04 mei 2016 
3 min. leestijd

Naar bed met een App: Sleep trackers getest!

Naar bed met een App: Sleep trackers getest!
De appstore wordt overspoeld met slaapapps. Door deze apps zou je minder moe wakker worden en kun je zien hoe jij slaapt. Maak je veel lawaai? Beweeg je veel? Wanneer slaap je heel licht en op welke uren ben jij zo diep inslaap dat ze je zelfs met een drilboor niet wakker kunnen krijgen? Sylvia en ik testten twee van deze slaap apps en geven onze mening.

Sleepbot

Ikzelf probeerde de gratis app Sleepbot. Deze app neemt de geluiden die je maakt op en trackt je bewegingen. Je kan ook een wekker instellen die je binnen een bepaalde tijd wakker kan maken. Ik zette de wekker tussen zeven uur en half acht. De app maakt je dan wakker wanneer je het lichtste slaapt. Jammer genoeg sliep ik meestal in dat half uur heel vast, zodat ik gewoon om half 8 wakker werd gemaakt. Wanneer ik wel eerder werd gewekt, dacht ik vaak: Wow, ik ben echt wakker, maar wanneer ik daarna dan op mijn wekker keek en zag dat ik nog een half uur kon blijven liggen, viel ik gewoon weer in slaap. Werkt het? Ik vond het wel grappig om te zien dat ik iedere nacht ongeveer rond dezelfde tijd veel geluid maakte of veel bewoog. Het blijkt dus dat ik ongeveer hetzelfde slaapritme heb iedere nacht. Wat dat verder voor mij betekent, weet ik niet zeker, want zoals ik hierboven al zei: voor mij werkte het niet echt. Conclusie: De app lijkt me wel handig voor als je niet goed zou slapen en dit zou willen verbeteren. Je kan namelijk je slaap een score geven en er aantekeningen bij maken. Zo zou je verschillende voedingsmiddelen kunnen proberen voor het slapengaan en dan kijken hoe goed je slaapt en dat vergelijken met andere nachten. Op de afbeelding hieronder zie je hoe de app eruitziet op een Samsung (links) en op een IPhone (rechts) en wat deze allemaal meet. Sleepbot Fitgirls  

Sleep Cycle

Sylvia: "Ik test de app Sleep Cycle. Deze app lijkt heel erg op Sleepbot. De gratis versie van de app analyseert je slaap op basis van de bewegingen en het geluid dat jij tijdens je slaap maakt. Je kan een wake up-periode instellen van minimaal tien minuten en maximaal anderhalf uur. De app maakt je wakker op het moment dat je het lichtste slaapt. Het resultaat is een mooie slaapgafriek met een score van je slaapkwaliteit, tussen 0% en 100%. Wanneer je de app meerdere nachten gebruikt, ontwikkelt de app ook trendgrafieken voor je, zodat je kan vergelijken. Je kan ook notities bijvoegen, zoals 'drank coffee', 'drank tea', 'ate late', 'worked out' en 'stressful day', zodat je later kan zien wat voor een effect dit heeft op je slaap. Ook synchroniseert de app bij mij (op iPhone) met de ingebouwde stappenteller. De app is beschikbaar voor iPhone en Android. Werkt het? Nou, het probleem is eigenlijk dat ik altijd voor mijn wekker wakker word. Ik heb een nogal consequent slaapritme en mijn lichaam weet gewoon precies wanneer ik op moet staan. Ook score ik iedere keer heel hoog op slaapkwaliteit, dus kan ik ook niet echt stellen óf iets een bepaald invloed heeft. Ik ben gewoon een beetje te saai en te consequent voor de app denk ik. Ik ben gehecht aan mijn uurtjes slaap en weet van mezelf dat ik deze prioriteit moet maken, dus voor mij hoeft er niets te verbeteren. Ik kan me voorstellen dat het handig is als je slaapproblemen hebt. Ook wanneer je een keer verplicht een heel korte nacht moet maken, kan opstaan op het meest gunstige moment je redding zijn. Het is wel leuk om te zien hoe je nacht eruit heeft gezien. 'Goh, om twee uur 's nachts ging ik blijkbaar ineens heel wild doen.' Voor $9,99 per jaar is er een premium versie: deze biedt ook hulp bij het in slaap vallen, door rustgevende geluiden die zodra je slaapt uitgaan. Ook kun je hierin je hartslag meten wanneer je opstaat en wordt geanalyseerd of het weer invloed heeft op je slaapkwaliteit. Een paar grappige extra's! Conclusie: voor mij is het geen must, maar als je slaapproblemen hebt of iets heel belangrijks moet doen de volgende dag, kan het een uitkomst zijn." IMG_8200
Petra
Door

Petra

op 02 Jan 2017

Dag Dina, De beste wensen voor 2017! Ik heb een vraag over de app "sleepbot". Ik heb hem geinstalleerd en naar mijn weten doe ik alles goed. Alles aangevinkt, wekker ingesteld en s avonds druk ik op "going to sleep". De volgende ochtend wordt ik netjes gewekt, maar ik krijg nergens mijn grafiek van slapen te zien en ook niet mijn geluid van de record sound hoor ik niet. Wat denk je dat ik verkeerd doe?

Reactie plaatsen