28 juni 2016 
3 min. leestijd

Ondersteboven van Amsterdam Intensive Aerials

Ondersteboven van Amsterdam Intensive Aerials
Je sportroutine kan na een tijdje gaan vervelen: dezelfde gym, dezelfde apparaten, dezelfde oefeningen. Dan kan het leuk zijn om het (letterlijk!) iets hogerop te zoeken. Daphne, Maaike en ik gingen Aerial Acrobatics uitproberen bij Amsterdam Intensive Aerials!

Aerial watte?

Toen Maaike mij vroeg of ik mee wilde doen, zei ik zonder te weten wat het precies was "ja". Vervolgens bracht ik een bezoekje aan Google en zag ik daar plaatjes van acrobatiek in doeken. Ik had het eerder gezien! Ooit heeft een slangenmeisje Holland’s Got Talent gewonnen en die deed dit ook. Zij maakte destijds een grote indruk op me, dus ik was erg benieuwd naar deze ervaring! Daar ging ik, zonder sterke armen en zonder enige vorm van lenigheid. Toen ik hoorde dat de les maar liefst twee uur zou duren, vond ik het toch wel spannend. Kan ik dit wel? Tijdens de les werd ik letterlijk en figuurlijk heen en weer geslingerd; het ging met ups en downs. IMG_9987

Ilan Oxman

Amsterdam Intensive Aerials is een concept van Ilan Oxman, die oorspronkelijk uit Chili komt en die, -zo vind ik nu tijdens het zoeken naar meer info over hem- óók heeft meegedaan aan Holland’s Got Talent in 2014 en daarmee de finale behaalde. Naast acrobaat is hij ook antropoloog en onderzoeker en hij studeert momenteel aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. De lessen vinden plaats in een gymzaal in Amsterdam Nieuw-West, direct naast Station Amsterdam Lelylaan.

Van een zak aardappelen tot sexy en sterk

Iedere les begint met een ‘warming-up’ van een uur. Waarbij het hele lichaam aangepakt wordt op zowel spierkracht als lenigheid. Deze warming-up was voor mij persoonlijk nogal confronterend. Ik hield het allemaal maar half vol en besloot daar op dat moment vanaf nu echt weer meer krachttraining te gaan doen. Daphne voelde met me mee en Maaike, die zes dagen per week in de sportschool staat, compenseerde ons gebrek aan spierkracht gelukkig nog enigszins. Tot zover niet echt mijn ding, maar na het eerste uur gingen we de lucht in en vanaf daar was het een stijgende lijn. IMG_9994 Ook in de trapeze kwam ik nog niet helemaal lekker uit de verf, maar zodra we de doeken ingingen behaalde ik voor mij de eerste overwinningen. Ik had er eigenlijk een hard hoofd in, omdat ik besloten had dat ik hier niet voor gemaakt was, maar wat bleek? Ik kon zomaar ineens touwklimmen (of doekklimmen)! Ik schoot omhoog en het voelde héél goed om zo hoog in de lucht te hangen. Aerial Acrobatics1 Vervolgens leerden we de ‘foot lock’ en een oefening waarbij je al echt op de kop hangt en een salto maakt (met de nodige begeleiding weliswaar). Ik vond het heerlijk! Natuurlijk was het zwaar en voelde ik het in mijn handen en armen, maar het gaf me echt een kick om zo bewust en gecontroleerd met mijn lichaam om te gaan. Waar ik me tijdens de warming-up een zak aardappelen voelde, voelde ik me nu elegant, sexy en sterk (gelukkig waren er geen spiegels). Aerial Acrobatics

Lachend einde

De les eindigde met een cooling down en stretching. Het stretchen gebeurde in tweetallen en was redelijk ‘intiem’. Daphne en Maaike zijn dichterbij elkaar gekomen door samen, op elkaar liggend, in en uit te ademen en ik mocht deze ervaring delen met Mister Aerial Acrobatic himself. Het was ongetwijfeld ontzettend ontspannend geweest als ik Maaike niet continu naast me in een stuip had horen liggen. Stretchen is natuurlijk heel erg belangrijk, maar zorgde in ons geval wel voor het nodige gegiechel. Ach ja, sporten is ook voor de fun en gelachen hebben we zeker!IMG_9984

Fun and challenging

Kortom, de les was zeker niet honderd procent comfortabel, maar misschien juist daardoor wel zo fijn. Ik kwam mezelf tegen, werd geconfronteerd met mijn eigen grenzen en onzekerheden en overwon deze vervolgens. Aerial Acrobatics heeft mijn hart wel een beetje gestolen: het is leuk, uitdagend, afwisselend en een super goede full body workout (zo bewees de spierpijn in heel mijn lichaam de dag(en) erna). Ik ga het zeker vaker doen! Ook benieuwd geworden naar deze bijzondere sport? Je kan gewoon meedoen per les, die elke maandag- en woensdagavond en zaterdagochtend gegeven worden. Kijk voor meer informatie op de website www.ilanoxman.com
Reactie plaatsen