29 maart 2016 
6 min. leestijd

"Net zo Hollands als Marokkaans" Let's Meet: Healthy Sisters!

Laatst hadden wij bezoek op het FitGirls kantoor van de zusjes, beste vriendinnen en oprichtsters van Healthy Sisters: Najima en Rachida. Zij vertelden ons in een ontzettend gezellig gesprek wie zij zijn, waar ze voor staan en wat hun dromen zijn.

De Healthy Sisters, hoe is het begonnen?

Het hele Healthy Sisters avontuur is nu zo’n twee jaar geleden begonnen. Omdat we zelf overgewicht hadden, zijn we ons gaan verdiepen in beweging en voeding. Onze omgeving vroeg ons hoe we dat toch deden, dus besloten we heel onschuldig een Facebookpagina te starten waarop we lieten zien wat je kan bereiken met gezond eten en sporten. Dit is zo gaan groeien, dat we echt een blog zijn begonnen: healthysisters.nl. Sinds november hebben we ook een YouTubekanaal, waarop we vloggen en recepten voor gezonde versies van Marokkaanse recepten delen.

Kunnen jullie de Marokkaanse eetcultuur beschrijven? Hoe combineren jullie deze met jullie gezonde levensstijl?

De Marokkaanse eetcultuur is over het algemeen erg calorie- en koolhydraatrijk: alles wordt met brood gegeten – dat zijn onze mes en vork – en alles wordt met heel veel suiker bereid. Eten staat in de Marokkaanse cultuur centraal. Eten is gezelligheid, saamhorigheid en gastvrijheid. Als je rond etenstijd binnenkomt, is het vanzelfsprekend dat je mee eet. Het is eerder onbeleefd om dan niet mee te eten. Het gaat niet alleen om het eten zelf, maar om de traditie erbij en de etiquette eromheen.Het is dan best lastig om gezond te willen eten. Onze moeder vond het in het begin heel vreemd. ‘Prima dat jullie healthy bezig zijn, maar jullie moeten niet de Marokkaanse (eet)cultuur aanpassen.’ Toen hebben we onze moeder een keer zonder dat zij het wist een healthy versie van een gerecht gegeven en ze merkte geen verschil! Later vertelden we dit aan haar en toen is ze er wel op teruggekomen: ‘Misschien is het toch niet zo gek om wat gezonder te gaan leven.’ Ook onze vader hebben we over de streep gekregen. Hij is diabeet en kreeg afgelopen zomer een hartaanval. Het was kantje boord en het heeft hem wakker geschud. Hij sport nu fanatiek en eet gezond. Eten afwijzen kan dus onbeleefd zijn. We gaan daar mee om door bij familie gewoon één hapje te nemen, zodat je wel echt mee-eet en niets hoeft af te wijzen. Onze familie weet inmiddels wel hoe wij erin staan en ze pushen daarom gelukkig ook niet. Ze weten waar onze grenzen liggen. Puur uit beleefdheid nemen we wel altijd een hapje, dat blijft er toch inzitten.

Doen jullie ook mee aan de ramadan? Hoe ziet dat er dan uit qua voeding en sporten?

Ja, zeker. Wij doen al van jongs af aan mee aan de ramadan: elk jaar een maand van zonsopgang tot zonsondergang niet eten en drinken, tenzij je ongesteld, ziek of zwanger bent en geen seksuele gemeenschap. Tijdens de ramadan leven we niet anders. Sporten en Healthy Sisters gaan gewoon door. We proberen dan wel qua blogs en recepten vooruit te werken. Bij de ramadan is een healthy mind ook heel belangrijk. Het vereist uithoudingsvermogen en het gaat om de gedachte erachter; dat je denkt aan je medemens die het minder heeft dan jijzelf. Dit jaar doen we uiteraard ook mee, het begint op 6 juni. Daarom staat deze maand al in het teken van de ramadan op onze blog. Tijdens de ramadan, gaan wij ook vloggen en bloggen over hoe het ons vergaat en hoe wij onze gezonde levensstijl combineren met de ramadan. HS Fitgirls

Jullie dragen allebei een prachtige hoofddoek. Hoe is dat met sporten? Is dat soms niet onhandig of onprettig?

Wij sporten in speciale hoofddoeken. Deze zijn een stuk dunner en minder groot. Een hoofddoek blijft goed zitten tijdens het sporten, dus dat is prima te doen. In de zomer kan het natuurlijk wel eens warm zijn, maar zonder hoofddoek hebben mensen dan ook last van de warmte, wij misschien iets meer. Je went eraan. De hoofddoek dragen we trouwens alleen als we buitenshuis sporten. Soms doen we yoga of buikspieroefeningen thuis en dat doen we dan gewoon lekker zonder hoofddoek en in een sportbroekje.

Ons platform heet Fitgirls.nl en wij zijn benieuwd naar wat voor jullie een fitgirl is?

Iemand die positief in het leven staat en gelukkig is met zichzelf, ongeacht haar maat. Het begint met een healthy mindset: tevreden zijn met wat je hebt, lief zijn voor jezelf en van jezelf houden. Als je echt gelukkig bent met jezelf straal je dat ook uit. Dat kan iedereen zijn.

"Ook als je iedereen in zijn waarde laat en respecteert, ben je een fitgirl."

Wij willen niet uitbeelden dat iedereen een perfect lichaam moet hebben. De nadruk ligt op gezond leven, maar die regels kan je voor jezelf opstellen. Ook als je iedereen in zijn waarde laat en respecteert, ben je een fitgirl.

Op jullie website is niet veel te zien van jullie geloof. Is dat een bewuste keuze?

Dat hebben we wel bewust gedaan. We willen niet in een bepaald hokje geduwd worden. Daarom zijn we ook lang anoniem geweest op Facebook. Wij zijn niet de 'Moslim Sisters', maar de 'Healthy Sisters'. Een healthy lifestyle is voor iedereen en wij zijn ook voor iedereen. We zijn natuurlijk wel herkenbaar doordat we moslims zijn en we krijgen ook veel berichtjes van moslimse meiden die eerst niet durfden te sporten met een hoofddoek en dat nu wel doen, dat is heel tof! Maar wij denken niet in hokjes, dus we willen dat ook niet zo uitdragen. We zijn net zo Hollands als Marokkaans. We zijn in Nederland geboren en we zijn moslims. Dat willen we aan niemand opdringen. Wij respecteren iedereen, dus wij willen ook graag geaccepteerd worden.

Op jullie website lijkt de nadruk niet te liggen op het bereiken van een perfect lichaam: je ziet nergens transformatie foto’s of foto’s van meiden die hun abs laten zien. Plaatsen jullie expres niet zo'n content?

Rachida: In het begin heb ik wel eens een transformatiefoto gedeeld. Ik had een broek waar ik met beide benen in één pijp paste. Daar kreeg ik veel reacties op. Ik deed dit om mensen te inspireren en motiveren en om te laten zien wat je allemaal kan bereiken met een gezonde levensstijl. Wij willen de nadruk niet per se op fysieke verandering leggen. In het begin wilden we slank zijn, maar nu willen we gewoon goed in ons vel zitten. Overgewicht heeft gewoon veel nadelen. Nu hebben we meer energie en meer kracht.

"In het begin wilden we slank zijn, maar nu willen we gewoon goed in ons vel zitten."

Hardlopen lijkt echt jullie sport te zijn. Deze maand heeft Fitgirls.nl als thema Get out of your comfort zone and be fearless. Welke sport ligt buiten jullie comfort zone?

Naast hardlopen doen we ook wat aan krachttraining. Door te beginnen met sporten zijn wij al compleet buiten onze comfortzone getreden. Je krijgt best wat bekijks in het begin als je met een hoofddoek op straat gaat hardlopen. Daarnaast hadden we toen ook overgewicht. In het begin vinden mensen zo’n hoofddoek wel een beetje vreemd, ook in de sportschool, maar op een gegeven moment raken mensen eraan gewend en het verbindt ook. Mensen durven ons nu eerder vragen te stellen over hoofddoeken en de Marokkaanse cultuur. We verrijken elkaars werelden.

Wat is de boodschap die jullie met jullie platform HealthySisters willen uitdragen?

Dat je met een gezonde levensstijl veel kan bereiken. Wij zijn anti-dieet, omdat we ze allemaal uitgeprobeerd hebben en het werkt gewoon niet. Je moet op zoek naar een levensstijl en happy zijn met jezelf. Wij zijn er voor iedereen. Ook het sociale stukje speelt een rol. Een healthy lifestyle verbindt echt. Het trekt elkaar aan, het motiveert elkaar, het inspireert elkaar. Juist omdat we zo anders zijn, houden we er heel leuke contacten aan over. We kunnen elkaar veel leren. We kregen laatst zo’n mooi compliment: 'Ik had veel vooroordelen, maar die zijn nu allemaal weg!' Als we bij kunnen dragen aan een positiever beeld, doen we dat graag, maar we willen het niet opdringen: wij zijn gewoon de Healthy Sisters!

Via jullie website kan je op zoek naar een sportmaatje. Hoe belangrijk is samen sporten voor jullie en vinden jullie alleen sporten niet ook wel eens fijn?

Samen sporten is heel leuk. We trainen 90% van de trainingen met elkaar, maar soms is het ook fijn om alleen te gaan. Het blijkt wel dat onze volgers graag samen sporten. Samen sporten zorgt ervoor dat de drempel lager wordt. Als je dan wordt nagekeken, kan je er samen om lachen. We hebben veel mensen bij elkaar gebracht, dat is alleen maar leuk! IMG_9903

Wat is de ultieme droom en wat willen jullie bereiken met Healthy Sisters.nl?

We zijn healthy sisters begonnen zonder plan en zonder doelen, omdat we er echt van genieten. Hoe groter je wordt hoe meer je doelen gaat stellen, dat moet ook wel. We hebben in twee jaar best wel veel bereikt. Het gaat ontzettend hard. In juni stonden we op de voorpagina van de Metro. Vanaf dat moment zijn we in een sneltrein terecht gekomen, die maar blijft gaan. Voor nu genieten we heel erg en grijpen we alle kansen die we krijgen en binnen onze visie liggen. We doen alles vanuit gevoel: het moet voor ons beide goed voelen, anders doen we het niet. Over het algemeen gaat dat goed: we hoeven elkaar maar aan te kijken en we weten of het goed zit. Ons gevoel heeft ons nog nooit in de steek gelaten. Het loopt zoals het loopt, maar we dromen er wel van dat er een dag komt waarop Healthy Sisters een begrip is in Nederland, dat mensen niet om ons heen kunnen.
Reactie plaatsen