03 mei 2016 
1 min. leestijd

Naked 3D Fitness Tracker: Is fitheid meetbaar?

Naked 3D Fitness Tracker: Is fitheid meetbaar?
Een spiegel die je écht vertelt hoe het ervoor staat met je progressie: de naakte waarheid. De Naked 3D Fitness Tracker vertelt jou precies hoe het ervoor staat qua gewicht, spier- en vetmassa. Super handig, toch? We zijn er goed in om onze focus te leggen op de ‘probleemgebieden’ wanneer we in de spiegel kijken; we zijn niet objectief. Daarnaast zijn we ook veel meer dan alleen het nummer op de weegschaal. Je totale massa bestaat namelijk uit spieren, vet, vocht en botten. Er bestonden wel al iets meer geavanceerde weegschalen die jou een vet- en spierpercentage geven, maar deze zijn niet geheel nauwkeurig en houden vaak geen rekening met dingen als je vochtbalans of menstruatiecyclus. Dit apparaat houdt hier wel rekening mee en biedt een zo nauwkeurig mogelijke meting.

Objectief spiegelbeeld

De Naked 3D Fitness Tracker kijkt objectief naar jouw spiegelbeeld. Het apparaat bestaat uit een spiegel met ingebouwde sensoren en een roterende weegschaal. Je gaat op de weegschaal staan en binnen twintig seconden wordt er een complete 3D scan van je lichaam gemaakt, die je kan bekijken via een app op je telefoon. De samenstelling van je gewicht (spieren, vet, botten, vocht) wordt ook gemeten. Wanneer je dit voor een bepaalde periode doet, kan je de verschillen in de app zien. Door middel van een heatmap kun je ook zien waar je spier- of vetmassa bent aangekomen of verloren. De app helpt je realistische doelen te stellen en grijpt ook in wanneer je vetpercentage bijvoorbeeld té laag of té hoog wordt. Waar een spiegel vaak misleidend kan zijn, is deze dat niet.

De meting vanbinnen

Echter is er één ding wat deze Naked 3D Fitness Tracker niet meet, namelijk hoe jij je voelt. Lekker in je vel zitten, is waar het uiteindelijk allemaal om gaat. Stel je voor dat jij lekker aan het sporten bent en gezond eet, je voelt je ontzettend energiek, je gaat op de scanner staan en deze vertelt je dat je wat vet bent aangekomen bij je buik. Moet je je dan ineens rot voelen? De Naked 3D Fitness Tracker meet dan misschien meer getalletjes dan alleen je gewicht in kilogrammen, maar het blijven getallen en jij bent meer dan dat. Ik ben eigenlijk een voorstander van helemaal niet wegen/scannen/meten, omdat ik denk dat ze kunnen zorgen voor obsessief gedrag. Ik snap ook wel dat sommige mensen wel graag willen weten of er progressie is. Als je dan wil meten, is dit apparaat wel erg nauwkeurig en daarom een goede manier, maar laat het nooit toe dat zo’n apparaat voor jou bepaalt of je goed bezig bent of niet. Vergeet één meting nooit: die van binnen. Je gevoel liegt niet. Voel jij je goed? Dan ben je goed bezig, no matter what the scale says!
Reactie plaatsen