22 september 2017 
3 min. leestijd

Hoe ga je om met negatieve reacties op social media?

Hoe ga je om met negatieve reacties op social media?
Instagram is er om je 'leven' te delen door middel van foto’s en filmpjes. Ik vind het super leuk. Zo kan je foto’s en filmpjes liken en je kan erop reageren. Veel volgers doen dit dan ook graag en zetten er positieve reacties onder, maar naast alle positieve respons komen er ook wel eens wat negatieve reacties. Reacties die kwetsend kunnen zijn. Reacties die je liever niet wilt krijgen. Zelf krijg ik deze dan ook geregeld, maar hoe ga ik hier nu mee om? Ik kies ervoor om mijn 'leven' te delen op Instagram. Ik kies ervoor om dit met mensen te delen die ik niet ken. Ik kies ervoor om persoonlijke dingen te vertellen aan mensen waar ik geen invloed op heb wie het ziet. Wanneer ik wat op Instagram plaats, ben ik mij ervan bewust dat ik zowel negatieve als positieve reacties kan verwachten. Natuurlijk is het niet leuk om negatieve reacties te ontvangen, maar daar wen je aan, zeg ik dan. Het hoort erbij. Zoals ik het nu typ staat het een beetje suf, maar toch is het zo.

Onzekerheid

Toen ik net begon met Instagram en ik nog vrij onzeker was over mezelf deed het veel met me als ik een keer een negatieve reactie kreeg. Ik vatte het super persoonlijk op en dit raakte me. Hoe kon iemand nou zoiets zeggen? Ik kon gewoon niet geloven dat iemand met opzet iets negatiefs kon zeggen tegen iemand die hij/zij niet eens kent. Ik weet nog dat iemand een keer tegen mij zei dat ik vast niet hard genoeg mijn best deed tijdens het sporten, omdat ik in zijn ogen niet goed genoeg was. Mijn benen waren en zijn nog steeds niet slank ondanks dat ik zoveel train. Dit komt overigens doordat ik lipoedeem heb en dit is een hele ingewikkelde aandoening, maar daar hebben we het nu niet over. Toch zat ik met die opmerking in mijn maag, puur omdat ik zo mijn best deed en iemand dan zo’n opmerking maakte. Iemand die iets negatiefs zegt, kan zo’n bepaalde impact op iemand hebben, terwijl diegene vaak niet wetend is. Op dat moment wil je jouw verhaal dan ook heel graag duidelijk maken, dus reageerde ik op de reactie en zo ging het een tijd heen en weer. Uiteindelijk kostte het alleen een hele hoop energie, maar kwam er voor de rest niks positiefs uit.
“Diegene kende mijn verhaal niet, mijn lichaam niet en mijn leven niet”
Hoe kon hij/zij dan oordelen over mij? Wie is diegene dan om over mij te oordelen? Natuurlijk mag je het denken, maar waarom moet je iemand met opzet kwetsen en zich slecht laten voelen? Dat is en blijft iets dat ik niet zal begrijpen, maar ik weet ook dat er altijd mensen zullen zijn die alsnog negatieve reacties zullen sturen. Op het moment ga ik er heel anders mee om. Sinds ik van mijzelf heb leren houden, doet het me eigenlijk steeds minder wat andere mensen zeggen. Leren houden van jezelf gaat niet van de ene op de andere dag. Het gaat in stapjes en geloof me, jij kan het ook! Wanneer gaan we nu eens stoppen met onszelf vergelijken met anderen, en beginnen met het omarmen van onze imperfecties? Neem nu eens hetgeen voor je dat je echt niet mooi vindt aan jezelf en kijk dan eens naar iemand anders met soortgelijke imperfecties. Nu vind je het waarschijnlijk ineens niet meer zo erg, hè? Waarom kijken we dan wel zo kritisch naar onszelf? Je bent geboren met één lichaam en daar moet je het mee doen zo lang als je leeft. Ik snap ook dat je dingen misschien liever anders had gehad, maar dat is nu eenmaal niet zo. Goed zorgen voor je lichaam, dat is wat je zou moeten doen vind ik. Geef je lichaam voeding waar het iets aan heeft, zorg voor beweging die je leuk vindt, accepteer jezelf om wie je bent. Je bent prachtig!

Jezelf accepteren is the key

Het verandert zodra jij jezelf gaat accepteren om wie je bent, wanneer je weet dat je niet perfect bent maar goed genoeg, want dat ben je. Zodra jij je dat realiseert is iemand op Instagram die iets te negatiefs te melden heeft het laatste waar jij je druk om maakt. Je bent zoveel meer waard dan dat! Het is zo nutteloos om daar energie in te steken. Natuurlijk gaat het even door je hoofd, maar het enige dat je hoeft te doen is negeren, blokkeren en doorgaan. Je hebt die negativiteit echt niet nodig. Probeer je ook niet te verlagen tot dat niveau. Het zegt veel meer over die persoon dan over jou. Vaak zijn de profielen die reageren ook nog privé en met een kat als profielfoto. Zo kun je stellen dat ze er niet vooruit willen komen wie zij zijn. Je bent goed zoals je bent. Het is oké dat niet iedereen het daarmee eens is, maar het is niet oké dat jij je rot gaat voelen door een mening van iemand anders. Weet je hoeveel mensen er op deze wereld leven met allemaal een eigen mening? Precies. Alsjeblieft, trek je er niks van aan, je bent prachtig! Je bent het zo waard om van te houden. Jij bent uniek en een topper! Veel liefs, Roos
Layla
Door

Layla

op 25 Sep 2017

Hey Roos, Aller eerst "mooi stuk text!" Denk voor iedereen wel herkennings punten. Helaas beseffen we het vaak niet of we staan er gewoon niet bij stil. Ik zal je eerlijk bekennen toen ik nog instagram had en je weleens voorbij zag komen had ik het niet zo op jou. (Precies zoals je hier boven omschrijft ik kon je niet en trok zomaar een oordeel) doordat jou profiel best bekend is kwam ik niet onder je uit en bleef je in mijn overzicht verschijnen. Waar ik uiteindelijk nog steeds blij om ben ;-) .. Je was helemaal niet dat arrogante meisje wie ik eigenlijk dacht dat je was :-) en besefte mede daardoor dat de arrogantie dus bij mezelf lag. Ik ben je toen ook gaan volgen en vond je eigenlijk best inspirerend. Leuke is ook er vaak negativiteit op iemand word los gelaten zodat je jezelf beter voelt. Je je eigen imperfectie voor een paar seconde vergeet. Best maf eigenlijk. Lang vehaal sorry. Maar wou het je toch zeggen dat ik door jou anders ben gaan denken en doen. Inmiddels heb ik geen instagram meer dus wou vragen of je iets anders hebt waar ik je kan volgen behalve facebook of instagram? Wellicht een blogg ofzo? Ik ben geen social media gangster maar jou grappige verhaaltjes en inspirerende dingen zou ik wel leuk vinden om te blijven lezen. Ohja mag je best weten maar ik zou een moord doen voor jou benen! Ik vind dat zo mooi volle benen en je buik is ook nog eens plat. Muy bonita Liefde! Layla

Roos
Door

Roos

op 02 Oct 2017

Hey Layla, Wat lief van je, dank je wel! Haha ahh! Gek is dat he, dat je soms gewoon een oordeel over iemand hebt. Zelf heb ik dat ook wel eens hoor en als je diegene dan iets beter kent denk je huh.. je bent eigenlijk toch best aardig. Wat fijn dat je nu wat anders bent gaan denken! Ik heb nog geen blog, maar wil dit wel gaan beginnen. Dit zal dan wekelijks zijn op mijn website: www.rformation.com Daarnaast schrijf ik elke maand een blog op deze website. Ahh super lief! Vergeet niet dat je mooi bent zoals je bent! Veel liefs, Roos

Reactie plaatsen