05 december 2017 
2 min. leestijd

Crossfit Kids: Net zo sterk als mama!

Crossfit Kids: Net zo sterk als mama!
Sinds kort doet mijn oudste zoon, net als ik, aan CrossFit. Hij is elf jaar oud en zit in groep 8. Martijn is heel sportief en hij is een fanatieke keeper bij de lokale voetbalvereniging. Om zijn mobiliteit, kracht, snelheid en uithoudingsvermogen te verbeteren, is hij twee maanden geleden gestart met CrossFit Kids bij CrossFit Arsenius. Dit is blijkbaar een goede combinatie met voetbal.

Wat is CrossFit Kids

CrossFit Kids is gebaseerd op het CrossFit programma van Greg Glassman en is ontwikkeld voor kinderen met de leeftijd drie tot en met twaalf jaar. De focus ligt op goed bewegen tijdens de kinder- en pubertijd. Het programma zorgt daarnaast voor meer zelfvertrouwen, het leert ze samenwerken en, het belangrijkste, om veel plezier te maken! Dat laatste lukt heel goed. Martijn heeft inmiddels meerdere kinderen uit zijn klas geïntroduceerd in de lessen en ze maken er een nu wekelijks uitje van.

Verschillende disciplines

CrossFit Kids is super goed voor kinderen vanwege de grote vraag naar discipline. Het gaat van gewichtheffen tot gymnastiek. Kinderhersenen zijn als kleine sponzen, ze popelen om neurologische verbindingen en aanpassingen te maken. Deze verbindingen in de hersenen komen als reactie op prikkels. Hoe meer kinderen worden blootgesteld aan allerlei dingen als ze jong zijn, des te meer neurologische aansluitingen ze kunnen ontwikkelen en behouden de rest van hun leven. Daarnaast kan het programma in combinatie met een gezonde levensstijl zorgen voor verschillende voordelen, zoals: sterkere spieren en botten, een gezondere lichaamscompositie, minder kans op overgewicht, minder risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 en een gezondere bloeddruk en cholesterolgehalte.

Emotionele voordelen

CrossFit is qua emotionele ontwikkeling vergelijkbaar met andere sporten. In het programma werken ze met kinderen aan sportiviteit, leiderschap, teamwork, luistervaardigheid, zelfdiscipline en omgangsvormen. Dit zijn allemaal mentale vaardigheden die kinderen zullen helpen in hun ontwikkeling. Daarnaast is er een merkbaar verschil in het zelfvertrouwen tussen kinderen die wel of niet aan CrossFit doen. Als de lichamen van kinderen fitter worden en zij hun capaciteiten uitbreiden, worden kinderen actiever en minder onzeker in andere atletische situaties.

Apenkooien

Weet je nog wat jij het leukste vond aan gym? De meeste zullen zeggen apenkooien! CrossFit Kids lijkt daar een beetje op. De kinderen trainen op een functionele manier en gebruiken heel veel variaties van turnen, gewichtheffen en verschillende duursporten. Denk van bijvoorbeeld aan optrekken, touwklimmen, opdrukken, handstanden, op handen lopen, ringwerk, gewichten ergonomisch tillen en verplaatsen, rennen, springen, gooien, duwen, trekken en ga zo maar door.
CrossFit Kids heeft dus een hoog speelgehalte. Daarnaast kunnen ze de competitie met elkaar aan gaan, individueel of in teams wat het weer extra spannend maakt.
Voordelen op een rij:
• Kinderen worden fitter, sneller, leniger en sterker
• Het bevordert hun zelfvertrouwen
• Ze leren hoe ze veilig en ergonomisch moeten tillen
• Ze leren het belang van bewegen en gezond eten
• Gezellig samen zijn met leeftijdsgenoten
• Ze komen fysiek en mentaal krachtiger in het leven te staan
• Ze leren door te zetten als iets zwaar of moeilijk is
Heb jij ook kinderen die eens een lesje willen proberen? De meeste CrossFit boxen bieden CrossFit Kids aan. Kijk onder andere eens bij CrossFit Arsenius, CrossFit Hoorn, CrossFit Almere, CrossFit 2712, CrossFit Twente en CrossFit Arnhem.
Reactie plaatsen