13 januari 2018 
4 min. leestijd

Minimalisme: focus op wat echt belangrijk is

Minimalisme: focus op wat echt belangrijk is
De wereld is voller, drukker, sneller en groter dan ooit. We kunnen alles krijgen wat we willen, wanneer we maar willen. Toch lijken al die mogelijkheden en spullen ons leven niet te verrijken en willen we meer duurzaam geluk ervaren, door meer stil te staan bij wat we hebben. Minimalisme verspreidt zich als een olievlek en dat is niet zomaar. Duurzame bloggers zweren erbij en net als slowliving is dit helemaal hot and happening.

Let's clean the shit out of my life

Minimalisme gaat over het uit het leven bannen van alles dat je tegenhoudt om te leven zoals je wilt. Dit kunnen spullen zijn maar ook activiteiten, zoals het hebben van een baan of relaties die je niet verder brengen. Het is aan jou zelf om erachter te komen waar je op wilt focussen. Naar mijn idee is deze 'beweging' steeds meer aanwezig want we zoeken bewust naar de verbinding met onszelf. Dit zie ik terugkomen in artikelen, maar ook in de reacties van onze volgers. We kunnen de kwaliteit van leven maximaliseren door onze spullen te minimaliseren om zo meer ruimte te krijgen voor de dingen die écht belangrijk zijn. Klinkt best logisch toch?

Less is more

Ik ben ervan overtuigd dat door minder te willen, je uiteindelijk meer zal krijgen. Omdat het vanuit jezelf komt en niet vanuit iets anders. Dit jaar begin ik letterlijk in vrijheid aan een nieuw leven en met de wereld aan mijn voeten wil ik dit jaar mijn diepste verlangens boven water halen. Om die ruimte te krijgen moet ik eerst loslaten om erachter te komen wat echt waarde voor mij heeft. Ik had geen beter moment kunnen 'kiezen' want door het verbreken van mijn relatie moest ik al mijn zekerheden opgeven. Geen huis, geen basis. Mijn leven zit nu letterlijk in een box..

Out of the box

Hoewel ik een woonruimte als basis mis, mis ik mijn spullen eigenlijk helemaal niet en ik vraag me af wat ik echt nodig heb om gelukkig te zijn. Het leven is voor mij een continue stressvol verlangen geweest om meer te willen terwijl ik in overvloed van mogelijkheden en spullen leef. Het is een illusie wat we denken nodig te hebben en hoe we onze levens zouden moeten leven. Waarom denken we dat er geen alternatief leven bestaat? Waarom zouden we geen andere keuzes maken? Omdat we zodra we anders denken (dan wat maatschappelijk 'normaal' is) we direct verzet voelen vanuit onze omgeving. En alleen daarom al, triggert het mij om te starten met minimaliseren om er achter te komen waar IK echt gelukkig van word!

Minimaliseren zoals jij het wilt

Voor mij start mijn nieuwe leven met een nieuw huis. Verhuizen is het ideale moment om al mijn bezittingen te 'screenen' want alle spullen zullen door mijn handen gaan en naar een andere plek worden gebracht. Het hoeft niet gelijk extreem, maar ik hoop mijn bezittingen uiteindelijk te halveren. Dat is een persoonlijke wens, er zijn voor geen regels als het gaat over je leven minimaliseren. Doe wat goed voelt.

Schrijf op

Je kunt minimaliseren in je hele lifestyle. In je voeding, in je werk, you name it. Schrijf eerst op wat je echt belangrijk vindt, wat wil je aandacht geven? Waarom gebeurt dat nu niet? Schrijf dat ook op en juist datgene wat afleiding geeft, moet je gaan minimaliseren om uiteindelijk datgene te doen waar je in wilt groeien. Dit brengt je naar pure focus!

Ruim op

Opruimen is een van de eerste stappen die je zet als je gaat minimaliseren. Hoe voel jij je na de grote voorjaarsschoonmaak? Houd dat gevoel even vast. Het opruimen, schoonmaken en 'ontspullen' brengt rust, ruimte, creativiteit en overzicht. Ik las op de site van 'Growthinkers' dat je jezelf twee vragen moet stellen als: Heb ik het echt nodig? En waarom heb ik dit nog? Marie Kondo zegt dat zo mooi in haar boek ‘Does it spark joy? Word je er niet blij van, waarom zou je het dan nog houden? Begin klein en ga van kamer naar kamer. Begin bij wat het makkelijkste is om weg te doen, dan realiseer je al gauw hoe bevrijdend het is. Wil je orde houden? De regel ‘1 erin = 1 eruit’ helpt je hierbij. Iedere keer dat je iets nieuws hebt, gaat er ook iets uit.

Relaties onder de loep

Wat ik geleerd heb is dat de mensen in je directe omgeving heel belangrijk zijn om dichtbij jezelf te blijven en het beste uit jezelf te halen. Je kunt de mensen om je heen niet veranderen maar wél de mensen die je toelaat in jouw omgeving. Investeer daarom je energie in diegene die je leven verrijken en het beste bij je naar boven halen. Accepteer het feit dat niemand altijd in je leven zal blijven. Focus op minder; zodat je genoeg ruimte hebt en de verbinding optimaliseert met de mensen die je op dit moment het meeste levensgeluk bezorgen.

Digitaal minimaliseren

De meeste afleiding in mijn dagelijkse leven is toch wel het digitaal online zijn. Social media brengt je wellicht inspiratie, maar de tijd op social media zal je geen stap dichter bij je doel brengen. Het verward je gedachtegang, haalt je uit je routine als je het steeds tussendoor blijft doen. Het kost teveel van je kostbare tijd en brengt onrust. Dit geldt ook voor je inbox, je hoeft niet elk uur of zelfs elke dag direct te reageren. Dit moet je dus echt gaan managen om meer focus en minder stress te ervaren. Als ik werk of ik ga iets leuks doen zet ik mijn telefoon steeds vaker op vliegtuigmodus. Wat een bevrijding! Kies bewust de momenten en tijdsduur om online te gaan. Dit geeft veel meer focus en rust en je houdt veel meer tijd over. Hoewel minimalisme een oprechte beweging lijkt, zijn er critici die de trend niet heel serieus nemen. Het zorgt alleen maar voor een nieuwe manier van consumeren zegt men en Less is bore zegt de maximalist. Uiteindelijk bepaal je toch echt zelf hoeveel je minimaliseert. Je hoeft geen minimalist te zijn om minimalistisch te leven. Je hoeft niet perse minder spullen te hebben of niets meer te kopen. Het gaat erom dat de denkwijze achter deze trend je helpt bewust te kiezen voor de dingen die je echt nodig hebt, en niet 'denkt' nodig te hebben. Wil je er achter komen wat jij echt belangrijk vindt? Een aanrader zijn de boeken 'Vaarwel spullen' van Fumio Wasak, 'Less is more' van Joshua Becker en ‘Opgeruimd!’ van Marie Kondo. Of de docu ‘Minimalism’ op Netflix. Deze boeken en meer tips staan online en ook mijn hele reis naar het minimaliseren van mijn leven deel ik in mijn volgende blogs.
Chris
Door

Chris

op 16 Jan 2018

Mooi geschreven

FITGIRLS Redactie
Door

FITGIRLS Redactie

op 16 Jan 2018

Hi Chris, Leuk dat je reageert, we waarderen je reactie! Liefs Roxy

Reactie plaatsen