17 oktober 2017 
2 min. leestijd

 Minder ziekte, minder stress: de voordelen van buiten zwemmen

 Minder ziekte, minder stress: de voordelen van buiten zwemmen
Buiten zwemmen, iedereen doet het weleens op een mooie zomerdag. Een paar keer per week baantjes zwemmen heeft veel positieve effecten op je gezondheid. Voor mij is zwemmen mijn medicijn, mijn moment, de manier om alles even los te laten en mij energieker te voelen.

Nieuwe sportieve uitdaging

Ik heb het als kind altijd lekker gevonden om even te zwemmen, maar ook nu in mijn vrije tijd vind ik dat nog steeds. Buiten zwemmen deed ik eigenlijk alleen op mooie, zonnige dagen. De laatste keer dat ik in de sauna was en daarna een tijdje in het koude bad bleef staan, dacht ik: 'Als je er eenmaal in bent, is het ook echt wel lekker'. Ik was ondertussen in gesprek met mijn zus, tot ze zei: "Zullen we er weer uit?" Prima natuurlijk, hoewel ik er wel aan dacht om dit vaker te doen. Lekker zwemmen in het meer of in de zee. Vanaf toen ging ik bijna elke dag wel even zwemmen. Friesland, de provincie waar ik ben geboren, heeft heel veel plekken waar je dit kan doen. Het is er erg rustig als het niet zonnig is, want wie gaat er dan naar het strand? Ik dus! Ze verklaren me voor gek, maar ik vind het heerlijk.

Trigger

Wat is nou de trigger om steeds weer te gaan? Het klinkt als een verslaving, net zoals dat je lekker aan het hardlopen bent en je weer zo blij bent als je bent geweest. Sporten, gezonde voeding en ook zwemmen in koud water zorgt ervoor dat de gehaltes van jouw happy hormonen, onder andere serotonine, dopamine en endorfine, stijgen. Ik doe het omdat het goed voelt en ik er energie van krijg. Als je negatieve of stressvolle gedachten hebt, kun je dat even loslaten. Daarnaast is het juist ook een bewustwording van hoe prachtig de natuur is. Het mooie is dat deze activiteit zoveel pluspunten heeft, zonder dat je naar de sportschool hoeft. Er zijn verschillende voordelen. Naast dat je lekker actief bezig bent, wordt ook wel het gemeenschapsgevoel benoemd. Daarnaast staat het ook bekend als groene en blauwe therapie (de voordelen van mentale gezondheid door tijd buiten door te brengen). Koud water lijkt ook nog andere voordelen te hebben.

No stress

Volgens het recente Swim England rapport (2017) heeft zwemmen unieke voordelen. Koud water brengt een vorm van stressrespons op, die zelfs bij 20 graden betekenisvol is. Het frisse water activeert de koude sensoren in ons lichaam, welke onze hartslag verhoogt en ons een levendig gevoel geeft. Deze reactie vergroot zich echter wel bij lagere temperaturen als antwoord op stressvolle situaties: verhoogde hartslag, bloeddruk, hyperventilatie en het vrijkomen van stresshormonen. Ondertussen moeten we vaak in staat zijn om te reageren op verschillende situaties. We willen voorkomen teveel te reageren op relatief kleine bedreigingen waar de moderne maatschappij ons steeds mee bezig houdt. Denk hierbij aan treinen die niet op tijd rijden, de Wi-Fi die niet naar behoren werkt, een hoge werkdruk, in de file staan etcetera. Allemaal erg herkenbaar denk ik. Het proces van koud water leidt tot een verminderde reactie op stress. Daarnaast zijn de bijwerkingen dat de hartslag niet zoveel stijgt, en we kunnen nog steeds onze ademhaling in bedwang houden als we in het water zijn.

Gezondheidsvoordelen

Er is ook bewijs gevonden dat zwemmen in koud water veel gezondheidsvoordelen kan bieden. Hier zijn verschillende onderzoeken naar gedaan. Een van de studies (Indiana University Centre for the Science of Swimming) toonde aan dat de zeezwemmers in vergelijking veel minder last hadden van verkoudheden en ontstekingen. Daarnaast worden hoge niveaus van ontstekingen vaak geassocieerd met veel aandoeningen als depressie, terwijl lage niveaus worden geassocieerd met langer leven.

Verras jezelf en neem een duik

Denk je na dit lezen, dit lijkt mij ook wel wat? Ik zou zeggen: doen, verleg je grens of probeer iets nieuws. Ik weet zeker dat je het vaker wilt doen. Zwemmen is een plezierige bezigheid, voor iedere leeftijd toegankelijk en hoeft niet heel intensief te zijn, zoals bijvoorbeeld bij crossfit. Een mooie bijzaak is dat het je bloedcirculatie verbetert, opwekkend werkt, goed voor je haar en huid is, je lichamelijke prestaties verbetert en zorgt voor meer mentale kracht. Begin alvast door bij het douchen te wennen aan het koude water. Douche bijvoorbeeld iets minder warm dan normaal, en/of spoel altijd even af met koud water. Met sportieve groet, Marijke
Reactie plaatsen