01 maart 2016 
2 min. leestijd

Nationale Complimentendag. We're in!

Nationale Complimentendag. We're in!
Het klinkt eigenlijk echt als een heel cheesy feestdag: nationale Complimentendag, maar het complimenteren van anderen is minder vanzelfsprekend dan we denken. Wanneer heb jij voor het laatst iets liefs tegen iemand gezegd en wanneer gaf iemand jou voor het laatst een complimentje? We voelen allemaal de behoefte om gewaardeerd te worden, daarom besteden we hier vandaag extra aandacht aan.

Wees eens een keer positief

Gebrek aan waardering is de grootste reden dat mensen stoppen met hun baan, vrijwilligers het niet meer waard vinden om zich in te zetten of relaties stuklopen. Natuurlijk kunnen we dit niet met één enkele complimentendag tegengaan, maar het helpt ons wel om na te denken over wat we eigenlijk zeggen en waarom we eigenlijk niet vaker positieve opmerkingen naar anderen maken.

De magie van woorden

Woorden kunnen pijn doen, daarom is het juist zo belangrijk om ze te gebruiken om iemand op te beuren, te helpen en steunen. Complimentendag draait niet om kaartjes, cadeautjes of kusjes, maar enkel om woorden. Je hebt namelijk alleen taal nodig om iemands dag op te vrolijken. Wees bij het geven van complimentjes persoonlijk en origineel. “Hé, wat een leuk jasje!” is een goed begin maar, “De kleur van dat jasje staat echt mooi bij je kapsel,” klinkt nog een stukje persoonlijker. Bij mensen die je wat beter kent, zou je kunnen kiezen voor een opmerking die meer over het innerlijk van die persoon gaat, bijvoorbeeld: “Ik vind het echt fijn dat jij altijd oprecht bent als ik om je mening vraag” of “Jij weet me altijd op te vrolijken met die grappige opmerkingen van je.” Denk er eens over na, wat is de beste eigenschap van je beste vriendin? Wat waardeer je zo erg aan je moeder en wat wilde je je partner eigenlijk al heel lang vertellen? Vandaag heb je éxtra de mogelijkheid om deze positieve dingen tegen hen te zeggen. Wees echter wel altijd eerlijk bij het geven van een compliment en overdrijf niet, anders heeft het hele initiatief natuurlijk geen waarde meer.

Kom maar op met die complimenten!

Oké, jij gaat strooien met complimenten vandaag. Maar wees je er ook van bewust dat je op de juiste manier reageert als je een complimentje ontvangt. Jij verdient het ook om wat positiviteit terug te krijgen. Zeg dus gewoon ‘dankjewel’. Wuif complimentjes niet weg door een excuus te verzinnen voor het feit dat jij straalt. Je mag er zijn, accepteer dat en geloof in de complimentjes die je ontvangt. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat we alleen op Complimentendag liever zijn tegen elkaar, we moeten deze positiviteit juist het hele jaar proberen vast te houden. Vandaag is de dag om hierbij stil te staan. Misschien besluit je hierdoor wel om vaker iets liefs tegen iemand anders te zeggen, één klein complimentje kan namelijk een hele dag, misschien wel een hele week, goed maken. Wie ga jij vandaag allemaal complimenteren? Op de redactie zijn we de liefde al aan het verspreiden! complimentendag Fitgirls REFERENTIE www.nationalecomplimentendag.nl/
Reactie plaatsen