12 mei 2016 
2 min. leestijd

Niet getrouwd voor je 25ste? Dan ben je een teleurstelling

Niet getrouwd voor je 25ste? Dan ben je een teleurstelling
Gelukkig mag je in Nederland zelf weten wanneer je trouwt en of je er überhaupt voor kiest om in het huwelijksbootje te treden. In China is dit echter een ander verhaal. Wanneer je als vrouw de 25 nadert en je hebt nog geen man, dan ben je een teleurstelling voor je ouders en voldoe je niet aan het perfecte plaatje. Dan ben je een 'leftover woman'.

Marriage Market

Het oorspronkelijk Japanse huidverzorgingsmerk SK-II heeft een campagne ontwikkelt die opkomt voor de leftover women. Deze vrouwen zijn de 25 gepasseerd en nog niet getrouwd, tot grote teleurstelling van hun familie. In het onderstaande filmpje wordt over deze vrouwen gezegd dat ze misschien wel niet knap genoeg zijn voor een goede man of dat ze te kieskeurig zijn bij het uitzoeken van een levenspartner. De vrouwen zelf genieten echter van hun vrijheid en vinden zichzelf power women in plaats van leftover women. De ouders van de Chinese, jonge vrouwen zijn echter tegen deze vrijheid en vinden het een grote teleurstelling dat hun dochter nog niet samen is met een man. Het is egoïstisch en respectloos tegenover je familie om als vrouw ongetrouwd te blijven. De laatste redding voor ongetrouwde vrouwen is de "Marriage Market". Op deze markt hangen foto's en profielen van single vrouwen die op zoek zijn naar een man. Single mannen, maar ook de ouders van vrijgezelle mannen zoeken leuke partners uit. Het is een beetje Tinder, maar dan alleen met het profiel van de vrouw. Je wordt als vrouw als het ware 'verkocht'. Hierbeneden staat het desbetreffende filmpje (zet wel even de Engelse ondertiteling aan ;)) https://youtu.be/irfd74z52Cw

Verplicht trouwen

Gelukkig is het in Nederland al lang meer niet zo dat vrouwen per se voor een bepaalde leeftijd moeten trouwen. Dit komt natuurlijk deels omdat we niet meer afhankelijk zijn van onze partner. Wij vrouwen doppen onze eigen boontjes wel. In China begint de vrouw ook langzaam maar zeker steeds onafhankelijker te worden, maar dit snapt de oudere generatie vaak niet. Voor de ouders van de vrijgezellen past trouwen in het perfecte plaatje en wanneer je niet getrouwd bent, leef je niet het goede leven. Deze vrouwen hebben het zwaar, maar weten dat ze strijden voor een betere toekomst waarin vrouwen die niet getrouwd zijn niet als restjes worden beschouwd, maar gewoon gelijk staan aan de getrouwde vrouwen. Wij vrouwen kunnen namelijk best voor onszelf zorgen. Wij hebben geen partner nodig en stellen niemand teleur in ons proces om de beste versie van onszelf te worden. Het is jammer dat het in grote delen van de wereld er nog steeds zo aan toegaat als in China. Het is dus helemaal niet zo vanzelfsprekend dat wij hier in Nederland geen partner nodig hebben om aan de vastgeroeste maatstaven in de maatschappij te voldoen. Ik wordt dit jaar ook al 22 en de mannen zijn absoluut nog niet van plan om zich aan mij te binden, maakt dat mij dan ook een leftover woman? Nee, they're all just not worth it. Ik blijf geduldig wachten en in de tussentijd geniet ik van mijn leven als sinlge lady.
ES
Door

ES

op 12 May 2016

Leuke video! (noot: SK-II is van origine Japans en niet Chinees zoals vermeld in artikel hierboven).

Dina
Door

Dina

op 13 May 2016

Hey Es, Ik heb het aangepast! Wat stom dat ik mijn facts niet goed gecheckt heb! Bedankt voor je berichtje (:

Reactie plaatsen