26 februari 2018 
2 min. leestijd

Minimalisme: wat is het en waar is het goed voor?

Minimalisme: wat is het en waar is het goed voor?
Minimalisme is een trend die we steeds vaker voorbij zien komen, maar wat houdt deze 'lifestyle' eigenlijk in en waarom zou je er aan beginnen? Minimalisme helpt je te focussen op de dingen die écht belangrijk zijn. We leven in een wereld met een overvloed aan spullen en mogelijkheden. Het maakt ons soms minder bewust van de waarde van het leven zelf.. We focussen eerder op alles wat we niet hebben, in plaats van wat we wel hebben. Dus betrap je jezelf er weleens op dat je het ene nog niet hebt en al verlangt naar het andere? Dan is je leven minimaliseren wellicht geen slecht idee..

Wat is minimalisme?

'Het streven om met zo eenvoudig mogelijke middelen een doel te bereiken/een effect te bewerkstelligen', dat is de betekenis hoe minimalisme in het woordenboek staat beschreven. Het gaat bij minimalisme vooral om het lijden van een simpel leven met de dingen die jij echt belangrijk vindt en die echt noodzakelijk zijn. Zo ligt de focus vooral op het beseffen van wat die belangrijkere dingen in het leven nou echt zijn. Als we hier over dingen spreken, bedoelen we niet alleen spullen. Sommige spullen heb je gewoon nodig om te overleven en dat is oké. Het gaat er vooral om dat bezittingen niet te veel betekenis krijgen en er juist meer waarde wordt gehecht voor het belang van bijvoorbeeld familie, vrienden, normen en waarden. Er zijn verschillende theorieën over hoe jij nou een echte minimalist kunt zijn: maximaal aantal bezittingen, wat je wel en niet mag gebruiken enzovoort. Om minimalisme toe te passen in jou leven, heb je geen regels nodig. Doe waar jij je goed bij voelt en bouw het langzaam op.

Voordelen

Nu komt de belangrijkste vraag: wat heb je eraan? Minimalisme heeft vele voordelen en hier volgen de drie grootste:

1. Minder spullen, meer geld

Deze spreekt wel voor zich: minder onnodige aankopen zorgt voor more money! Dat is altijd wel lekker toch? Daarnaast kun je onnodige luxeproducten die je thuis hebt liggen ook verkopen om meer geld binnen te harken. Dit geld kun je weer steken in het opdoen van nieuwe ervaringen, zoals het doen van activiteiten met je familie en vrienden, goede doelen, reizen, you name it! Zolang het er voor zorgt dat je minder belang voor bezittingen zult hebben en meer kiest voor de dingen die jij belangrijk vindt.

2. Minder gehecht aan spullen

De hele bedoeling van minimalisme, is om minder waarde te hechten aan spullen en bezittingen. Zodra jij minder gehecht bent aan spullen, kun je die spullen ook makkelijker wegdoen of achterlaten als het nodig is. Reizen zal bijvoorbeeld een stuk makkelijker gaan, omdat je alleen meeneemt wat echt noodzakelijk is. Je hebt geen zorgen over wat achterblijft en of je dat ene topje die je drie jaar niet aan hebt gehad niet nodig gaat hebben.

3. Quality over Quantity

Zodra je probeert te leven met minder spullen, zul je meer belang kweken voor kwaliteit. Als je een beperkt aantal spullen hebt om mee te leven, zul je vanzelf streven naar spullen van kwaliteit. Je zult diezelfde spullen veel harder nodig hebben dan daarvoor, dus kwaliteit wordt een stuk belangrijker. Je zult voor spullen van goede kwaliteit iets meer moeten betalen op het moment zelf, maar op lange termijn ben je waarschijnlijk een stuk minder kwijt dan meerdere goedkopere spullen. Daarnaast houd je al meer geld over volgens punt 1, dus een uitgave aan kwaliteit levert je op alle vlakken veel meer op.
Nicolette.
Door

Nicolette.

op 16 Mar 2018

Wat is Minimalisme ? Het is vooral het "lijden"van een simpel leven........ Hopelijk geen lijden maar wel het leiden van een simpel leven.

Reactie plaatsen