18 oktober 2015 
2 min. leestijd

Caroline’s Bedtime Stories #6 Het geheim van muziek

Caroline’s Bedtime Stories #6 Het geheim van muziek
Ik kan zo het deuntje na neuriën dat uit mijn speeldoosje kwam die ik als kind had. En wie is er niet als kind wel eens door ouders; opa; oma; of oppas in slaap gewiegd met “Slaap kindje Slaap”?

De invloed van muziek op jouw hersenen

Muziek heeft aantoonbaar veel effect op mensen. Observaties wijzen erop dat muziek bepaalde delen in onze hersenen beïnvloedt en daarmee dus ook onze stemming en zelfs hoe we ons lichamelijk voelen. Muziek beïnvloedt processen zoals slaap en kan zelfs pijn verminderen! Dat is niet alleen zo bij mensen, maar ook bij dieren, blijkt uit onderzoek. Toevallig keek ik deze week de Keuringsdienst van Waren over Wagyu runderen, die op rustige klassieke muziek hun hooi herkauwen. Het schijnt één van de redenen (of fabels) te zijn dat het vlees van deze koeien van een dergelijk hoge kwaliteit is. Foto13-4010

Ken je klassiekers!

Gedurende mijn middelbare schooltijd had ik een periode dat ik niet zo makkelijk in slaap viel. Ik luisterde toen in mijn bed altijd naar klassieke muziek en viel dan – overigens altijd met dezelfde CD- vanzelf in slaap. Ook het bekende “Mozart-effect”, waarbij wordt gezegd dat mensen zich makkelijker concentreren bij klassieke muziek, heb ik toegepast tijdens mijn studie. Mijn hele studie heb ik dan wel niet op Mozart, maar wel op Vivaldi en Beethoven gedaan. Grappig, ik heb toen eigenlijk nooit zo stilgestaan bij de mogelijke impact van muziek.

Play your favourite song

Maar muziek kan zoveel doen. Het kan de ruimte vullen, het kan je rustig maken en het kan je in extase brengen op een festival. Gisteren (ik was bij een feestje van ADE. werd me opnieuw duidelijk wat het effect is van een goede plaat. Wanneer de DJ een goede plaat draaide, stonden de Redbull Playrooms op z’n kop. Een hele menigte in de ban van de muziek. Tijdens het sporten kan muziek je ook net even dat zetje geven om toch die paar extra herhalingen te doen. En voor het slapen gaan is een rustig deuntje misschien net wat je hersenen nodig hebben om even te kunnen omschakelen na een drukke dag.   Foto9-1956

Muziek voor het slapen gaan

Muziek, of misschien geluid in het algemeen heeft een enorm prikkelende werking, daar ben ik nu wel achter. Voor een goede nachtrust is het rustig afsluiten van de dag belangrijk. Ook als het geluid betreft, dus relax baby en lees hier de 3 tips die ik zelf ook ga doorvoeren:
  1. Wanneer je nog muziek luistert voor het slapengaan, kies dan voor rustige muziek in een laag tempo. Dit helpt je hartritme verlagen en laat je systeem alvast tot rust komen. (N.B. luister je nooit muziek, dan zou je het juist eens kunnen overwegen)
  2. Zorg voor zo min mogelijk omgevingsgeluid. Kun je hier niets aan doen? Probeer eens of oordoppen voor je werken.
  3. Heb je moeite met opstaan? Overweeg dan om je favoriete opzwepende nummer als wekker te gebruiken. Voor je het weet sta jij vrolijk dansend naast je bedje.
X Caroline P.S. Er gaan dus heel veel nummers over “shaken”. Dit vond ik heel grappig in het kader van mijn bedrijf FITSHE. Dus daarom kun je nu een playlist luisteren met onze favorieten. Shake it baby!! Caroline (eigenaresse Fitshe) schrijft elke zondag in haar column: ‘Caroline’s Bedtime Stories’. Wil je meer weten over FITSHE? Ga dan naar de website en volg Caroline ook op Instagram! Lees hier Caroline’s Bedtime Stories #5.
Reactie plaatsen