04 mei 2017 
2 min. leestijd

Nieuwe trend op yogagebied: hot yoga!

Nieuwe trend op yogagebied: hot yoga!
Tegenwoordig is yoga een enorme hype. Wij wisten niet eens dat er zoveel verschillende soorten bestaan. We zagen de term hot yoga voorbijkomen en waren meteen nieuwsgierig! Wat is hot yoga nou precies?

Wat is hot yoga?

Hot yoga wordt ook wel Bikram yoga genoemd. Kenmerkend aan deze stijl is de warmte waarin het wordt uitgeoefend. De temperatuur in de ruimte varieert van 24 tot 40 graden Celsius. De luchtvochtigheid in de ruimte is ook erg hoog. De warmte heeft een positief effect op je lichaam. Je wordt flexibel en dit voorkomt blessures. Ook ga je zweten. Zo'n yoga sessie duurt maar liefst 90 minuten. Iedere oefening (26 in totaal) wordt 2 keer uitgevoerd. Je zult merken dat je sterker wordt en je gewrichten soepeler worden naarmate je vaker aan deze soort yoga doet. Het zijn best intensieve lessen, maar iedere houding bereid je voor op de volgende. Iedereen kan dus meedoen aan deze yogalessen! Heb je last van je hart? Overleg met je arts voordat je aan deze sport begint.

Verschil van andere yoga stijlen

Bij Bikram yoga ontbreekt de zonnegroet in het begin van de yogasessie. Een zonnegroet bestaat uit 12 houdingen, die zonder onderbreking uitgevoerd worden. Iedere oefening hoort bij een bepaalde ademhaling. Deze groet versterkt je spieren en zorgt voor een soepel lichaam. Omdat de temperatuur in de Bikram yoga zaal zo hoog is wordt de zonnegroet niet uitgevoerd.

Focus

De focus ligt bij Bikram yoga op de uitademing. Er wordt gebruikgemaakt van de ademhalingstechniek Kapalabhati, wat ook wel de vuurademhaling of middelrifademhaling genoemd wordt. Ook wordt er gefocust op het goed uitvoeren van de oefeningen. Als dit je lukt gaat je flexibiliteit vanzelf ook toenemen.

Waarom hot yoga?

Deze soort yoga blijkt heel veel fijne voordelen te hebben voor ons lichaam. We zullen sneller volledig herstellen van verwondingen en chronische ziektes. Bikram yoga heeft een goede invloed op onze ruggengraat en het zenuwstelsel. Om een gezond leven te kunnen leiden moet onze ruggengraat in gezonde staat zijn. Al deze voordelen klinken ons al heel goed in de oren, maar dat is niet het enige voordeel aan hot yoga. Ook op geestelijk vlak is het heel goed voor je. Het verbetert je zelfbeheersing, verhoogt het zelfvertrouwen, geduld en verbetert het concentratievermogen.

Saai?

Wordt yoga niet saai na een tijdje? Iedere keer dezelfde oefening uitvoeren? Nee, er is altijd ruimte voor verbetering. Wanneer je de oefeningen onder de knie hebt kun je altijd werken aan je flexibiliteit. Dit is de grote uitdaging aan yoga, want na een periode zijn de oefeningen niet meer zo lastig. Blijf jezelf motiveren om dit te verbeteren en zo flexibel mogelijk te worden. Zo kun je na een tijdje ook meer nieuwe oefeningen proberen. Flexibiliteit helpt je ook met veel andere sporten zoals dansen. Ook kun je de focus leggen op de ademhaling. De verschillende manieren van ademhalen zijn een kunst op zich. Deze moet je ook compleet onder controle krijgen tijdens de lessen. Daag jezelf hiermee uit.

Voor de les

Zorg ervoor dat je goed voorbereid bent voordat je met een les hot yoga begint.
  • Je moet iedere dag sowieso voldoende water drinken, maar omdat je veel vocht verliest tijdens deze yogales is het extra belangrijk dat je gedurende de dag wat meer water drinkt.
  • Eet je laatste maaltijd 2 uur voordat je met de les begint. Je kunt iets lichts nemen voor de les, zoals een stuk fruit.
  • Draag tijdens de les een fijne outfit die niet teveel in de weg zit. Je gaat veel zweten dus denk aan een sportbeha en een korte sportbroek.
  • Een handdoek is ook zeker geen overbodige luxe.
Reactie plaatsen