28 juli 2016 
2 min. leestijd

Ontspanning is een luxe geworden

Ontspanning is een luxe geworden
Hannah is op vakantie en ontdekt de luxe die ontspanning heet, even niks. We zijn tegenwoordig zo 'druk', met van alles en nog wat. Druk lijkt de maatstaf voor 'goed' bezig zijn. Maar is dat wel zo? De warmte van de zon bereikt mijn huid. Ik kijk om mij heen en realiseer mij dat je op vakantie rustiger wordt. Op vakantie kom ik tot rust, echt tot rust. Boeken die verslonden worden, geen realisatie van tijd en het besef dat ik eigenlijk helemaal niet zoveel nodig heb. We zeggen tegen anderen dat we het druk hebben, met van alles. En er is altijd wel iemand die het drukker heeft. De maatstaf dat je goed bezig lijkt te zijn, goed bezig is namelijk druk. Terwijl druk zijn eigenlijk een kwestie is van veel dingen tegelijkertijd doen. Continue je hoofd bij meerdere dingen hebben en dus eigenlijk continue nergens mee bezig te zijn. We zijn te druk in ons hoofd en met een druk hoofd kom je niet ver. Multitasken is alles behalve efficiënt, maar wij denken dat we goed bezig zijn. Je bent namelijk druk en dat is de maatstaf om goed bezig te zijn. Ik strek me nog eens uit en realiseer mij dat de personages in mijn boek best wel interessant zijn. Het lijkt van de buitenkant perfect, maar ondertussen. De één heeft een probleem met drank, de ander heeft een zeer knappe vriend die haar steeds controleert en de ander heeft medelijden met zijn ex omdat ze er maar niet bovenop de scheiding komt. Ik draai me een keer om en realiseer mij dat de zon mij brand, er was een stukje dat ik niet goed had ingesmeerd. Het brandt, het doet pijn maar eigenlijk ben ik blij. Ik ben niet meer continue met van alles bezig. Ik lees een boek en ik bewandel zelf de wereld en bekijk de personages van dichtbij. Ik ben zo geconcentreerd dat ik niets meer mee krijg van wat de anderen zeggen, ik kom tot rust. Op vakantie ontdek ik de luxe die ontspanning heet, even niks. Mijn hoofd leeg en met één ding tegelijk bezig zijn. Wat een heerlijk gevoel, maar een luxe. Ik realiseer mij ook dat ik er nog niet ben. Straks ben ik namelijk weer terug en wil mijn hoofd van alles doen, maar ik mag nee zeggen. Ter bescherming van mijzelf. Druk. Druk is een vies woord en het zegt juist dat je met van alles niet bezig bent. Allerlei mappen en bestanden in je hoofd die je niet afhandelt.

''Druk is een vies woord en het zegt juist dat je met van alles niet bezig bent.''

Heb je het druk? Zorg er voor dat je pieker kwartiertjes inlast in je dag. Eén, twee of drie keer dag. Pieker je kapot, maak je zorgen over van alles en schrijf het op. Na die minuten ga je weer verder met de dag.

Multitasken. Stop er direct mee, om ergens volledig op in te gaan, heeft tijd nodig. Door steeds van alles te doen kom je nergens in en krijg je dingen niet gedaan. Begin niet met het gemakkelijkste, maar met de belangrijkste dingen. Dan blijven die bestanden niet steeds 'open' in je hoofd. Anders blijf je steeds afgeleid door dat ene wat je nog moet doen. Heb je iets kleins dat je in twee minuten kan doen. Doe dat dan wel direct, die twee minuten zijn minder erg dan dat je de hele dag realiseert dat je nog even dat mailtje moet sturen. Hallo zon, ik vind je lief en die brand blaartjes die je mij hebt gegeven, geven mij hoop. Hoop dat iedereen tot rust kan komen, zelf ik kan het!

2016-07-27-PHOTO-00000073

Hannah is een Mental Coach die het leven als een groot avontuur ziet. Goingbanhannahs.com staat voor positief in het leven staan, een gebalanceerde levensstijl en psychologie. Als inspirator laat ze zien dat het anders kan en dat het belangrijk is dat je jezelf echt leert kennen. Jezelf liefhebben en achter jezelf staan zijn ijkpunten. Feel Good, Happy Living.

Reactie plaatsen