwitpoeders vliegen de schappen van de winkels uit, roomboter is véél beter dan margarine en we moeten massaal overstappen op Crossfit om in shape te komen. Dagelijks komen deze adviezen mij voorbij in de praktijk als sportdiëtist en in de sportwereld. Scroll door een willekeurig Instagram account van een doorsnee fit persoon en ook hier zie je bovenstaande vaak terug. Er is natuurlijk helemaal niets mis met Crossfit als dit je passie is en je het leuk vindt om te doen. Waar het in mijn ogen misgaat is de gedachte dat wat voor jou goed is of wat jij leuk vindt om te doen, ook voor je buurman of buurvrouw geldt. We geven elkaar massaal adviezen zonder na te denken over het feit dat iedereen andere behoeften en een ander lichaam heeft. Immers, ieder mens is uniek.

Eigen ervaring

Zelf heb ik vorig jaar rigoureus mijn leven omgegooid. Ik boekte geen vooruitgang meer als atlete en ik haalde geen voldoening meer uit mijn werk als docent bij de opleiding Voeding & Diëtetiek. Ik zat niet lekker in mijn vel, met het gevolg dat mijn lijf signalen afgaf dat het zo niet langer kon. Hoeveel goedbedoelde adviezen ik toen niet heb gehad... Heel leuk en aardig en ja, het was ook uit bezorgdheid, dat realiseer ik me. Maar wat mij persoonlijk vooral geholpen heeft in die periode was het afgaan op mijn eigen gevoel. Hoe vaak heb ik mezelf niet de vraag gesteld: ‘Wat wil ik en waar zie ik mezelf over een aantal jaren?’ Ik was er in ieder geval wel achter dat ik niet gelukkiger zou worden als ik op die manier doorging.

Eigen bedrijf

Nu kijk ik met een heel goed gevoel terug op de periode waarin ik enthousiast mijn plannen uitwerkte om te starten met mijn eigen bedrijf. Afgelopen zomer zegde ik mijn goedbetaalde baan in het onderwijs op en besloot ik weer te gaan werken met sporters in de praktijk. ‘Mariska Dute Voeding, Sport & Advies’ was opeens een feit! Sporters begeleiden, recepten ontwikkelen, kookworkshops geven en in de praktijk werken als sportdiëtist is wat ik het liefste doe en waar ik gelukkig van word.

Topsport en op gevoel trainen

Mijn prestaties in de atletiek gingen ook met sprongen vooruit. Dat was het gevolg van bovenstaande switch op werkvlak, maar ook van de keuze om niet meer met trainingsschema’s te werken. Ik begon met trainen op gevoel. Mijn trainer Honoré Hoedt zegt altijd zo mooi: ‘Elke training die je doet is goed!’ En hier geloof ik ook in. De ene dag ben je nu eenmaal fitter dan de andere of je planning wijzigt op het laatste moment waardoor je een training moet aanpassen. Je hebt niet altijd alles in de hand. Daarbij heb ik een darmprobleem dat behoorlijk onvoorspelbaar is. Met een trainingsschema had ik te vaak het gevoel dat een bepaalde training uitgevoerd MOET worden. Dit gaf te veel druk. Natuurlijk onzin, maar goed…. Je hebt een doel als topsporter en dat wil je graag bereiken. Een trainingsschema is 'hiervoor gemaakt en afgestemd op je doel'. Nou, ik kan je vertellen dat het ook prima zonder trainingsschema kan! Ik weet inmiddels welke trainingen goed zijn voor bepaalde wedstrijden en waar mijn lichaam zich goed bij voelt. Het heeft mij een gevoel van vrijheid teruggegeven en vooral heel veel persoonlijke records :). Door deze veranderingen begon ik weer lekkerder in mijn vel te zitten. Ik deed voor mijn gevoel weer iets waar ik blij van werd. Nu een jaar later heb ik nog geen spijt van mijn keuzes. Ik voel me goed, presteer goed en doe wat ik leuk vind. Dat is voor mij het belangrijkste!

Word je eigen expert!

Als laatste wil ik jullie nog wat tips meegeven om ‘your own guru’ te worden: 1. Ga op jouw gevoel af, doe waar jij je goed bij voelt! 2. Realiseer je dat achter elke mooie foto of post op social media ook een verhaal zit en dat het bij niemand dagelijks rozengeur en maneschijn is. 3. Kijk naar je eigen wensen en behoeften. Stel jezelf bijvoorbeeld de vragen ‘Wat vind jij belangrijk in het leven?’ of ‘Wat wil jij bereiken?’ 4. Kijk naar de lange termijn, waar wil jij over 10 jaar staan? Word jij er gelukkig van door nu dagelijks je macro’s te tellen of etentjes te mijden? 5. Realiseer je dat ieder lichaam anders gebouwd is en dat maakt dat ieder mens uniek is met zijn sterke én zwakke punten.

Afscheid

Gelukkig zijn betekent ook keuzes durven maken. Na een jaar lang met veel plezier voor Fitgirls te hebben geschreven, zal dit mijn laatste artikel zijn. Helaas merk ik dat het niet meer te combineren valt met topsport en een eigen bedrijf. Wat mij betreft neem ik in ieder geval afscheid met een prachtig thema! Ik wil jullie bedanken voor de leuke reacties en het lezen van mijn blogs. Liefs, Mariska
Reactie plaatsen