07 december 2017 
4 min. leestijd

Waarom ontspanning zo belangrijk is. Maak jij genoeg tijd voor je hobby’s?

Waarom ontspanning zo belangrijk is. Maak jij genoeg tijd voor je hobby’s?
Waarschijnlijk heb je het ergens wel mee gekregen, hard werken is belangrijk in het leven, want je moet goed voor jezelf kunnen zorgen. Maar zorg je dan eigenlijk wel zo goed voor jezelf? ‘Ik moet dit nog, ik moet dat nog, het moet eerst af…’ en vervolgens zit je in je ‘vrije tijd’ uren aan je werk. Ik denk dat het voor de meesten wel herkenbaar is, je bent loyaal en voelt je verantwoordelijk. Ontspanning vergeten we al snel.

Inzicht en bewustwording

De laatste tijd denk ik steeds meer na over het bewust invullen van mijn leven. Op het ene moment sta je even stil en denk je er over na en op het andere moment zit je weer in de sneltrein van het leven en ga je maar door om toe te komen aan verwachtingen en andere verplichtingen. Het stilstaan en bewust worden van wat je allemaal doet en wat je gelukkig maakt is erg belangrijk want dat is waar het in het leven om draait. Afgelopen week kreeg ik een mooi inzicht over geven en ontvangen, Ard Nieuwenbroek (vertegenwoordiger van de contextuele benadering), gaf aan dat geven en ontvangen in balans moet zijn in het leven. Tijdens je werk kun je soms te veel geven en te weinig ontvangen waardoor je niet toe komt aan een momentje voor jezelf.

Werk als prioriteit

Alweer bijna twee jaar geleden woonde ik in Australië, daar heb ik een jaar gewoond en gewerkt. Ik werkte voor een gezin als nanny en daarnaast ook bij een bootcamp-bedrijf gericht op sporten voor moeders tijdens of na de zwangerschap. Naast het zorgen voor de kinderen deed ik veel leuke dingen met de kinderen. Ik zag dat de ouders van deze kinderen erg druk waren, en vooral bij de moeder viel het mij op dat haar leven vooral om haar werk draaide. Als de ouders ’s avonds thuis kwamen, was moeder te moe en in het weekend werkte ze of lag ze in bed. We hadden het er wel eens over, hoe kwam het dat ze zo moe was en dat ze zo weinig toe kwam aan tijd voor haar zelf. Dan zei ze: "I feel responsible" en "You’re right Marijke but this is how it works in our company". Ik vond het zorgwekkend om te zien hoe ze steeds meer burn-out klachten kreeg. Op een dag hadden we het eens over hobby’s, wat vind je leuk om te doen en waar besteed je je vrije tijd graag aan. Eigenlijk werkte ze al jaren zo: sinds en na haar studie, tijdens de geboorte van haar dochter was het even wat rustiger (op gebied van werken), maar daarna ging ze weer door en was er altijd wel een nanny die hielp met de verzorging en opvoeding van de kinderen. Ze zei ook: "Marijke can you believe it, I don’t even know what my hobbies are. I don’t have time for hobbies."

Spanning VS ontspanning

In deze maatschappij is spanning iets wat vaak voorkomt. We willen wel tijd vrij maken voor ontspanning maar komen daar niet altijd aan toe. Natuurlijk heeft spanning en stress ook positieve kanten, ons lichaam is er voor gemaakt om goed te presteren onder druk en stress. Je lichaam maakt het stresshormoon aan en ziet dit als een overlevingsstrategie, je bloeddruk wordt verhoogt en je staat helemaal op scherp. Helaas kan spanning en stress ook te vaak voorkomen waardoor je lichaam niet toe komt aan ontspanning en heeft dit helaas gevolgen voor je gezondheid. Tijdens het schrijven van dit blog ben ik mij bewust geworden van het feit dat ik zelf ook niet altijd goed ben in het besteden van tijd aan ontspanning. Ik sta er vooral bij stil op de momenten dat ik even door het bos wandel, fiets of aan yoga doe. Er zijn veel momenten waardoor je wordt afgeleid, alleen al door je telefoon of alle e-mails die binnenkomen op je laptop.

Wat zijn jouw hobby’s?

Omdat het vorig jaar even niet zo lekker liep op mijn werk, heb ik een aantal sessies gehad met een coach. Ik werd mij bewust van het feit dat ik soms veel te veel wil, en natuurlijk is dat niet zo gek in een maatschappij die veel te bieden heeft. Ik heb twee hele leuke banen en daarnaast studeer ik nog, ik hoef me dus niet te vervelen. Tijdens het gesprek met mijn coach, schreef ze op een groot A3-vel wat ik belangrijk vind en wat mijn doelen zijn en waarom. Ze maakte gebruik van Goal Mapping en gaf aan dat dit wellicht ook een goede manier was om zelf eens te proberen. Goal Mapping is een handige tool om voor jezelf in beeld te brengen wat je belangrijk vind in het leven, wat je interesses zijn op het gebied van werk en vrije tijd en wat je doelen zijn. Wellicht is het leuk om eens uit te proberen, misschien samen met een vriend of vriendin. Op de website van Brian Mayne www.goalmapping.com kun je een gratis document downloaden. Als dit niet helemaal jouw ding is, is het misschien ook eens goed om voor jezelf op te schrijven wat je leuk vindt en wat je nog graag eens zou willen doen of leren. Ik ben zelf bijvoorbeeld begonnen met het besteden van tijd aan het bakken van een taart en piano spelen. Vroeger werden wij verplicht om een instrument te bespelen, waardoor ik dit dus juist helemaal niet leuk vond. Eigenlijk was het al heel lang mijn doel om de muziek weer op te pakken, maar door de sneltrein van het leven had ik hier weinig tijd voor. Conclusie, maak tijd voor jezelf vrij! Je werk, je familie en al je lieve vrienden en vriendinnen snappen het ook als je soms even wat voor jezelf wilt gaan doen. Wat is jouw hobby of wat zou je graag nog eens willen uitproberen? Go for it want het is nooit te laat! Sportieve groet, Marijke  
Reactie plaatsen