18 april 2017 
3 min. leestijd

Minder voedsel weggooien? Dit moet je kopen in de supermarkt!

Minder voedsel weggooien? Dit moet je kopen in de supermarkt!
Jaarlijks gooien we zo’n 14% van ons eten in de vuilnisbak. Dat is gemiddeld 50 kilo per persoon. Alle huishoudens samen verspillen bijna honderdduizend vuilniswagens vol goed voedsel. Het begint allemaal in de supermarkt, waar we ons eten kopen. Maar hoe lossen we dit op? Je kunt wat regels voor jezelf opstellen tijdens het winkelen, zodat je niet meer van alles koopt wat later in de prullenbak belandt. Minder voedselverspilling is niet alleen beter voor onze planeet en je portemonnee, maar het zorgt ook voor rust in je hoofd. Met de volgende tips kun je voedselverspilling voorkomen.

1. Kies voor groenten die rauw of gekookt gegeten kunnen worden

Zorg ervoor dat je eten in huis hebt dat je op meerdere manieren kunt consumeren. Wanneer je meer opties hebt tijdens het koken, ben je al minder snel geneigd om eten weg te gooien. Ik vind het makkelijker om een manier te vinden om spinazie te eten dan sla. Als ik het beide in huis heb gooi ik sla sneller weg. Spinazie kun je gebruiken in een smoothie, salade, pastasaus, ei en gewoon los. Sla eet ik minder graag en gaat bij mij dan ook sneller over de datum.

2. Gebruik lang houdbare producten om smaak toe te voegen

Wij gebruiken bijna nooit verse kruiden thuis. Iedere keer als we ervoor kiezen om wel verse kruiden te kopen, gooien we aan het einde van de week alsnog de helft weg. Je kunt je eten ook op andere manieren extra smaak geven. Bijvoorbeeld met uien, knoflook, sjalot, citroenen, limoenen of gedroogde kruiden.

3. Kies voor producten die makkelijk klaar te maken zijn

We zijn vaak druk en bezig met allemaal dingen tegelijk, waardoor we sneller kiezen voor producten die makkelijk klaar te maken zijn. Kies doordeweeks voor groenten die makkelijk te bereiden zijn, zoals broccoli, paprika of courgette, in plaats van groene bonen of artisjok. Kies voor kleinere stukken vlees die snel klaar zijn zoals kalkoenfilet, visfilet of kipfilet.

4. Houd bij wat je weggooit

Schrijf je op wat je weggooit, hoeveel en waarom. Na een tijdje weet je wat voor producten je iedere keer weg doet en kun je ervoor kiezen om deze minder vaak te kopen. Gooi je de sla in de winter vaak weg? Misschien eet je dit liever alleen als het warm is buiten en kun je het de volgende keer beter niet meenemen.

5. Koop alleen producten die je graag eet

Dit klinkt misschien logisch, maar we worden vaak beïnvloed door reclames of social media. We kopen een product omdat we dit bij iemand anders voorbij zagen komen. De sushi bowl van je favoriete Instagrammer ziet er misschien heel lekker uit, maar als het eropaan komt lust je helemaal geen sushi. Wees eerlijk tegen jezelf over wat je wel of niet lust. 6. Probeer niet los te gaan met food hypes Hoewel superfoods een enorme hype waren, begint het nu wat af te nemen. Toch zijn ze nog overal te vinden. Ik zou zelf niet snel kunnen kiezen en van alles wat meenemen. Sommige superfoods gaan dan misschien wel een tijdje mee, maar probeer toch om er niet teveel verschillende soorten van te kopen. Probeer eerst iets uit voordat je van alles wat in huis haalt, zo voorkom je verspilling. 7. Plan je gerechten met een open koelkast Wanneer we een recept willen volgen kopen we vaak specifieke ingrediënten zonder te kijken wat er nog in onze koelkast ligt. Kijk wat je nog in huis hebt en probeer hier een gerecht mee te maken. Je kunt altijd nog op Google zoeken voor inspiratie.

8. Koop neutrale producten die met verschillende keukens samen gaan

We gooien eten dat maar één mogelijkheid heeft sneller weg dan andere producten. Mozzarella vinden we heerlijk bij een pasta, maar gebruiken we verder eigenlijk nooit bij andere gerechten. Het invullen van je koelkast is vergelijkbaar met het indelen van je kledingkast. Koop neutrale items zoals meergranen, groente dat lang meegaat en hoge kwaliteit eiwitten. Kies een paar sterke smaken zoals verse kruiden of speciale kaas om je gerecht af te maken.

9. Houd je voorraadkast bij

Door een voorraadkast bij te houden met granen, bonen, olie en azijn heb je alleen nog maar verse producten nodig om een gerecht te maken. Wanneer je meer houdbare dan verse producten hebt zul je minder eten verspillen en altijd iets voor het avondeten in huis hebben. 10. Gebruik een boodschappenlijst die up-to-date en herbruikbaar is Door een lijstje te maken van al je favoriete eten voorkom je dat je dingen koopt die je nooit gaat gebruiken. Ook een handig tipje: maak je lijst in Google Drive, bijvoorbeeld in Excel, en download de app op je telefoon. Zo heb je je boodschappenlijstje altijd bij de hand en koop je niet lukraak de lekkerste ingrediënten als je in de supermarkt staat. Helemaal als je honger hebt kan dat tegen je werken namelijk. ;) Door alleen al een paar van deze tips op te volgen bespaar je niet alleen geld, maar verminder je ook direct de voedselverspilling in Nederland. Zo lastig hoeft het dus echt niet te zijn!
Reactie plaatsen